Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Egy ingatlanközvetítő és -vagyonértékelő mindennapjai. Így áll a lakáspiac Cegléden és Nagykőrösön!

A Budapestről és a szomszédos agglomerációból kiköltözők egy része Cegléden talál otthonra, vagyis a magas fővárosi árak még a Pest vármegye délkeleti részén fekvő városok lakáspiacát is befolyásolják. Most a ceglédi és nagykőrösi mindennapokat vettük górcső alá Bugár Zsanettel, az Itthon vagyok Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosával, aki már több, mint 13 éve dolgozik ingatlanközvetítőként, illetve ingatlanvagyon-értékelőként, és az ingatlan.com Prémium Partnereként kínál magas színvonalú, komplex szolgáltatásokat.

Bugár Zsanett, az Itthon vagyok Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa.

Lakáspiac

– Hogyan alakul jelenleg a lakáspiac a két észak-alföldi városban? Emelkednek-e az árak? Érzékelhető-e már a fellendülés?

– A felújított és új építésű ingatlanok árai emelkednek, a korszerűsítendő vagy rossz állapotban lévő ingatlanok árai inkább csökkennek. Az elmúlt években tapasztalható gyors változások miatt sajnos sok ingatlant irreálisan magasra áraznak be a hirdetők, akik között nem csak magánszemélyek találhatóak, hanem tapasztalatlanabb közvetítők is.

Ezért az a legjobb megoldás, ha egy kellő szakmai tudással rendelkező szakemberre bízzuk a legnagyobb értékű vagyontárgyunkat, aki nem csak a közvetítéshez, hanem az ingatlanértékeléshez is ért. Ha egy ingatlant reálisan árazunk be, akkor viszonylag rövid idő alatt a legjobb feltételek mellett tudjuk értékesíteni.

Ellenben ha valaki irreális összeget szeretne kapni, akkor előfordul, hogy évekig csak árulgatja, de nem adja el az ingatlanát. Azonban az utóbbi időben egyre több tudatos eladóval találkozom, akik az értékesítés előtt megrendelnek tőlem egy szakvéleményt. Ennek birtokában reális áron tudják kínálni az ingatlanukat, vagy pl. megörökölt ingatlanoknál segíthet a családon belüli megegyezésben.

Átlagárak és vásárlói igények

– Milyen négyzetméterárakkal találkozhatunk Cegléden, Nagykőrösön és a környező kisebb településeken?

– A családi házaknál több típust is megkülönböztethetünk. A bontandó vagy erősen felújítandó házak esetében 150-250 ezer forintos négyzetméterárakkal kalkulálhatunk. A korszerűsítendő, kicsit jobb állapotban lévő, felújítandó házak 250-350 ezer forintos négyzetméterárak között mozognak. A jó állapotú, részben felújított otthonok 350-450 ezer forint/négyzetméterért cserélnek gazdát, míg a felújított házak esetében 450-800 ezer forint/négyzetméter között kerülhet sor a sikeres adásvételre. Végül az újépítésű családi házak 650 ezer-1 millió forintos négyzetméterárért vásárolhatók meg. 

A lakások aránytalanul drágábbak a házakhoz képest, itt a felújítandók 300-320 ezer/négyzetméterártól, míg az átlagos jó állapotúak 400 ezer forint/négyzetméterártól indulnak, a felújítottak négyzetméterárai pedig 450 ezer forintnál, míg az újépítésűek 500 ezer forintnál kezdődnek. Ellenben a tavaly átadott új otthonok ára 600 ezer-1 millió között mozoghat négyzetméterenként. Természetesen a nagyságrendeket alapvetően befolyásolja az ingatlan állapota, lokációja, valamint a szomszédos lakókörnyezet atmoszférája.

– Mi mozgatja most a helyi lakáspiacot?

– Mióta megépült az M4-es autóút, megjelentek a különböző állami támogatások és a fővárosban ugrásszerűen megnőttek az ingatlanárak, nagy mértékben fellendült a helyi lakáspiac. Budapest autóval mindössze 35-40 perc alatt, InterCity vonattal a Nyugati pályaudvar pedig 50 perc alatt elérhető. Nagyjából ez a határvonal, ameddig még hajlandóak az emberek Budapestről elköltözni.

Az elmúlt 2-3 évben a fővárosból és a szomszédos agglomerációból egyre többen érkeznek Ceglédre és a környező településekre. 5-6 évvel ezelőtt a vásárlók túlnyomó többsége helyi vagy környékbeli lakos volt, mostanában a Budapestről elköltözők adják a vevők meghatározott hányadát, hiszen a fővárosban jóval magasabb áron lehet vásárolni kisebb és akár rosszabb állapotú ingatlant.

Illetve Cegléd is folyamatosan fejlődik, több ipari létesítmény megjelent és bővült a városban. Nagykőrösre is sokan költöznek Kecskemét közelsége miatt, mivel sokan a hírös városban dolgoznak, de a megfizethetőbb árak miatt Nagykőrösön vásárolnak ingatlant. 

Pályafutás

– Ön mióta dolgozik a szakmában és hogyan alakult az eddigi pályafutása?

– Több, mint 13 évvel ezelőtt kezdtem el ingatlanközvetítőként dolgozni egy nagyobb cégnél, majd pár év múlva ingatlanvagyon-értékelőként is. Illetve 2 éve a home-staging-gel átfogóbban is megismerkedtem, mely kiválóan kiegészíti az ingatlanközvetítést és a saját befektetéseimet. Ennél a cégnél több, mint 7 évig dolgoztam, ahol rengeteg tapasztalatra tettem szert. Sikereimhez nagymértékben hozzájárultak akkori mentorom és főnökeim, amiért nagyon hálás vagyok. 

Szerettem volna a magam ura lenni és fejlődni, illetve bizonyos dolgokat másként csinálni. Ezért 2018-ban vállalkozó lettem és Cegléden megnyitottam a saját irodámat, az Itthon vagyok Ingatlanközvetítő Irodát.

Az alapvető célom az, hogy szélesebb körű szolgáltatást tudjak nyújtani az ügyfeleim részére gyorsan és zökkenőmentesen, így a feladatok terheit levegyem a vállukról. Emellett szeretnék még több ügyfelet kiszolgálni, de jelenleg az időbeli kapacitásaim végesek, ezért egy 4-5 fős csapatot tervezek kiépíteni 1 éven belül.

– Hogyan alakult ki az ügyfélköre, hiszen manapság a nehezebb piacon még fontosabb a megbízhatóság és a szakmai felkészültség?

 – Egyrészt az eladók és vevők legnagyobb része ajánlások útján kerül velem kapcsolatba, hiszen a több, mint egy évtizedes pályafutásom alatt nagyon sok ügyféllel dolgoztam együtt. Másrészt egyre többen nézik a Facebook-on, a Google felületein a munkámmal kapcsolatos értékeléseket, a megjegyzéseket, és mivel az elégedett ügyfeleim jó véleménnyel vannak a munkámról, ezért nagyobb bizalommal keresnek meg az új ügyfelek. Kerestek már meg Angliából, Írországból, Svédországból és Amerikából is, akikkel sikeres együttműködést valósítottunk meg. Alapvetően az emberek szeretik, ha egyetlen szakember kíséri végig az egész adásvételi folyamatot. Az üres ingatlanok kulcsait rám bízzák, amely hatalmas bizalmat jelent, hiszen a túlnyomó többségüknek ez a legnagyobb vagyontárgyuk.

Kapcsolattartás

– Ha már a bizalomnál tartunk: hogyan lehet hitelesnek lenni, hogy az eladók nyugodt szívvel ránk bízzák a legnagyobb vagyontárgyukat?

 – Mind az eladót, mind a vevőt a legjobb tudásom szerint támogatom. Az évek alatt kiépítettem egy partneri kört hiteles szakemberekből, akik az adásvételi folyamat különböző fázisaiban segítenek.

Többek között ügyvéd, hitelügyintéző, statikus, építészmérnök és földmérő is található az üzleti partnereim között, velük együtt a lehető legszélesebb körű szolgáltatásokat kínálom az ügyfeleimnek.

Ez segít abban, hogy az eladók és vevők elégedetten zárjanak le egy-egy értékesítési folyamatot, ezért később ajánlanak az ismerőseiknek vagy a rokonaiknak. Emellett alapvetően fontosnak tartom, hogy folyamatosan fejlesszem önmagamat és a vállalkozásomat. Ennek érdekében rendszeresen részt veszek konferenciákon, tanfolyamokon és képzéseken, hogy naprakész legyek és még professzionálisabb szolgáltatást nyújthassak az ügyfeleimnek.

 – Hatalmas információdömping árad mindenhonnan, az online felületeken adatok ezreivel találkozhatunk nap mint nap. Hogyan lehet kitűnni, vagyis hol érdemes hirdetni az ingatlanokat?

 – Folyamatosan jelen vagyok több felületen is. Nyilvánvalóan az ingatlan.com a meghatározó webfelület, ahonnan sok kereső ügyfél érkezik hozzám. Emellett a ceglédi rádióban is hirdetek, régebben a pályafutásom elején a helyi újságban is reklámoztam. Saját weboldallal rendelkezem, ahova mindig felkerülnek az új megbízások és a kereső ügyfelek igénybe vehetik a hírlevél-szolgáltatási rendszerem. Rendelkezem üzleti Facebook-oldallal is, melyen eladóknak és vásárlóknak is hasznos információkat és tartalmakat osztok meg.

Jutalék

– Végezetül adódik az alapvető kérdés: mekkora jutalékkal kalkulál egy-egy megbízás esetén?

– A jutalékok esetében nagyon fontos, hogy a díjazás ellenében milyen szolgáltatásokat nyújtunk. Alapvetőnek tartom, hogy egy tulajdonos alaposan nézzen utána: az adott településen kik és hogyan dolgoznak, milyen értékeléseket kapnak, milyen hirdetést állítanak össze, milyen szöveget írnak, milyen fényképeket készítenek, mert a vásárló ezzel találkozik legelőször. Én az elejétől a végéig végigkísérem az adásvételi folyamatot, nem csak a szerződéskötésig, hanem a birtokbaadásig. Valójában a munkám a birtokbaadási jegyzőkönyv megírásával ér véget, ahol mindig kedveskedek egy kis meglepetéssel az ügyfeleim részére. A jutalékom mértéke általában 4 %, drágább ingatlanok esetében 3-3,5 %.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!