Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A napelem lelke: megbízható inverterek a legnagyobb gyártóktól

Tőkés Ernő
Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
 • 4 perc olvasási idő
 • 2022. augusztus 17.

Aki kevesebb műszaki ismerettel vagy érdeklődéssel rendelkezik az energetika és a megújuló energiaforrások iránt, egy napelemes rendszer telepítésekor könnyen akadályokba ütközhet, ha azt szeretné megtudni, rendszere működéséhez megbízható, jó minőségű invertert választott-e. A jó hír, hogy nem kell ebben szakértőnek lennünk. Elég, ha a világ toplistáit követjük ahhoz, hogy megtudjuk, melyek a legmeghatározóbb inverterek a piacon. Hiszen lássuk be, a világon több millióan nem tévedhetnek egyszerre.

Miért fontos az inverter?

A legjobb inverterek listája – ahogyan a legjobb paneleké is – szinte minden évben a nyilvánosság elé kerül; így nemcsak a legnagyobb gyártókkal, de a legmegbízhatóbbakkal is egyszerűen megismerkedhetünk. De mi az az inverter és miért fontos a HMKE tulajdonosok számára? Az inverter a napelemes rendszer legfontosabb egysége, amely leegyszerűsítve a napelemek felől érkező egyenáramot váltóárammá alakítja. Csak ezt a váltóáramot vagy más néven a szinuszos váltakozóáramot képes felhasználni háztartásunk. Ezért inverter nélkül hiába termelnénk energiát, azt nem tudnánk felhasználni. Az inverterek ráadásul biztonsági és műszaki monitorozást, a rendszerelemek folyamatos vizsgálatát is elvégzik. Ellenőrzik a rendszer teljesítményét, túlfeszültség esetén pedig lekapcsolják azt, illetve optimalizálják a termelést és a rendszer adatait. Mivel a telepített rendszerelemek közül ebben található a legtöbb mozgó alkatrész, a meghibásodás is ebben a eszközben a gyakoribb, így nem mindegy, milyen minőségű és márkájú invertert választunk. A minőség és a márka pedig ezen a piacon is összeolvad: ezért érdemes figyelnünk a különböző toplisták eredményeit. Hiszen a minél nagyobb mennyiségi gyártás mögött általában nagyobb tapasztalat és szakértelem áll.

Márkák, évek óta élmezőnyben

A Wood Mackenzie nemrégiben tette közzé a legnagyobb invertergyártók névsorát, amelyet immár hetedik éve a Huawei vezet toronymagasan. Az 1987-ben alapított vállalat ma is a fotovoltaikusok piacának meghatározó cége, termékei rendíthetetlenül a piac élvonalába tartoznak. Ma már 170 országban vannak jelen, közel 200 ezer alkalmazottal az egyik legnagyobb óriásvállalattá nőtték ki magukat. Működésüknek hazai vonatkozása is van: Biatorbágyon hozták létre Kínán kívüli legnagyobb logisztikai központjukat, ahonnan egész Európát ellátják termékeikkel. Nemcsak infokommunikációs szegmensük hatalmas, a megújulók terén is igen nagy tulajdonrészt hasítanak ki a globális piacból: a Huawei inverterei például 23 százalékos részesedést szereztek maguknak 2021-ben. A ranglistán őket a Sungrow követi, amely már 2016 óta szintén a toplista élvonalában szerepel, 2020-as részesedéséhez képest 2 százalékkal nagyobb, vagyis 21 százalékot birtokol az inverter gyártásból. A harmadik legnagyobb vállalat a GroWatt lett, aki lemaradva az első kettőtől, mintegy 7 százalékos részesedéssel bír. Vagyis ők hárman a világ napelemes inverterpiacának több mint felét irányítják, míg a lista további szereplői felelnek az inverterpiac maradékáért. A tízes listán olyan gyártók találhatók még meg, mint az SMA, amely egy év alatt visszaesett a hatodik helyre, de itt található még a TOP10-es gyártók között a Sineng, a Power Electronics és a SolarEdge is. 

Amiért érdemes figyelni a toplistákat

Hogy miért fontos a legnagyobb invertergyártók listája? Mert a gyártás volumenéből, a vállalat teljesítményéből és kapacitásából következtethetünk a nagy számú termék-előállításra, amely megfelelő tapasztalattal, kiforrott rendszerelemekkel és megbízható gyártói háttérrel működőképes. Ha nemcsak a három legnagyobbat, de a tízes lista mindegyik szereplőjét nézzük, bátran állíthatjuk, hogy nem szerepelnének a legnagyobbak között, ha termékeik nem állnák ki az idő és a használat próbáját. Igaz, a listán először szereplő SolarEdge csak most debütál a rangsorban, de termékei megbízhatóságával, minőségével már kivívta, hogy rögtön a kilencedik helyre ugorjon. Vagyis érdemes figyelni a SolarEdge termékeit és növekedését, mert a jövőben biztosan tovább erősíti majd pozícióit. 

A 2021-es invertergyártók toplistája a következő:

 1. Huawei
 2. Sungrow
 3. Growatt
 4. Ginlong Solis
 5. GoodWee
 6. SMA
 7. Power Electronics
 8. Sineng
 9. SolarEdge
 10. TMEIC

Akármelyik invertergyártót is választjuk, mindig kérjük ki a szakemberek segítségét. Hiszen nem elég a legjobb minőséget választani, itthon az is fontos szempont, hogy az áramszolgáltató, így az az E.ON, illetve MVM engedélyezett inverterek listáján is szerepeljen. Így sok pénzt és bosszúságot spórolhatunk meg magunknak, és befektetésünk nemcsak megtérül, de hosszú távon megbízható és költségmentes rendszert üzemeltethetünk belőle.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!