Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Stratégia a sikeres értékesítésért, a célcsoport alapú marketing

Milovecz László
Milovecz László
blogger, ingatlanközvetítő
A budai ingatlanok szakértője.
  • 5 perc olvasási idő
  • 2023. augusztus 29.

A hirdetésben szereplő ingatlant MINDENKINEK ajánlom….

Számos ingatlanhirdetésben olvashatjuk ezt a mondatot, ami mögött az a logika bújik meg, hogy a lelkes hirdető nem akar elveszíteni egy potenciális érdeklődőt sem, ezért elveszíti a legjobbakat. Ők azért a legjobbak, mert pont ott, pont akkor keresik az adott terméket és amennyiben rátaláltak, hajlandóak akár kicsit magasabb árat is fizetni érte, mint a többiek.

Ingatlaneladásnál elengedhetetlen a célcsoportunk meghatározása, valamint a pozicionálás is, hiszen tudnunk kell, hogy kiknek szeretnénk eladni. Ha a meghatározás sikerült, hozzá kell igazítanunk a marketingstratégiánkat, hogy felkeltsük a figyelmüket. Eladásnál ez kulcsfontosságú. Lássuk, hogyan valósíthatjuk meg ezt!

Célközönség kiválasztása

Keresd meg a célcsoportodat!

Nem lehet mindenki a célcsoportod, hiszen nem vagy multicég, ami korlátlan lehetőségekkel és remek marketingesekkel bír. Amikor egy lakást, vagy házat szeretnél eladni, a siker kulcsa gyakran a potenciális vevők felkutatásában rejlik. Szerencsére ez sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Az igazi célcsoportod te vagy. Persze nem a jelenkori éned, hanem az, aki akkor voltál, amikor az értékesítésre szánt ingatlant vásároltad. Ha eggyel tovább lépek, akkor aki ma vagy, biztosan nem lesz célcsoport, hiszen akkor nem szeretnéd eladni az ingatlanodat, hanem maradnál ott.

Kiknek milyen tulajdonságok teszik vonzóvá az ingatlanodat, illetve a környezetét?

Ha területspecialista ingatlanos vagy, de akár tulajdonosként is érdemes megvizsgálnod a környék jellemzőit. Szolgáltatások, közlekedés, minden fontos tényezőt érdemes átgondolni. Érdemes kicsit rendszerezni, hogy az adott jellemzők kiknek jelentenek plusz vonzerőt, de jó, ha tudod, mik azok a tulajdonságok, amik egy-egy csoportot szinte biztosan kizárnak.
Például a budai oldalon vannak kimondottan meredek utcák, amiket tömegközlekedéssel nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megközelíteni. Egy idősebb nyugdíjas házaspárnak valószínűleg nem lesz megoldás, hiába a jó levegő, míg egy fiatalabb párt nem fog elriasztani. De említhetném azokat a lakásokat is, amik polgári házak harmadik emeletén találhatóak, lift viszont nincs a házban.

Számtalan ilyen van, minél jobban feltérképezed ezeket, annál jobban tudsz célozni a te vevőközönségedre. Ne felejtsd el, hogy neked csak egy vevőre van szükséged. Értelmezd, gondold át a leendő vevőd életstílusát, milyen szolgáltatásokat használ, hol érzi jól magát.

Utca kép

Itt zárójelben jegyezném meg, hogy ezért nem értem, amikor valaki félinformációkkal, hamis adatokkal, rossz minőségű képekkel hirdet, hiszen pont a vevő nem fog megérkezni. Találkozhat viszont több csalódott arccal, akik a kevés szabadidejükből áldoztak rá feleslegesen.

Tedd még vonzóbbá számukra az árudat!

Tegyük fel, hogy a környék alapján van a fejedben egy-két célcsoport. Ezzel az ismerettel érdemes átgondolni az adott ingatlan képét is. Tudom, hogy nem lehet mindenhol megoldás a home staging, de nem szabad elfelejteni az előző cikkben említett érzelmi döntések súlyát.

A te lakásod célcsoportja a fiatal, szingli, jól szituált kozmopolita. A te lakásod a nagyi bútoraival van berendezve, a falak kicsit sárgásak, a csillár olyan, amilyen, a linóleum, a parketta kicsit kopottas. Egy szó mint száz: az érdeklődő nem fog tudni elvonatkoztatni, nem fog beleszeretni a lakásba.

Ellenben, ha kiszórod a bútorokat, kifestesz, rendbe teszed a járólapot, a parkettát, és ha még marad pénzed, akkor a világítást és a szaniterek felújítását is elvégezheted. Az nem kérdés, hogy a befektetett pénz, idő és energia megtérül, sőt biztosan hamarabb is találsz vevőt, és még plusz nyereséget is zsebre vághatsz.

Ennek az ellentéte, ha a lakásod, a környék, inkább idősebb embereknek lehet jó megoldás, te pedig tízmillió forintból egy parádés, minimalista stílusú, szürke színdominanciájú remeket varázsolsz belőle.
Lehet, hogy kidobott pénz volt a felújításra szánt összeg.

Igényes bútorokkal berendezett lakást készítenek fotózásra. Home stage

Figyelem és alkalmazkodás

Az ingatlan marketingstratégiájának kialakításakor vedd figyelembe ezeket az információkat és használd őket. Gondold végig, hogy bizonyos célcsoportokat milyen platformokon érhetsz el, hogyan szólítod meg őket, a marketinganyagodban mire helyezed a hangsúlyt, mit emelsz ki belőle.

Illetve legyél rugalmas, vedd figyelembe a visszajelzéseket is és amennyiben látod, hogy mellé lőttél a célcsoporttal, ne habozz újra átgondolni.

Amennyiben úgy érzed, hogy ezzel a feladattal megbíznál egy ingatlanközvetítőn, természetesen szívesen veszem a megkeresésedet.

A cikk szerzője Milovecz László blogger, ingatlanközvetítő, a budai ingatlanok szakértője. A szakember korábbi írásai, megbízóinak véleményei, valamint a kapcsolatfelvételi lehetőségek megtalálhatók az alábbi linken.

Eladom az ingatlanom

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!