Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Költözések Magyarországon, fókuszban maradtak az agglomerációs települések – mi történt Heves vármegyében?

  • 2023. április 5.

Folytatódott a korábbi években erősödő tendencia, így a főváros mellett a legtöbb vármegyeszékhelyen csökkent az állandó lakosok száma. Közben pedig az legtöbb agglomerációs körzetben található település keresett költözési célpont volt – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében. Kiderül belőle az is, hogy Heves vármegyét milyen változások jellemezték és a különböző településeken a költözések következtében hogyan alakultak az átlagos négyzetméterárak.

Hogyan szerepeltek a Heves vármegyei települések?

Heves vármegye székhelyén, Egerben 420 fővel, 0,8 százalékkal esett vissza a lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a lakások átlagos négyzetméterára 16 százalékkal 563 ezer forintra nőtt az ingatlan.com elemzése szerint.

A vármegyén belül az egri vonzáskörzetben lévő Ostoros mellett Erdőtelek és Abasár lakosságszáma 1,5-2,5 százalékkal, 44-76 fővel nőtt, ezzel pedig a legnagyobb növekedést könyvelhették el. Közben a szóban forgó településeken a lakások átlagos négyzetméterára 46-85 százalékkal 164-514 ezer forintra emelkedett.

Fókuszban a vonzáskörzetek

Az országos tendenciákat értékelve Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“A drágább lakásokkal rendelkező nagyobb városokban csökkent a népesség, ezzel szemben azok vonzáskörzetében lévő legtöbb településen viszont nőtt. Ennek hátterében az áll, hogy sokan az adott nagyváros viszonylag magas lakásárai miatt kiköltöztek az agglomerációba. Egy-egy nagyvároshoz képest annak vonzáskörzetében ugyanis hasonló összegért nagyobb lakóingatlant lehet vásárolni, a lehetőséggel pedig sokan éltek. Emellett több kistelepülés az országban a falusi CSOK-nak köszönhetően ért el bővülést.”

Egy-egy település lakosságszám-változásánál figyelembe kell venni, hogy nemcsak a be- és kiköltözésekről van szó, hanem a népesség természetes alakulásáról: azaz a születések és halálozások különbsége, valamint az egyéb okokból történő lakcím-bejelentkezések is szerepelnek az adatokban.

Az országos adatok alapján látszik, hogy egy év alatt Érd lakossága 821 fővel nőtt, ezzel a budapesti agglomeráció egyik legnagyobb városa vezeti az országos rangsort. Érd után további budapesti agglomerációs települések következnek: a Pest vármegyei Erdőkertes, Nagytarcsa, Biatorbágy és Gyömrő, ahol 343-360 fővel nőtt a lakosság. A szóban forgó településeken az átlagos négyzetméterárak pedig 4-21 százalékkal 661-813 ezer forintra emelkedtek. A másik végletet a lakosságszámot tekintve zsugorodó vármegyeszékhelyek és a budapesti kerületek képviselik. Az ingatlanok a lakosok számának visszaesése ellenére drágultak a nagyvárosokban, ennek az oka, hogy az arányokat tekintve jellemzően 1 százalék körüli mértékben esett vissza a népesség, így is marad kereslet az ottani lakásokra.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!