Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Háromszoros bővülés az új lakások Győr-Moson-Sopron megyei piacán – mit hozhat a jövő?

  • 2021.05.17.

Több, mint háromszorosára nőtt a 10 ezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma Győr-Moson-Sopron megyében 2015 és 2020 között.

Első látásra felemás képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú országos és Győr-Moson-Sopron megyei adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt. Az ingatlan.com Győr-Moson-Sopron  megyei újlakáspiacról szóló elemzése bemutatja, hogyan alakult a megyében az újlakásátadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Kiderül az elemzésből az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa miatt. 

Hatalmas bővülés

Magyarországon a múlt évben több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve ez 28,9 lakásátadást jelentett a 2015-ös 7,7 új lakással szemben. Azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakásátadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt. 

Az új lakóingatlanok Győr-Moson-Sopron megyei piaca jól teljesített. 2020-ban 4065 új lakást adtak át a megyében, ez több éves csúcsot és 58 százalékos növekedést jelentett 2019-hez képest. Így tízezer lakosra 85,4 lakás jutott 2020-ban, ez több, mit háromszoros növekedésnek felel meg a 2015-ös 26,5 lakáshoz képest. A teljes megyei lakásállományra vetítve 0,63 százalékról közel 2 százalékra nőtt az új lakások aránya. Győr-Moson-Sopron megye évek óta kiemelkedik az országos mezőnyből a lakosságarányos lakásátadásokat tekintve. Ez részben a megye az országos átlagnál erősebb gazdasági teljesítményének, ipari fejlettségének, valamint az osztrák határ közelségének, ezzel összefüggésben az ingázók magas számának köszönheti kiugró eredményeit.  

Mi a magyarázata a bővülésnek? És a csökkenésnek?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az, hogy a járvány évében ért el kiemelkedő eredményeket a megyei újlakáspiac annak köszönhető, hogy a múlt évben átadott lakások többségének építése jellemzően 1-2 évvel korábban indult.”

Hozzátette:

“A pandémia kedvezőtlen hatása tehát nem látszik az újlakásátadások számában, ám a lakásépítési kedven azonban nyomot hagyott. Győr-Moson-Sopron megyében 1924 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, szemben az előző évekre jellemző 3-4 ezer darabos engedélyszámmal. A csökkenésben a pandémia mellett szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa.”

Idén ugyanakkor újból életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra és várhatóan a jövőben is kitarthat a fejlődés, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a kedvezményes áfa tartósan megmaradjon. 

Árak, megyék, jövőkép

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – iránti érdeklődők száma 61 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. Győr-Moson-Sopron megyében Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron volt jelentős az új lakóingatlanok kínálata május elején, ezeknek az átlagos négyzetméterára 491-599 ezer forint volt.

Az érdeklődők számának jelentős növekedése igaz sok más megye piacára is. Ez  összhangban van az elmúlt években kialakult trenddel: az utóbbi években ugyanis Budapest súlya csökkent az országos újlakáspiacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt, ez a folyamat pedig várhatóan a jövőben újabb lendületet kaphat. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!