Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? – Legek, árak Nógrád megyéből

  • 2022.01.19.

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően – áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Nógrád megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára, valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján. 

Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt.

“A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Nógrád megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly közel 54 ezer hirdetést adtak fel a megyében.

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Nógrád megyében összesen közel 54 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 170 ezer forintot tett ki, ez 28,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Salgótarjánban 15,2 százalékkal 189 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

  • Bátonyterenyén 21,6 százalékkal 152 ezer forintra,
  • Balassagyarmaton 17 százalékkal 275 ezer forintra,
  • Pásztón 24,9 százalékkal 221 ezer forintra,
  • Szécsényben pedig 14,1 százalékkal 154 ezer forintra emelkedett a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

  •  280 millió forintos árral Mátraszőlős áll a rangsor élén, egy 280 négyzetméteres kúriával, plusz 18 ezer négyzetkilométeres telekkel.
  • A második helyet Szécsény szerezte meg 200 millió forinttal, itt egy tizenhét szobás 340 négyzetméteres panzióként üzemelő ingatlant hirdettek meg.

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik

  • 900 ezer forintos árral Salgótarján településen található, 44 négyzetméteres lakóház.
  • Emellett Nagylócon 1,3 millió forintért egy lebontásra ítélt családi házat kínálnak 350 négyzetméteres telken.

Mire lehet számítani 2022-ben? 

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján – akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené.

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés.

“Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott – lakáscélú – hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon”

– tette hozzá Balogh László.

A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez valószínűsíthető forgatókönyv például Salgótarján vonzáskörzetében.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben – rövidebb megingásoktól eltekintve – fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!