Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hatottak a szigorítások és a harmadik hullám Nógrád megye lakáspiacára

  • 2021.03.25.

Az átmeneti megtorpanás után fellendült Nógrád megye lakáspiaca: március második hetében már 18 százalékkal nőtt a kereslet az előző héthez képest.

Megbolygatták az országos, ezen belül a Nógrád megyei piacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. Az eladó lakóingatlanok – azaz lakások és házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de a következő napokban már élénkülni kezdett a piac. Legújabb elemzésünk a Nógrád megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot ismerteti, egyúttal a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat is bemutatja.

Mi várható?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak a lakáskeresők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető. A mostani kilátások alapján ez a csökkenés nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Nógrád megyei lakáspiac idei eredményeit. Összességében pedig erős év várható részben az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt. A kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek szintén segíthetik a lakáspiaci élénkülést. Az is valószínűsíthető, hogy sokan az idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.”

Fontos tényező Balogh László szerint az is, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon. “Ha pedig felívelő pályára áll a gazdaság, akkor extra lökést kap a lakáspiac” – tette hozzá.

Mi a helyzet a Nógrád megyei piacon?

Az ingatlan.com elemzése szerint a szigorítások bejelentése miatt visszaeső megyei kereslet március második hetében az elsőhöz képest jelentősen, 18 százalékkal nőtt. A megyében több mint 900 lakóingatlant kínáltak eladásra március közepén. A legnagyobb lakáskínálattal rendelkező településeken pedig az eladó használt lakóingatlanok négyzetméterára átlagosan 97-281 ezer forint volt. A legmagasabb négyzetméterár Rétságot és Balassagyarmatot jellemezte, előbbi településen 281 ezer forint, utóbbin 255 ezer forint volt. A megyeszékhelyen, Salgótarjánban 181 ezer forintos áron kínálták eladásra az ingatlanokat. A megyében sok olyan település található, ahol 100 ezer forint alatt voltak a négyzetméterárak.

Hirdess eladó/kiadó ingatlantKeress eladó/kiadó ingatlanokat

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!