Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Vas vármegye lakáspiacát komoly változások jellemzik

  • 2023. július 26.

Számottevő változásokat hozott az elmúlt időszak az országos és az Vas vármegyei lakáspiacon, ez pedig a kínálatot és az árakat is módosította. A vármegyében a lakosok száma 2011-hez képest 2 százalékkal 251 ezer főre csökkent, míg országos szinten 3 százalékos volt a mérséklődés – derül ki az ingatlan.com új elemzéséből. A friss népszámlálási adatok alapján az összeállítás bemutatja a Vas vármegyei lakáspiacon bekövetkezett változásokat.

Ez történt az országos lakáspiacon

Az országos trendekről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“A 2011-hez képest bekövetkezett változások közül kiemelhető, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei. Ennek hátterében az áll, hogy a legnagyobb népességű városokban jelentős lakáspiaci drágulás ment végbe, ezért sokan megváltak az ottani ingatlanjuktól és az agglomerációs települések felé vették az irányt, ahol alacsonyabb átlagos négyzetméteráron, sokszor nagyobb lakóingatlant tudtak vásárolni. Ez azonban az országos tendencia, a különböző országrészekben komolyabb eltérések láthatóak.”

Így alakulnak az árak Vas vármegyében

A hivatalos adatok alapján Vas vármegyében a lakóingatlanok száma – az országban látható 4 százalékos bővüléshez hasonlóan – szintén 4 százalékkal 114 ezerre emelkedett az előző népszámláláshoz képest. Az ingatlan.com adatai szerint idén július elején összesen több mint 2200 eladó lakóingatlan szerepelt a kínálatban. Az átlagos négyzetméterára 494 ezer forint volt, ami 109 százalékos drágulásnak felel meg a 2018-as átlaghoz képest. A vármegyeszékhelyen, Szombathelyen az átlagos négyzetméterár 74 százalékkal 567 ezerre nőtt.

Az is kiderül az ingatlan.com elemzéséből, hogy a legjelentősebb kínálattal rendelkező vármegyei településeket nézve Kőszegen például 133 százalékkal 558 ezer forintra, Sárváron 55 százalékkal 548 ezer forintra, Körmenden pedig 150 százalékkal 377 ezer forintra, Szentgotthárdon 148 százalékkal 613 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai.

A vármegye a helyi ipari termelés országos átlagot meghaladó szintje miatt gazdaságilag kedvezőbb helyzetben lévő országrészek közé tartozik. Továbbá az ingázók nyújtotta kereslet ugyancsak pozitív hatással van az ingatlanpiacra. Ezek a tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy a 2011 és 2022 közötti években a vármegyében nőtt a lakások átlagára és viszonylag élénk volt a piac.

Balogh László beszélt arról is, hogy idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás elhalasztotta a lakásvásárlást, költözést. Ugyanakkor a következő időszakban a kisebb, úgynevezett falusi csokos települések lakáspiaca felélénkülhet, mivel jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni ezt a támogatást.

Eladó ingatlanok a vármegyében

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!