Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen feladatot végezhet az ingatlanközvetítő?

ügyvéd
Az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója.

Új ingatlanosnyilvántartásban lehet keresni és ellenőrizni a közvetítőket 2021. január 1-jétől.

Az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Rendszer működéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi CXLVI. törvény módosította a Lakástörvényt. Ez az ingatlanközvetítőkre vonatkozó szabályozást megváltoztatta. A módosítás pontosította, hogy milyen feladatot láthat el az ingatlanközvetítő, és mi az, amire már nem jogosult.

Feladatok, felelősségi körök

A törvény szerint az ingatlanközvetítő még foglalkozhat az ügyletek lebonyolításához szükséges dokumentációk, adatok beszerzésével és előkészítésével, de már a tulajdonjog átruházására vonatkozó okiratok megszerkesztését és azok ellenjegyzését nem végezheti

Az ingatlanközvetítők feladatainak egyértelművé tétele nyilvánvalóvá tette, hogy az ingatlanra vonatkozó vételi ajánlatokat, azok elfogadására vonatkozó jognyilatkozatokat, az ingatlan adásvételi szerződéseket, előszerződéseket nem jogosultak az ingatlanközvetítők előkészíteni, ezek megszerkesztése már gyakorlatban az ügyvédek feladata. Ezért célszerű már az ingatlan eladására, vételére irányuló folyamat első lépéseként megkeresni és megbízni egy ügyvédet. Fontos, hogy amikor szükségessé válik a lényeges okiratok megszerkesztése, akkor már a jogvégzett szakember készíthesse elő a törvénynek megfelelően jognyilatkozatot.

Fontos különbség az is, hogy míg az ingatlanközvetítők a feleket megillető készpénzt, számlapénzt semmilyen jogcímen nem vehetnek letétbe az ügylet során, mert erre nincs jogszabályi felhatalmazásuk, az ügyvédek szabályozott és ellenőrzött környezetben, az Országos Betétvédelmi Alap által biztosított módon kezelhetnek letéti számlájukon az ingatlanügylethez kapcsolódó összegeket.

Új ingatlanosnyilvántartás

Azt is előírja a jogszabály, hogy üzletszerű ingatlanközvetítői vagy ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítői tevékenységet csak olyan, nyilvántartásba vett cég folytathat, amelynek legalább egy személyesen közreműködő tagja vagy alkalmazottja szerepel az ingatlanközvetítői nyilvántartásban, nincs köztartozása, vezető tisztségviselőjének, tagjának üzleti jó hírneve igazolt, és megfelel a jogszabályban meghatározott egyéb feltételeknek.

Az ingatlanközvetítők tekintetében az üzleti jó hírnév feltételének bevezetése a pénzügyi rendszerek pénzmosás vagy terrorizmusfinanszírozás céljára való felhasználásának megelőzésére vonatkozó EU-s rendeletek alapján vált szükségessé. A létrejövő Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Rendszerbe történő bejegyzéssel a felügyeleti hatóságnak nyilvántartást kell vezetnie az ingatlanközvetítőkről. Ezek az adatok nyilvánosak, ingyenesen, bárki számára nyilvánosan hozzáférhetők, és a nyilvántartás közhiteles. Az ingatlanközvetítői tevékenységtől eltiltás hatálya alatt álló közvetítő cég, személy adatai az eltiltás hatályának lejártáig megtalálhatóak a nyilvántartásban. 

Érdemes lesz majd minden esetben ellenőrizni az új nyilvántartásban annak az ingatlanközvetítőnek a jogosultságát, aki közreműködésre jelentkezik az ingatlan értékesítése kapcsán. Az online nyilvántartást az interneten ezen az oldalon lehet elérni.

 

Ha ingatlanost keresel, látogass el oldalunkra, és válaszd ki a neked legszimpatikusabb szakembert!

 

A blogcikk szerzője Dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója ([email protected]).

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!