Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Majdnem 390-szeres eltérés Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg közel 389-szeres volt a különbség. A listavezető Tiszaújváros 389 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Taktabáj 1 ezer forinttal.  Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a miskolci Arany János tér, ahol 394 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tavaly átlagosan 191 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 173 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 10,5 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek. 

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent. “

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Borsod-Abaúj-Zemplén megye három legdrágább utcáját, terét Miskolc adta. Az első helyet az Arany János tér szerezte meg  394 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A második helyen Régiposta utca 383 ezer, a harmadik pedig a Szemere Bertalan utca 363 ezer forintos összeggel. A top 10-ben szerepel még a miskolci Aradi utca, Dóczy József utca, Miklós utca, Dessewffy Arisztid utca, továbbá a tiszaújvárosi Pajtás köz, Juhar köz és Örösi út, 327-358 ezer forinttal.  

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is. Az ország, egyben a megye legolcsóbb területe a már említett rudabányai Árpád utca 21 ezer forintos értékkel. Utána jön 25-26 ezer forintos árral az ózdi Nagyamerika utca, Farkaslyuk település és a borsodnádasdi Kölcsey Ferenc utca. 

 

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy az idén mely borsodi településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Tiszaújváros vezeti a maga 389 ezer forintos négyzetméterárával. A következő a sorban Szegi, ahol 333 ezer forint, majd Kistokaj 323 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Répáshuta, Hernádkak, Tiszavalk, Alacska, Miskolc, Vadna, Háromhuta 284-313 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. A megye legolcsóbb települése Taktabáj 1 ezer forintos összeggel. Emellett még Pamlény, Nagykinizs, Felsődobsza, Kenézlő és Révleányvár  2-18  ezer forinttal. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!