Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Még a fordulópont előtt érdemes lakást venni! – tudósítás az élő adásról

  • 4 perc olvasási idő
  • 2024. május 17.

A legutóbbi ingatlan.com Live-ban a lakás- és hitelpiac kilátásait, valamint a vevők lehetőségeit elemezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője és Korponai Levente, a money.hu üzletág vezetője. Az adásban olyan, sokak által megfogalmazott kérdésekre is megadták a választ, hogy merre tart az ingatlanpiac, itt van-e az ideje a vásárlásnak, vagy érdemes-e még várni vele? Tudósításunk az eseményről.

Még a fordulópont előtt érdemes lakást venni! - tudósítás az élő adásról

A hitelezés

A hitelezésről Korponai Levente elmondta, hogy az idei év sokkal jobban indult, mint amilyen a tavalyi volt. Az egyértelműen látszik, hogy többen vesznek fel hitelt, és sok esetben az igényelt összeg is magasabb, mint az elmúlt évben. A szakértő bizakodó, jobb évet jósol, mint az előző volt. Azonban, mivel 2023 nem számított erős évnek az ingatlanhitelezésben, érdemesebb a 2022-es év számaihoz mérni a jelenlegieket. 

Tavaly felfelé mentek a kamatok, idén viszont elmondható, hogy már csökkenő pályára álltak, a bankok által vállalt önkéntes kamatplafonnak köszönhetően is. A THM 7,3 százalék és még ennyi is lesz egy ideig, de a bankok a kamatot már levitték 6 százalék körülire. Különböző csomagösszetételben már akár 6 százalék alattira is lehet bukkanni. Ez az állapot azonban változhat és a kamatlábak emelkedésére lehet számítani. Ez egy olyan tényező, ami miatt érdemes minél hamarabb ingatlant vásárolnia annak, aki hitelből szeretné a vételár egy részét finanszírozni.

A családtámogatások hatása

2024-ben indult el a CSOK Plusz, ezzel együtt a tavalyi év végén kivezettek, illetve szigorítottak bizonyos családtámogatásokat. A CSOK Plusz kedvezőbb feltételekkel, nagyobb hitelösszegre jogosít, mint az elődje. A megjelenése egy lavinát indíthat el a piacon. Az év eddigi szakaszában rendelkezésre álló adatok alapján a piac 32 százalékát teszik ki a CSOK Pluszt igénylő ingatlanvásárlók, és 85 százalékuk használt lakást vásárol.

Még nem kapkodják el az álomlakásokat a befektetők

A vevők számára most még nagy előny, hogy nem kell befektetőkkel versenyezniük, akik adott esetben licitálnak a lakásra és ezzel felnyomják az árakat. Számos hírrel találkozhattunk azzal kapcsolatban, hogy 2023-ban és előtte is az infláció miatt a kecsegtető kamattal kínált állampapírok felé fordultak a befektetetők, és még nem tértek vissza az ingatlanpiacra. 2024. márciusi adatok alapján a lakásvásárlók mindössze 10 százaléka keres befektetési céllal lakást, házat, nyaralót.

Várható ugyanakkor a külföldi vásárlók visszatérése. A határmenti településeken és a Balaton környékén várható, hogy a külföldi ingatlanvásárlók újra felbukkannak, sőt, már bizonyos mértékben tapasztalható is a jelenlétük.

Milyen mértékben drágulnak a lakások?

Balogh László kiemelte, hogy az elmúlt egy évben 3-4 százalékra lassult a lakásdrágulás, ami korábban 10-20 százalék is volt. Tehát nem indult el még a nagy lakás-áremelkedés, ami szintén a vevőknek kedvez. Sőt, még szinte alacsonyabb is, mint az infláció mértéke – reálértéken tehát nem is drágultak az ingatlanok.

Országos lakáspiaci árindex alakulása 2015-2024

Az alábbi grafikon az ország régióira bontva mutatja a csökkenés és növekedés mértékét. Amikor nem drágulnak az ingatlanok, akkor az azt jelenti, hogy az eladók kevéssé tudják érvényesíteni érdeküket, mint a vevők, tehát ez is egy jó hír a jelenleg lakásvásárlást tervezők számára. 

Havi lakásdrágulás üteme 2024 márciusában és áprilisában.

Áll az alku?

A vevők átlagosan 6-7 százalékot tudnak alkudni az utolsó meghirdetett árból. Ez nem tűnik soknak, de ha azt vesszük alapul, hogy 30 millió alatt már nem igazán lehet ingatlant kapni, akkor egy jó alkuval 1-2 milliót is lehet spórolni. Szintén a vevőknek kedvez az is, hogy alku esetén most még nem igazán kell attól tartani, hogy közben jön egy másik vevő, aki többet ígér és rossz pozícióba kerülünk. Ráadásul, mivel kevés a befektető az ingatlanvásárlók közt, ezért kevesebb a készpénzes, azonnal fizetni tudó vásárló is. Így a klasszikus versenyhelyzettől a hitelt intézők és a készpénzesek között jelenleg nem kell tartani.

Pályakezdő fiatalok

A fiatalok lakáshoz jutása is része volt az adásnak. Balogh László megemlítette, hogy megkönnyítheti a fiatalok helyzetét az, ha a hitelbe bevonják a szülőket is. Ekkor az ő fizetése kiegészül a szülői jövedelemmel, ami azt eredményezi, hogy magasabb törlesztőt tud kigazdálkodni.

Korponai Levente megemlített még egy alternatívát, a fiatalok számára elérhető 10 százalékos önrész lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan az értékének 90 százalékáig hitelezhető, vagyis a fiatalok 10 százalékos önerővel is igényelhetnek jelzáloghitelt. Fontos tudnivaló azonban, hogy ez a konstrukció nem minden banknál elérhető, valamint bankonként a feltételek is eltérhetnek.

Ha bővebben is olvasnál a 10 százalék önerővel való hitelnyújtásról, kattints a money.hu cikkére: Erre számíts: ilyen szabályok mentén adhatnak a bankok lakáshitelt 10 százalék önerővel

A money.hu üzletág vezetője arra hívta még fel a fiatalok figyelmét, hogy minél kisebb az önerő, annál nagyobb a hitelösszeg, ez pedig a havi törlesztőrészletekben, és a teljes visszafizetendő összegen is meg fog látszódni.

Az Otthonfelújítási Program

A szakértők egyetértettek abban, hogy új árfigyelő bevezetése kordában tarthatja az ingatlanok felújítási költségeit, hiszen a rendszerrel online és naprakészen lehet nyomon követni a felújítási munkálatokhoz szükséges építőanyagok árait.

Ha bővebben is olvasnál az új Otthonfelújítási Programról, kattints a money.hu cikkére: Olcsóbb lakásfelújításokat hozhat az otthonfelújítási program árfigyelője

Ha lemaradtál az élő adásról, de szívesen visszanéznéd, valamint meghallgatnád a kommentekre adott válaszokat, Facebook-oldalunkon megteheted.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!