Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Napelem és az Otthonfelújítási támogatás

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
 • 5 perc olvasási idő
 • 2022.03.17.

Az Otthonfelújítási támogatás töretlen sikernek bizonyul a lakosság körében, és bár az elmúlt időszakban többször módosult a feltételrendszere, ezzel egyre bővült a felhasználók, illetve a támogatott felújítási, korszerűsítési munkálatok köre is. Ezek közé tartozik a napelem rendszer telepítésének lehetősége is, ami sokak számára aktualizálta a döntés meghozatalát. Vannak azonban még olyan kérdések, amelyek sokak számára fejtörést jelenthetnek, ezeket igyekszünk most tisztázni.

Az Otthonfelújítási támogatás 2022-ben kisebb és nagyobb módosításokon ment végbe, a pályázat lezárásának határideje azonban nem módosult, így már csak 2022. december 31-éig vehetik igénybe azok, akik eddig nem éltek az 50%-os támogatás lehetőségével. Mivel a támogatás feltételrendszere speciális, bővebb információkért érdemes ellátogatni a Magyar Államkincstár Otthonfelújítási támogatással foglalkozó aloldalára, ahol nemcsak a bonyolultabb kérdésekre kaphatunk választ, de a kérelem beadásakor előforduló gyakoribb hibák összegzésével is megismerkedhetünk. 

9 kérdés és 9 válasz az Otthonfelújítási támogatás igényléséhez

A támogatás kapcsán az alapvető kérdésekkel, az igénylési szempontokkal és a követelményekkel már számos cikk foglalkozott, az ingatlant érintő kérdéseket és problémákat azonban csak kevesen foglalták össze, ezért a legfontosabbakat most egy csokorba gyűjtöttük.

 • Milyen ingatlanra igényelhetjük az Otthonfelújítási támogatást?

Olyan Magyarország területén fekvő épületre, ingatlanra igényelhető, amely az ingatlan-nyilvántartás szerint lakóház, lakás, tanya vagy birtokközpont.

 • Milyen ingatlanra nem igényelhető?

A támogatás nem nyújtható be olyan ingatlanra, amely az ingatlan-nyilvántartás szerint zártkertnek, hétvégi háznak, üdülőnek vagy gazdasági épületnek minősül. A pályázati kiírás rögzíti, hogy a támogatandó épület rendeltetési jellegének lakás vagy lakóház szerinti nyilvántartással kell rendelkeznie.

 • Csak az pályázhat, akinek tulajdonjoga van az ingatlanban?

Ha több igénylő – például házastársak vagy élettársi közösségben élők – nyújtja be a pályázatot, akkor elég, ha a tulajdonjoggal csak az egyik igénylő rendelkezik, sőt, az sem kizáró tényező, ha a tulajdonjogot a kiskorú gyermek birtokolja. A felhívás úgy fogalmaz, hogy a benyújtók összesített tulajdoni hányadának legalább 50 százalékot el kell érnie. Ezt a kitételt 2022-től tovább lazították a pályázat kiírói. Már a megváltozott munkaképességű gyermek tulajdoni hányada is beleszámítható az 50 százalékos, kötelező tulajdoni hányadba. 

 • Elég, ha csak tulajdonlom az ingatlant?

Nem, a jogosultságnál fontos szempont, hogy a támogatással érintett ingatlan legalább egy éve bizonyítható módon az igénylő, illetve gyermeke vagy gyermekei lakóhelyéül szolgál. Vagyis a benyújtás időpontjában teljesülnie kell az egy éves lakóhely feltételének, amit az igénylőknek szükséges állandó vagy tartózkodási helyként szerepeltetniük lakcímkártyáikon.

 • Egy igénylő hány ingatlanra nyújthat be pályázatot?

Minden igénylő csak egy támogatási kérelmet nyújthat be.

 • Napelemes rendszer is kivitelezhető a támogatásból?

Igen, a forrás háztartási méretű kiserőmű (HMKE) telepítéséhez is igényelhető. Sőt, a meglévő napelemes rendszer is bővíthető az így kapott támogatásból. Fontos tudnunk azonban, hogy az anyagköltség és a munkadíj együttesen továbbra sem haladja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.

 • Mi történik, ha eladjuk a támogatott ingatlant?

A támogatást az igénylőnek az eladás után nem kell visszafizetnie, azonban az újabb vásárolt ingatlanára már nem kérhet ismét pályázati forrást.

 • Kérhető-e ugyanarra az ingatlanra kétszer a támogatás?

Ugyanarra az ingatlanra ugyanaz az igénylő csak egyszer veheti igénybe a támogatást. Ha azonban az ingatlant értékesítették, és az új tulajdonos megfelel a feltételeknek, ugyanarra az ingatlanra ő is benyújthatja a pályázatot. Vigyázat! Ha az az új tulajdonos a régi hozzátartozója, ebben az esetben ő nem kérhet támogatást.

 • Igényelhető a támogatás lakótér bővítésére is?

Sajnos nem, a rendelet szerint a támogatási forma olyan felújítási munkákra vehető igénybe, amely nem jár a lakótér bővülésével. Nem minősül azonban bővítésnek a már meglévő ingatlan, ingatlanrész, vagy más építmény átépítése. Hogy megkíméljük magunkat a későbbi bosszúságoktól, hogy ne csak a munkák elvégzése után szembesüljünk vele, milyen munkálatok támogatottak, érdemes a Magyar Államkincstár oldalán tüzetesen áttekinteni azt a listát, amely részletesen felsorolja, milyen munkaköltségek számolhatók el a pályázati összesítő elszámolás során.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!