Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ha tavasz, akkor napelem-telepítés

gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A napelem- és hőszivattyú-telepítés a tavaszi időszakban nem csupán egy praktikus döntés az energiahatékony otthonért, hanem egy olyan lehetőség, amivel pénzt is megtakaríthatunk és környezetünknek is jót tesz. Hogyan változtathatja meg az életünket és a környezetünket ez a dinamikus duó, és miért érdemes most cselekednünk?

Napelem telepítése tavasszal

Tavasszal a napelem- és hőszivattyú-telepítés számos előnnyel járhat számunkra. A tavasz relatíve hűvösebb napjai azért ideálisak, mert csökkentik a hővel kapcsolatos kockázatokat és növelik a munka hatékonyságát. Nem mellesleg a tavaszi telepítés azt is lehetővé teszi, hogy a napelemek a nyári csúcsidőszak előtt teljes mértékben működőképesek legyenek. Így, amikor a nap a legintenzívebben süt, a rendszer a lehető legtöbb napfényt használhatja ki. Ebben az időszakban a napelemek kereslete még nem éri el a csúcspontját, ami azt jelenti, hogy a telepítő cégek ütemtervei rugalmasabbak lehetnek. Ez gyakran rövidebb várakozási időt és gyorsabb telepítést eredményezhet, ami előnyös lehet azok számára, akik szeretnék mielőbb kihasználni a napenergiát.

Napelem + hőszivattyú = ideális hőmérséklet energiahatékony módon

A napelemek és hőszivattyúk együttműködése lehetővé teszi a hatékony hűtést és fűtést. A legjobb eredményeket akkor érhetjük el, ha a hőszivattyúk akkor kapcsolódnak be, amikor a napelemek által generált elektromos energia egy előre meghatározott mennyiséget ér el. Ezt a mennyiséget nyáron könnyebb elérni, télen viszont a kevesebb napsütés miatt nehezebb, de ebben az időszakban előnyös lehet a szaldós elszámolás.

A hőszivattyú típusától függetlenül, a napelemek képesek biztosítani az energiát a kompresszorok és ventilátorok számára, amelyek a legtöbb energiát igénylő részei a rendszernek. Fontos megjegyezni, hogy ha a napelemrendszer mérete túl kicsi vagy nem elég hatékony, akkor előfordulhat, hogy nem lesz képes elegendő energiát szolgáltatni a hőszivattyú számára, különösen, ha jelentős a különbség a külső és a kívánt belső hőmérséklet között. Ezért, ha már van napelemes rendszerünk, annak mérete és hatékonysága fogja meghatározni, hogy mennyi energia áll rendelkezésre a hőszivattyú üzemeltetéséhez.

A hőszivattyúkról dióhéjban

A hőszivattyúk működési elve egyszerű, mégis zseniális: a hőátadás és -visszanyerés folyamatán keresztül képesek a környezetből hőt elvonni és azt a lakótérbe vezetni, vagy éppen fordítva, a lakótér hőjét eltávolítani. 

Üzemmódok

Két alapvető üzemmódjuk van: a fűtés és a hűtés. 

Fűtés üzemmód esetén a hőszivattyú a hőcserélők segítségével elvonja a hőt az alacsony hőmérsékletű területekről, majd a kompresszor sűríti a felvett hőenergiát, így növelve annak hőmérsékletét. Ezután a magas hőmérsékletű energiát átadja a lakótérbe, ahol a radiátorok vagy a padlófűtés biztosítják a kellemes meleget. 

Hűtés üzemmód során a hőszivattyú hasonló elven működik, csak itt a hőátadás iránya az ellenkező. A berendezés a belső levegő vagy a helyiség hőjét vonja el, és azt a külső környezetbe vagy a földbe vezeti, ezzel hűsítve a belteret.

Típusai

A hőszivattyúnak többféle típusa létezik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

Levegő-levegő hőszivattyúk

A levegő-levegő hőszivattyúk esetében a levegőt használják fel a fűtéshez és a hűtéshez. Ezek különösen hatékonyak lehetnek fűtésre bizonyos körülmények között, de alacsony hőmérsékleten, például meleg víz előállítására már kevésbé alkalmasak. Továbbá, ha a párologtató lamellázott felülete jegesedik, azt olvasztani kell.

Levegő-víz hőszivattyúk

A levegő-víz hőszivattyúk a levegő hőjét víznek adják át, és fűtésre, hűtésre egyaránt hatékonyak. Telepítésük és karbantartásuk egyszerű, de hátrányuk, hogy alacsony külső hőmérsékletek esetén, mint amilyenek hazánkban októbertől márciusig előfordulhatnak, vagy kiegészítő fűtési megoldásokra van szükség, vagy az áramfogyasztás jelentősen megnő.

Víz-víz és föld-víz hőszivattyúk

A víz-víz és föld-víz hőszivattyúk a talajvíz vagy a talaj és a rendszer közötti hőcserén keresztül működnek. Ezek a megoldások rendkívül gazdaságosak, azonban a kezdeti beruházási költségek magasak lehetnek, mivel a rendszer kiépítése fúrással kezdődik. Ezek a típusok hosszú távon kínálhatnak jelentős megtakarítást a fűtési és hűtési költségeken.

Miért különösen fontos a minél előbbi munkakezdés 2024-ben?

2024-ben az Otthonfelújítási Program keretében a lakosság jelentős állami támogatást kaphat otthonaik energiahatékonyságának javítására. A program célja, hogy segítse a háztartásokat az energiaköltségek csökkentésében, valamint elősegítse az ország zöld átmenetét és hozzájáruljon az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez. 

Ha bővebben is olvasnál az Otthonfelújítási Programról, kattints a money.hu cikkére: Otthonfelújítási program 2024 – Miből finanszírozhatod az otthonod korszerűsítését?

A program keretében a lakosság akár 50%-os állami támogatást is igénybe vehet a felújítási költségekre, amelyek közé tartozik a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, valamint a napenergia hasznosítására alkalmas rendszerek telepítése. A támogatás maximális összege 3 millió forint lehet, ami jelentős segítséget nyújthat a családok számára a fenntarthatóbb és energiatakarékosabb otthonok kialakításában.

A cikk szerzője a Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!