Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Akkumulátoros napelem rendszer: a villanyszámlánk kiváltására továbbra is elég lehet

gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A napokban bejelentett szabályok miatt a telepítés előtt állók sorra jelentik be, hogy elállnak a napelem rendszer telepítéstől. Érdemes-e így telepíteni vagy jobb, ha lemondunk róla? Nézzük végig együtt a lehetőségeket!

A napelemes rendszerek lehetőségei beláthatatlan ideig korlátozottak. Azonban még ez a korlátozott helyzet sem jelenti azt, hogy a megújuló energiaforrások kiaknázása a jövőben ellehetetlenül. Ha ugyanis jól méretezzük a rendszerünket, tudatos, pontos energiafogyasztási számítások mentén telepítjük, a villanyszámlánk kiváltására a jövőben is alkalmas lehet. Ráadásul mindezt pedig minimális pluszköltséggel érhetjük el. Nézzük pontról pontra, mit érdemes végiggondolnunk, és hogyan érdemes kialakítanunk a rendszert, amely később, a szabályok esetleges változásával is jó szolgálatot tehet, így energiát és pénzt spórolhat nekünk.

Mi változott az eddigi működéshez képest?

A szaldó elszámolás lényege, hogy a megtermelt árammennyiséget az alábbi módokon használhatjuk fel:

 • A megújuló energiát rögtön felhasználja a háztartás, többlet vagy hiány nem keletkezik.
 • A megújuló energiából többlet keletkezik, amit a háztartás nem tud felhasználni (ez jellemzően a nyári hónapokban tapasztalható), azt a szolgáltató hálózatába táplálja vissza a rendszer. 
 • A háztartás több energiát igényel, mint amennyit elő tud állítani, ezért az áramszolgáltató hálózatából, mintegy kiegészítésként vételezi azt.

A rendszer működésbe lépésének évfordulója során az éves vételezést és betáplálást összesítik. A két mennyiség különbözetét fizeti meg a fogyasztó, illetve az áramszolgáltató, attól függően, hogy többlet vagy hiány keletkezett az elszámoláskor.

A jövőben telepített napelem rendszer a felesleges energiát már nem tárolhatja és táplálhatja be a szolgáltató rendszerébe, vagyis a többlettermelés elvész. Hogy egyértelműsítsük a helyzetet, nézzük át néhány egyszerű adattal, a jövőben hogyan is néz ki mindez:

 • Családi házban élünk, nagyobb fogyasztási igénnyel, azonban a fűtési rendszerünk nem igényli a megújuló energiát. Így minden hónapban 350 kWh energiára van szükségünk. A rendszerünket ehhez az értékhez igazítottuk, így a nyári időszakban ennél többet, 400-450 kilowattórát is képesek vagyunk megtermelni. A jövőben a többlet, vagyis a fennmaradó 50-100 kilowattóra elvész, ha csak nem próbáljuk mindezt egy energiatárolóval, vagyis akkumulátorral eltárolni. 
 • A téli időszakban a szokásos energiamennyiséget a háztartási méretű kiserőművünk nem lesz képes megtermelni, ezért két út áll előttünk: 
  • vagy vételezünk a szolgáltató rendszeréből, 
  • vagy az akkumulátorokban eltárolt energiát használjuk fel addig, amíg az fedezi a szükségleteinket.

Mit érdemes mérlegelnünk?

A telepítést végző szakemberek segítségével érdemes megtalálnunk azt a pontot a beruházás méretében, amikor a beruházás anyagi költsége nem nagyobb annál az összegnél, mint amennyiért áramot vehetünk az áramszolgáltatótól. Vagyis a következők mentén kell választanunk:

 • 1. kiépítési mód: Nem tervezünk akkumulátorokat, energiatárolókat a rendszerbe, helyette a nyári többlettermelést hagyjuk „veszni”, így minden bizonnyal a téli időszakban fizetnünk kell majd az áramért. Ebben az esetben azonban nem jelent további költséget az akkumulátorok megvásárlása.
 • 2. kiépítési mód: Nem hagyjuk veszni a többlettermelést, optimalizáljuk a téli energiafogyasztásunkat, igaz, így további költséget jelentenek az akkumulátorok, cserébe minimalizáljuk vagy akár teljesen kiválthatjuk az áramszolgáltatói csekkeket. 
  • Ha akkumulátorral kiegészített rendszerben gondolkodunk, további kérdéseket kell majd megválaszolnunk. Nemcsak a fogyasztóink teljesítményét, fogyasztásunk mértékét kell majd precízen összefoglalnunk, de a fogyasztás időpontját is tudunk kell majd a kalkulációhoz. 
  • Azzal is jó, ha számolunk, hogy hány napra szeretnénk áramot tárolni, hiszen nem mindegy, hogy a napi fogyasztásunk kétszeresének, háromszorosának megfelelő mennyiséget szeretnénk eltárolni azért, hogyha nem termel elég áramot a rendszer (mert pl. nem süt a nap), akkor is legyen elég energiánk. Ez az adat meghatározza majd az akkumulátorok méretét és kapacitását, ami minél nagyobb méretű, az annál tovább drágítja majd a rendszer bekerülési költségét.

A napelem rendszer tehát a jövőben is alkalmas lehet a villanyszámlánk kiváltására. Ebben azonban kulcsszerepe van az energiafogyasztás optimalizálásának és a megfelelő, a fogyasztáshoz illeszkedő számításnak, hogy kiderüljön, mi az, ami jobban megérheti nekünk. Ezért a gondos, szakértői számításokhoz, illetve a kérdés megválaszolásához, hogy érdemes-e egyáltalán belevágnunk a napelem rendszer telepítésébe, mindenképpen keressünk fel egy telepítést végző vállalkozást, akik a saját fogyasztási szokásaink mentén egyénre szabott megoldási lehetőségeket kínálnak nekünk. Így a háztartási méretű kiserőmű a jövőben is megtérülő befektetés lehet. Ám a precíz számítások a jövőben elengedhetetlenek lesznek a sikeres beruházásokhoz.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes házak

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!