Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Erre a hét dologra figyeljünk, mielőtt ingatlanközvetítővel szerződünk!

Nagyjából 10 ezer ingatlanközvetítő tevékenykedik országszerte, akik közül körülbelül 8000 rendszeresen hirdet az ingatlan.com oldalán. Ez a nagy szám is jelzi, hogy ha értékesíteni szeretnénk a lakásunkat/családi házunkat, akkor nincs könnyű dolgunk, hogy megtaláljuk azt a tanácsadót, akiben szakmailag és emberileg is megbízunk.

A fiatal pár megtalálta a nekik megfelelő ingatlanközvetítőt.

A magyar ingatlanközvetítői piac is folyamatosan alakul, változik, egyre több professzionális tanácsadóval találkozhatunk, akik számunkra hasznos és értékes szolgáltatásokat kínálnak. Ugyanakkor vannak, akik kevésbé értenek a szakmájukhoz – talán még megfelelő végzettséggel sem rendelkeznek –, akik nem biztos, hogy a legjobb módszereket alkalmazzák azért, hogy eladják az ingatlanunkat.

De vajon kiben bízhatunk meg? Hogyan keressük meg a legjobb szakembereket? Milyen ismérvek alapján mérlegeljük, hogy kinek adunk megbízást az otthonuk eladására? Megannyi fogas kérdés, és mivel az emberek túlnyomó többsége az élete folyamán csupán néhányszor értékesít ingatlant, meglehetősen járatlan a referensek megítélésében. Néhány támpontot szeretnénk most adni, amely segíthet a döntésben, hogy végül kit bízzunk meg az értékesítéssel.

1. Hirdetések profizmusa

A megbízás előtt érdemes először online megismerkedni a számunkra szimpatikus ingatlanközvetítő munkásságával, vagyis nézzük meg először a hirdetéseit. Itt a „hol” kulcstényező, hiszen nem mindegy, hogy piacvezető, országos ismertséggel rendelkező honlapon hirdetünk, mint például az ingatlan.com, vagy jóval kisebb piaci lefedettséggel rendelkező weblapokon jelenik meg a lakásunk, amelyeket alig látogatnak számottevően.

Milyen fotókkal, egyéb vizuális elemekkel hirdet, milyen ismertető szöveggel látja el a hirdetést? Ezek szintén mind-mind fontos tényezők. Itt a helyesírástól kezdve az esztétikus képeken át a szakértő leírásig számos tényezőt vehetünk figyelembe. Fontos, hogy a szöveg a praktikusság mellett kellő szakmaisággal legyen felvértezve, de ne legyen széteső vagy túlzottan körülményes. Az adott lakásnak milyen műszaki paraméterei vannak, milyen a környezete és még sorolhatnánk azokat a fontos információkat, amelyek alapos felsorolása és precíz részletezése megmutatja, hogy mennyire professzionális az ingatlanközvetítő. 

Illetve azt is nézzük meg, hogy a hirdetésekben a tanácsadó a szöveges leírás mellett kitölti-e az egyes paraméterekre, jellemzőkre vonatkozó rubrikákat, mint például ingatlan állapota, építés éve, komfort, emelet, belmagasság, fűtés, kilátás, tájolás, parkolás, kertkapcsolat és még sorolhatnánk, hiszen ezek mutatják meg, hogy a referens valóban alaposan ismeri az adott ingatlant, és teljesen elkötelezett a sikeres értékesítés mellett.

Fontos, hogy mindig igényes és jó minőségű képekkel hirdessünk!

2. Személyes márka és személyesség

Korábban már az ingatlan.com Tudástárában számos cikkben elemeztük, hogy mennyire fontos a referensek személyes márkája, vagyis az ingatlanközvetítő mennyi energiát fordít arra, hogy többek között saját weboldalt üzemeltessen és megjelenjen a közösségi oldalakon. Itt nem csupán a szakmai tartalom a fontos, hanem sok esetben személyes bejegyzéseket is olvashatunk, amely közelebb hozza az adott referenst a potenciális ügyfelekhez. 

Fontos, hogy lássuk a tanácsadó mögötti valódi személyt, hiszen mégiscsak az egyik legfontosabb vagyontárgyunkról van szó, amelyet értékesíteni szeretnénk. Ezáltal később személyesebb szakmai kapcsolat alakulhat ki a megbízó és a megbízott között, az ügyfelek is láthatják, hogy nem csupán egy üzleti partnerről van szó, aki történetesen eladja a lakásukat, hanem egy hús-vér emberről, aki empatikusan, az érdekeinket maximálisan figyelembe véve végzi a munkáját.

3. Közösségépítés

A személyiséggel szorosan összefügg a közösségi média használata, mégis külön érdemes kiemelni. Ha a közvetítő a lakáshirdetések mellett sokat foglalkozik a követőkkel való kapcsolattartással a közösségi oldalakon, akkor feltételezhetjük, hogy igényes a munkájára. Mit oszt meg, mennyire lájkolják, milyen a kapcsolata a látogatókkal, milyen a kommunikációs készsége – ezek mind-mind azt jelzik, hogy a referens mennyi energiát fektet a háttértevékenységekbe.

Számos oldalt említhetnénk (pl. Instagram, TikTok stb.), ahol színes anyagokat helyeznek el a tanácsadók. Most csak néhány lehetőséget emeljünk ki a teljesség igénye nélkül! Ha például a Facebookon rendelkezik üzleti oldallal, akkor az azt jelenti, hogy komolyan foglalkozik a szakmával, és ez növeli a bizalmat az ügyfelek részéről. Emellett a Linkedin is fontos közösségi oldal, amely alapvetően az üzleti tevekénységre fókuszál, ezért érdemes ott is jelen lenni. A YouTube oldalra feltöltött videók szintén azt jelzik, hogy a tanácsadó nagy lelkesedéssel és odaadással végzi a munkáját. Emellett megnézhetjük a Google találatokat, hiszen a globális keresőrendszerben csillagokkal értékelhetjük az adott üzleti tevékenység, ingatlaniroda tevékenységét. 

4. Iroda és referencia

Nem árt a személyes márkával együtt a referens irodáját, vállalkozását is lecsekkolni! Ha lehetőségünk van, akkor akár cégismertető oldalakon is ellenőrizhetjük az ingatlanközvetítő cég adatait. Itt érdemes megnézni, hogy az iroda mikor alakult, mennyi volt a bevétele, folyik-e a cég ellen eljárás, hiszen minél régebb óta minél stabilabb bevétellel rendelkezik egy közvetítő, annál hitelesebb lehet a számunkra. Emellett érdemes az iroda címét is ellenőrizni, hogy hol található, valóban egy létező cím-e, és valóban működik-e ott ilyen típusú vállalkozás.

Nem árt a személyes márkával együtt a referens irodáját, vállalkozását is lecsekkolni

A sikeres tanácsadó emellett komoly referenciákat, visszajelzéseket tud felmutatni, vagyis az elégedett ügyfelek visszajelzést adnak az ingatlanközvetítő munkájáról, szakértelméről, személyiségéről. Az elégedett partnerek visszacsatolásai mindig jó támpontot adnak számunkra, hogy kit bízzunk meg az értékesítéssel. A referenciák megmutatják, hogy az adott tanácsadó mely területeken, kerületekben, településekben van otthon, hogy valóban az adott hely igazi szakértőjét kérjük fel a munkára.

5. Végzettség és nyilvántartás

Érdemes megvizsgálni, hogy a referens valóban rendelkezik-e ingatlanközvetítői végzettséggel és tapasztalattal. Persze nem kérhetünk el iratokat, hiszen nem vagyunk hatóság, ám a nyilvántartásban utánanézhetünk. Hivatalosan az a személy végezhet ingatlanközvetítői tevékenységet, aki megfelelő végzettséggel rendelkezik vagy az ügyvédi kamara tagja. 

Sőt, az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság is nyilvántartásba veszi, ha a tanácsadó igazolja, hogy a szükséges feltételeknek megfelel. Az Országos Kereskedelmi Nyilvántartásban (OKNYIR) valamennyi ingatlanközvetítő megjelenik. Ha ott a leendő közvetítőnk nem található, akkor a szakmaisággal is lehetnek gondok. Tehát ellenőrizzük le a leendő tanácsadónkat ebben a listában is!

6. Személyes találkozás és bizalom

Majd ezek után eljön a személyes találkozás pillanata, ahol sokszor az első néhány másodperc alapján találunk valakit szimpatikusnak vagy kevésbé szimpatikusnak. Itt fontos, hogy a referens milyen személyes attitűdökkel és szakmaisággal rendelkezik. Ha pozitív személyiségnek találjuk a referenst, akkor lépjünk tovább, és koncentráljunk a szakmaiságára. 

Ha a korábban megszokott kliséket halljuk, hogy rengeteg vevőjelöltje van, és simán elfogadja az eladó által meghatározott árat, ami sokszor csupán elképzelés, és nem találkozik a realitásokkal, akkor gyanakodhatunk. Nem lesz kellemes szembesülni azzal, hogy a reális árképzés nem minden esetben áll szinkronban az általunk elképzelttel. Természetesen azt se fogadjuk el, ha nagyon alacsonyra akarja belőni az árat, ilyenkor kérjünk tőle alapos piacelemzést, számoljon be a környezetünk árazási folyamatairól.

A legfontosabb kifejezés a bizalom, amely a személyes szimpátia és a szakmaiság egészséges mixének eredménye. Vagyis ha szimpatikusnak találjuk a tanácsadót és úgy ítéljük meg, hogy szakmailag felkészült szakember, akkor bízhatunk abban, hogy sikeres adásvétellel örvendeztet meg minket.

7. Megbízási szerződés 

Kérjünk előzetesen megbízási szerződés-tervezetet, hiszen a szöveg akár nagyon hosszú is lehet, vagyis legyen elég idő, hogy áttanulmányozhassuk. Ha valaki kutyafuttában, esetleg az utcán vagy a kertkapuban akar minél előbb aláíratni egy szerződést, akkor jobb alaposan áttanulmányozni a szöveget. Többnyire az első pénzmozgásnál jár a jutalék, vagyis alapvetően a foglalóból fizeti ki az eladó a referenst, ha a tanácsadó teljesítette a szerződésben foglaltakat.

A szerződéssel kapcsolatban még fontos megnézni, hogy milyen típusú kontraktusról van szó. Alapvetően általános, félkizárólagos és kizárólagos szerződést szoktak ajánlani. A félkizárólagos és kizárólagos szerződés esetében jócskán szűkül a kör, amikor az eladó és a megbízott referens adhatja el a lakást, vagyis egyetlen ingatlanközvetítő vállalkozás árulja az ingatlant. Ilyen esetben viszont számíthatunk arra, hogy a tanácsadó minden követ megmozgat, hogy jó áron sikeresen értékesítse az otthonunkat. Itt fontos eloszlatni egy tévhitet! Kizárólagos szerződés esetén is eladhatjuk a saját lakásunkat önállóan a referens nélkül, ha mást hallunk, akkor ott valami nem stimmel.

A vevő és az ingatlanközvetítő szerződést köt. A szerződéssel kapcsolatban még fontos megnézni, hogy milyen típusú kontraktusról van szó.

Komplex képet alkossunk!

Összességében az ingatlanközvetítő és az eladó szakmai kapcsolata egy nagyon összetett viszonyrendszer, amelyben a legfontosabb a bizalom, hiszen egy nagy értékű vagyontárgyról van szó. Ez a kapcsolat pedig a személyiségi jegyek és a szakmai képességek komplex értelmezésének leképezése, vagyis mind az értelmi, mind az érzelmi szálak fontos szerepet játszanak. Természetesen a jelenlegi tevékenység mellett lényeges a referens szakmai múltja is, vagyis milyen háttérrel rendelkezik, milyen referenciákat tud felmutatni, ami feltételezi, hogy a mi ingatlanunkat is sikeresen és jó piaci áron, minden kvalitását bevetve értékesíti majd.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!