Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Elektromos fűtés napelemmel?

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 5 perc olvasási idő
  • 2022.11.18.

A nemrég bejelentett lakossági napelemes rendszert érintő változások alaposan megtépázták a fotovoltaikus piacot. A jelenleg ismert szabályok szerint ugyanis az egészen október 31-éig beadott csatlakozási kérelem még pozitív elbírálást kaphat, azonban utána – bizonyos ideig – szüneteltetik a lakossági fogyasztók betáplálási lehetőségét. Ebben a helyzetben pedig két út marad: vagy akkumulátorral kiegészített rendszert építünk, vagy átalakítjuk fogyasztási szokásainkat. Ehhez jó megoldást jelenthet egy okosan kialakított elektromos fűtési rendszer is.

A napelemes rendszerről táplált elektromos fűtési rendszerek köre egyre szélesebb és egyre elterjedtebb a használatuk is. Ma már nemcsak a régen ismert villanyradiátorok állnak a rendelkezésünkre, választhatunk olyan megoldásokat, amelyek hatékonyak, energiatakarékosak és amelyek segítségével felhasználhatjuk a napközben termelt áramfelesleget.

Ráadásul az elektromos fűtés kialakításának számos előnye van:

  • A megfelelő elektromos hálózat megléte mellett mindenhol gyorsan és könnyen kialakítható.
  • Nincs szükség kéményre, gáztervre, kéményseprői engedélyekre.
  • Az elektromos fűtési rendszer tiszta és környezetbarát, napelemes rendszerről táplálva pedig fenntartható.
  • Néhány elektromos fűtési mód kevés mozgó alkatrészt tartalmaz, ezért meghibásodásuk ritka, vagyis karbantartásukra nem kell sokat költenünk. 
  • Kiépítése után nem kell tüzelőanyagot vásárolnunk, illetve azt feldolgozunk. 

Persze mint mindennek, ennek is vannak hátrányai. Sőt, az elektromos fűtés használata csak ott lehet megoldás és ott érheti meg, ahol az ingatlan megfelel az alábbi követelményeknek:

  • Az ingatlan új építésű, amely megfelelő szigeteléssel ellátott, és energiaigénye évente 50 kWh/négyzetméter érték alatti.
  • Az ingatlan nem új, de megfelelő korszerűsítésen esett át: így a nyílászárók cseréjén túl megtörtént a falak, valamin a födém és a padló hőszigetelése. 
  • Az ingatlan nem új, de fogyasztása csak alkalomszerű, így nyaralók, hétvégi házak esetén egyszerűbb és olcsóbb a fűtés kivitelezése.

Milyen típusok közül választhatunk?

Fűtés elektromos fűtőszállal vagy fűtőszőnyeggel

Az elektromos padlófűtések között az elektromos fűtőszőnyeg használata egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A fűtőszőnyeg – ami nem más, mint egy elektromos fűtőszál, amit előzetesen egy hordozóanyagra applikálnak – precízen szabályozható, és hőveszteségek nélkül működtethető, mert a fogyasztás majdnem 100 százaléka fűtési energiaként jelenik meg működés közben. Könnyen kivitelezhető, ráadásul nem igényelnek karbantartást. További előnye, hogy hidegburkolattal és megfelelő rétegrend kialakítása mellett jelentős tömegű anyagot melegít fel, amely hőtárolóként lassan adja le a felvett hőenergiát. Így temperáló fűtésként alkalmazva napközben képes arra, hogy a nem eltárolt és nem visszatáplált áramot az ingatlan temperálására felhasználja.

elektromos fűtés

Fűtés infrapanelekkel

A napelemek által megtermelt energia besegíthet az infrapaneles fűtések működtetésénél is, itt azonban nincs hőközvetítő közeg, mint a fűtőszőnyeg esetén. Vagyis az infrapanelek elektromágneses sugárzása a lakótérben lévő tárgyak felületét melegíti, valamint a lakótérben tartózkodók testét, így sokkal magasabb hőérzetet okoz. Ha napközben nem tartózkodunk otthon, ez a fűtési típus segíthet a temperálásban, de nagytömegű hőközvetítő közeg nélkül kevésbé képes a megfelelő temperálásra. Vagyis ezt a típusú fűtést inkább abban az esetben válasszuk, ha olyan helyiséget szeretnénk fűteni, amit csak akkor fűtünk, ha ott is tartózkodunk.

Fűtés hőszivattyúval

A hőszivattyú az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből kivonja a hőt, majd azt egy magasabb hőmérsékletű helyre szállítja. A működési elv szerint a hőszivattyú képes a talajból, a talajvízből vagy a levegőből kivonni a hőt. Segítségével nemcsak fűthetünk, de hűthetünk is, így egy hőszivattyús rendszer kiépítésével a légkondicionálóra külön már nem kell költenünk. A hőszivattyús rendszerek azonban csak akkor működnek megbízhatóan, ha az ingatlan megfelelő hőszigetelési értékekkel rendelkezik. Megtérülése éppen ezért nagyban függ attól, hogy a rendszer adottságaihoz méreteztük-e a hőszivattyút. Ugyanis ennél a technológiánál a minél nagyobb teljesítmény csak hatványozott energiafogyasztással jár együtt, teljesítménye ugyanis nem szabályozható úgy, mint a gázkészülékek esetén.

elektromos fűtés

Fűtés fan-coil-lal, vagyis hűtő-fűtő klímával

A klímaberendezések beépítése egyre elterjedtebb, ezzel együtt pedig a klímával való fűtés, illetve a fűtési szezon előtti temperáló fűtést is sok ingatlanban klímával végzik. Az új, például az inverteres klímák jóval hatékonyabbak és energiatakarékosabbak, mint régi társaik. Így kisebb alapterületű ingatlanok esetén az alacsony kiépíti költségek miatt rövid idő alatt megtérülő fűtési rendszert alakíthatunk ki vele. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy napelemes rendszerről való üzemelése csak hálózatra visszatápláló rendszer esetén lehetséges, hiszen a téli időszakban, a fényszegényebb hónapokban nem tudunk annyi áramot tárolni az akkumulátorokban, hogy az kielégítse a klíma energiaigényét is.

Megtérül a napelemes rendszerről történő elektromos fűtés? 

Ez a kérdés foglalkoztat leginkább mindenkit, azonban erre a kérdésre nem egyszerű a válasz. Mivel 1 köbméter gáz fűtőértékét hozzávetőlegesen 10 kWh árammal válthatjuk ki, fontos, hogy korszerű ingatlanban, megfelelő tervezés mellett válasszuk ki a legmegfelelőbb fűtési módot. Azt is fontos tudnunk, hogy mit várunk a rendszertől, mennyi idő alatt térüljön az meg, hiszen csak így hasonlíthatjuk össze, melyek a rövid-, közép-, illetve hosszú távon kialakítható és megtérülő fűtési rendszerek, amelyek szokásainkhoz és igényeinkhez a leginkább illeszkednek.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes házak

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!