Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Visszafogottság jellemzi a Komárom-Esztergom vármegyei lakáspiacot

  • 2023. június 8.

Hasonlóan az országos tendenciákhoz, Komárom-Esztergom vármegyében is alacsonyabb fordulatszámra kapcsolt a lakáspiac. Éves szinten még jelentősebb emelkedésről van szó, de az idei évben már minimális drágulás látható a használt lakások piacán. Egyebek mellett ez derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely részletesen mutatja be a vármegye lakáspiacát.

Hol tart most a vármegye?

Komárom-Esztergomban a kínálatban szereplő használt lakóingatlanok esetében idén májusban 485 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Ez az egy évvel ezelőtti 441 ezer forinthoz képest 10 százalékos emelkedésnek felel meg, míg a januári 469 ezer forinthoz viszonyítva csak 3 százalékos többletet takar. Ebből az látszik, hogy lelassult a drágulás üteme, ez pedig összhangban van az országos lakáspiacon látható változással.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“Már tavaly nyáron látni lehetett, hogy véget ért a lakáspiaci drágulás az országos piacon, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, hiszen tartós emelkedés után a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest országos szinten 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak.”

A korábbi évekhez képest tehát visszafogottabb lett a lakáspiac, ami egyebek mellett azzal magyarázható, hogy a mindennapi kiadások emelkedése és a gazdasági bizonytalanság miatt sokan későbbre tolták a lakásvásárlást. Összességében országos és vármegyei szinten a kereslet jelentősen csökkent, a kínálat pedig bővült. Komárom-Esztergom vármegyében tavaly májushoz képest majdnem 50 százalékkal bővült a használt lakások kínálata.

Mennyibe kerülnek a lakások?

Tatabányán a használt lakások átlagos négyzetméterára 532 ezer forint volt idén májusban, ami lényegében stagnálás éves szinten és januárhoz képest is. Az esztergomi 561 ezer forintos összeg 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és 5,6 százalékkal az év eleji szintet. Markánsabban látszik a változás Oroszlányban, ahol 458 ezer forintért hirdetik eladásra a használt lakásokat, ami 22 százalékos éves drágulásnak felel meg, ezzel szemben az idei év elejével összevetve mindössze 2 százalékos a többlet. Az idegenforgalmi szempontból kiemelkedő szerepet betöltő Tatán is nagyot fékezett a helyi piac, az átlagos négyzetméterárak a tavaly májusi 473 ezer forintról 31 százalékkal 621 ezerre nőttek, utóbbi viszont csak 5 százalékkal magasabb a januári 593 ezer forintnál.

Az országos lakáspiacra jellemző megtorpanás minden vármegyében más-más mértékű. Komárom-Esztergomban javítja a helyzetet, hogy az ország iparilag egyik legfejlettebb, és a foglalkoztatást nézve bőven az átlagnál jobb mutatókkal rendelkező térségéről van szó. Az egy lakosra jutó termelési érték tavaly Komárom-Esztergomban volt a legmagasabb, meghaladta a 15 millió forintot, ez pedig jóval meghaladja az 5,6 millió forintos országos átlagot. A vármegyére jellemző közel 78 százalékos foglalkoztatási ráta is több az országos átlagnál. A kedvező munkaerőpiaci környezet pedig az ország több vármegyéjéhez képest stabilitást nyújt a helyi lakáspiacnak.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!