Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásérdeklődők száma a töredékére esett vissza Budapest déli agglomerációjában

Budapest déli agglomerációja népszerű célpontnak számított az ingatlanvásárlók körében, a pandémia szintén a fővárosból való kiköltözést támogatta. De mi a helyzet most? Hogyan lehet új építésű lakást, házat venni ilyen kamatok mellett? Egyáltalán, szeretjük-e még az agglomerációt? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Takács Krisztinával, az Ezoingatlan tulajdonosával, aki Szigetszentmiklóson és Budapest déli agglomerációjában dolgozik.

Mit keresnek a vevők?

– Mi a helyzet jelenleg a lakáspiacon a Budapesttől délre található településeken? Még mindig stagnál a piac vagy esetleg már felélénkült a kereslet?

– Alapvetően új építésű lakásokat árulok, egy időre ennél az ingatlantípusnál is megdermedt a piac hasonlóan a használt lakásokhoz, de mostanában megint megjelentek az érdeklődők. Nagy számú ingatlan közül választhatunk, talán ennek is köszönhetően lassan döntenek a vevők. Főleg a készpénzes vásárlók aktívak a piacon, illetve azok, akiknek maximum még 10 millió forintos hitellel kell kiegészíteniük a vételárat.


– Az új építésű lakáspiac még drasztikusabban visszaesett, mint a használt ingatlanok adásvétele. Ön mit tapasztal a mindennapokban?

– Alapvetően megrendelésre épülő családi házakat, lakásokat árulok, vagyis a telket és a tervrajzokat mutatom meg. Ez a típusú értékesítés mostanában nehezebben működik, a vevők részéről nincs bizalom és türelem, ezért akinek pénze van, azonnal kész ingatlant szeretne látni. Az új építésűeknél azok az ingatlanok kelendők, amelyek már elérték a 80 százalékos készültségi állapotot. A használt ingatlanok esetén pedig a tényleges eladási árak nagyjából a hirdetési árak alatt vannak 15 százalékkal, de szerencsére egyre több eladóval sikerül megértetni, hogy már más idők járnak, mint például két évvel ezelőtt, így egyre több kompromisszumos megoldás születik.

Agglomerációs ingatlanpiac

– Mi a helyzet általában az agglomerációban, hiszen a pandémia alatt egyre többen költöztek a főváros környékén található kertvárosokba?

– A gazdasági helyzet és a szomszédos háború elbizonytalanította az embereket, kivártak egy ideig, majd alkalmazkodtak az új helyzethez. Hiszen az élet nem állt meg, a szokásos élethelyzetek – házasság, válás, gyermekszületés stb. – most is a lakhatási kérdések megoldására ösztönzik az érintetteket.

Most azok vannak előnyben, akiknek készpénz áll a rendelkezésükre, hiszen ők válogathatnak.

A többség továbbra is igényli, hogy Budapesthez közel lakjanak, hiszen ott dolgoznak vagy a gyerekeik tanulnak, ugyanakkor egy élhető, kertvárosi közegbe vágynak. Azt is megértik már az emberek, hogy azért nem csökkentek a telkek árai, mert egyszerűen elfogytak, emellett az új építésű szabályzatok is szigorodtak. 

– Ezek szerint dübörög az agglomeráció?

– Úgy fogalmaznék, hogy van igény az agglomerációra, de közel sem akkora intenzitású az érdeklődés, mint amit korábban tapasztaltam, hiszen 20 százalékos önerővel nem lehet ingatlant vásárolni. Nagyjából az érdeklődők száma a töredékére esett vissza, régebben egy nap alatt kétszer mutattam meg egy ingatlant, most hetente van két-három mutatásom. Ezzel együtt nagyobb eséllyel veszi meg a kevesebb érdeklődő az adott ingatlant, még ha többet is kell az ügymenettel foglalkozni, illetve még megnyerőbbnek és meggyőzőbbnek kell lenni.

A mennyiség és a minőség kérdése

– Az Ezoingatlan nagyságrendileg húsz ingatlant kínál. Ezek szerint nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekszik?

– Önálló ingatlanközvetítőként dolgozom, ezért az összes általam kínált ingatlanról tudok mindent, és gyorsan meg is tudom mutatni azokat, hiszen naprakésznek kell lennem. Nagyon fontos a megfelelő szaktudás és végzettség is, hiszen építési vállalkozókkal állok kapcsolatban, és az új építésű ingatlanok esetében számos műszaki és jogi kérdés felmerül, amelyekre választ kell adnom az érdeklődőknek. Emellett nagyobb fontos a szakma emberi oldala, hogy megfelelő kommunikációs készséggel rendelkezzem és a lehetőségek szerint megfelelő kapcsolatot alakítsak ki az ügyfelekkel.

– Szigetszentmiklós és környéke, illetve a tágabb környezete meglehetősen egyedi ingatlanpiacot jelent. Nem lehet könnyű itt eligazodni.

– Nagyon fontos a helyismeret, hogy tudjuk, hol áruljuk az ingatlant, milyen környezetben fekszik az eladásra kínált lakás, ház, melyek a helyszín előnyei és hátrányai. Ez alapvetően növeli a bizalmat, és megteremti azt a pozitív kapcsolatot az érdeklődővel, amely később növeli az adásvétel létrejöttének esélyét.

Nagyon szeretik a vevőjelöltek a plusz információkat, amelyek az adott településre vagy városrészre vonatkoznak.

Hiszen sokan más közegből érkezve nem rendelkeznek helyismerettel, sokan csak az árat és a Budapesttől való távolságot nézik.

Díjazás és bizalom

– Folyamatosan téma a változó ingatlanközvetítői piacon is, hogy mennyi az ideális díjazás. Ön mekkora jutalékkal dolgozik?

– Önálló vállalkozóként 2 százalék jutalékot kérek el az új építésűek esetében, mivel kizárólagosan árulom az ingatlanokat, ezért számomra ez a díjazás teljesen megfelelő. Hideghívásokkal már nagyon régen nem foglalkozom, építési vállalkozókkal állok kapcsolatban sok éve: fokozatosan érdemeltem ki a megbecsülésüket, ami egyre több partneri kapcsolatot eredményezett. A használt ingatlanok értékesítése esetén pedig nem megy 3 százalék fölé a jutalékom.

– Az ingatlan.com egyik legújabb kezdeményezése a Partner Program, ahol elsőként elindult az Ellenőrzött Partnerek regisztrációja, fényképezése és ingatlanos keresőben történő megjelenése. Mi a véleménye erről?

– Én már ellenőrzött partner vagyok, sőt, már megkeresést is kaptam a programnak köszönhetően.

Mindenképpen jó kezdeményezésnek tartom és támogatom, hiszen így az ügyfelek is láthatják, hogy megfelelő szakmai végzettséggel rendelkezem, ami növelheti a bizalmukat irántam.

Mindemellett alapvetően az ingatlan.com-on hirdetek, illetve egy-két közösségi felületen osztom meg az általam kínált ingatlanokat.

Szigetszentmiklósi ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!