Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mivel fűtik a lakásokat Tolna megyében? Vízválasztó hónapok jönnek

  • 2022. augusztus 30.

Új rezsiszabályok léptek életbe augusztustól, amelyek szerint az átlag feletti áram- és gázfogyasztásra a korábbinál magasabb díjak vonatkoznak. A fenntartási kiadásokat meghatározó szabályok egyelőre nem borították fel az országos lakáspiacot – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy Tolna megyében melyek a legjellemzőbb fűtési típusok a lakóingatlanoknál – lakásoknál, családi házaknál, emellett ismerteti az átlagos négyzetméterárakat településtípusonként.

“Az új rezsiszabályok több hónapos távlatban okozhatnak jelentősebb változást az országos és a megyei lakáspiacon. Mégpedig azért, mert az gázdíjaknál jelentősebb az emelkedés és ezek a hidegebb, téli időjárásban lesznek inkább láthatóak a számlák összegében. Emellett a következő hónapokban derülhet majd ki, hogy a háztartások az új szabályok ismeretében mennyivel tudják lejjebb szorítani az áram- és gázfogyasztásukat”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ennek eredményeként a rezsiköltségek a jövőben egyre fontosabb szerepet töltenek be a vevők és az eladók döntéseiben is. A money.hu rezsikalkulátorával például már több mint 100 ezren számították ki, hogy mennyi lesz augusztustól a havi rezsiköltségük. A szakember szerint a rezsiszabályokhoz köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullámra, amelynek keretében a felújítandó takarékosabb lakóingatlan után nézhetnek a tulajdonosok, csak 2023 elején lehet számítani. Elképzelhető az is, hogy a téli rezsiköltségek miatt a jövő év elején eladási hullám indul a felújítandó ingatlanok esetében.

Balogh László úgy látja, a gyermekes háztartásoknál lényeges tényező, hogy az otthonfelújítási program keretében állami támogatás segítségével modernizálhatják a lakásukat, ennek keretében pedig a fűtési rendszer cseréjével és új, korszerűbb szigeteléssel takarékosabbá tehető az ingatlan.

Hogyan fűtenek a megyében? 

Bár kérdés, hogy a nemzetközi szintű energiaválság miatt meddig maradnak magasban az energiaárak, továbbá egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az új rezsiszabályok mennyire lesznek tartósak. Mindenesetre a jövőben a lakások árára hatással lehet. A lakók az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu rezsikalkulátorával megnézhetik, hogy a különböző fogyasztás mellett milyen áram- és gázszámlára számíthatnak.

Az ingatlan.com részletes elemzéséből kiderül, hogy Tolna megyében az eladásra kínált több mint 2600 lakóingatlanok legnagyobb része, 41 százaléka gázfűtésű. A távfűtéses lakóingatlanok aránya 10 százalékos. A korszerű és takarékos, megújuló energiával – például napelemmel – fűtött lakások részesedése ugyanakkor elenyésző, közel 0,04 százalékos. A fennmaradó lakóingatlanoknál más típusú – többek között házközponti, elektromos – fűtés a jellemző.

Árkörkép a megyéből 

Az elemzés választ ad arra is, hogy a megyében az eladásra szánt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára augusztus legvégén 286 ezer forint volt.

Az árak azonban településtípusonként jelentősen eltérnek. A megyeszékhely kínálatában szereplő házak esetében 329 ezer forint, a lakásoknál pedig 428 ezer forint volt az átlagár. A kisebb városok házait 294 ezer forintos, az ottani lakásokat 400 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. A községekben található házak 159 ezer forintért várnak új gazdára.

Az országos lakáspiacon, így a megyein is a következő hónapok vízválasztóak lehetnek, ugyanakkor jelentősebb áremelkedés egyelőre nem várható, elsősorban a bizonytalan gazdasági környezet miatt.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!