Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hogyan támogatják a különböző pályázatok a megújuló energiára való átállást 2024-ben?

gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A megújuló energiára való átállás, valamint az energiahatékonyság sok háztartás célja. Azon túl, hogy az energiahatékonysággal a környezetünket is óvjuk, a pénztárcánknak is kedvezünk. Járjunk utána, hogy milyen pályázatok segítik ezt a törekvést.

Napelemes rendszer telepítése.

Napenergia Plusz 

Január 15-én indult el a tavaly meghirdetett Napenergia Plusz 2024 Program, amelynek pályázati keretösszege 75,8 milliárd forint. A várakozások szerint a program 15.160 háztartás számára teszi lehetővé a beruházást, és számukra a támogatás a rendszer költségeinek akár 66 százalékát fedezheti. Minimum 4, maximum 5 kW-os inverterrel rendelkező napelemes rendszerre, valamint egy ehhez tartozó, minimum 7,5, maximum 10 kWh-ás tárolórendszerre (akkumulátorra) lehet támogatást igényelni, a napelemek teljesítménye pedig az inverter teljesítményének maximum 120 százaléka lehet. A vissza nem térítendő támogatás maximális összege 5 millió forint.

Nemrégiben Lantos Csaba, energiaügyi miniszter elmondta, hogy a Napenergia Plusz Program népszerűsége folyamatosan nő: eddig több mint 28 ezer előzetes regisztráció és 15 ezer támogatási kérelem érkezett. A miniszter kiterjesztette az energiaközösségek lehetőségét ipari szereplők számára, és vizsgálják az önkormányzatok és társasházak bevonását. Emellett az okos mérőórák elterjesztése is szóba került.

Egy kis extra a szaldós időszakból kifutóknak

A miniszter azt is bejelentette, hogy hogy még az idén pályázatot hirdetnek azoknak, akik a korábbi szaldós időszakból kiestek, de már telepítettek napelemet a Napenergia Plusz program keretében. Ennek köszönhetően nekik is lesz lehetőségük energiatároló beszerzésére, így a megtermelt áramot hatékonyan felhasználhatják.

Ipari szereplők 

A magánszemélyek mellett kitért arra is, hogy az ipari szereplők számára is elérhetővé vált az energiaközösségek létrehozásának lehetősége, de vizsgálják az önkormányzatok és a társasházak részvételét is ebben a kezdeményezésben, valamint beszélt az okos mérőórák elterjesztéséről is. Hozzátette, hogy jelenleg 5000 megawattnyi, ipari méretű naperőműre van érvényes engedély, amelyek 2026-ig fognak csatlakozni a hálózatra.

A napelemen túl

Júniustól elérhető lesz az új Otthonfelújítási Program, amelynek keretében az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet pályázni. A programra a REPowerEU keretből 108 milliárd forintot szánnak, részben támogatás, részben hitel formájában. A beruházások során házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére fordítható összegek maximum 7 millió forintot tehetnek ki, legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével. Az önerőként minden esetben 1 millió forint szükséges, míg a maradék összegre legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni a hamarosan felálló lakossági MFB Pontok hálózatán keresztül. A vissza nem térítendő támogatás – az adott járás fejlettségétől függően – 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti a költségeket. 

A program keretében szeretnéd korszerűsíteni a házadat? Olvasd el a money.hu cikkét a témában: Otthonfelújítási program 2024 – Miből finanszírozhatod az otthonod korszerűsítését?

A cikk szerzője a Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!