Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Még nem késő: 3 tipp a gázfogyasztás csökkentésére

A gáz árának drasztikus emelkedése sokunk számára hozott nem várt kiadásokat. Mit tehetünk, hogy enyhítsünk a ránk nehezedő rezsiterhen? Hogyan faraghatunk a gázfogyasztás mértékén és így a gázszámlánkon? Létezik-e egyáltalán olcsó megoldás? Még mindig nincs késő visszafogni a gázfogyasztást energiatakarékos beruházások megvalósításával.

gázfogyasztás

Addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér – tartja a mondás. De mi van akkor, ha úgy érezzük, a takaró egyre kisebb? Az elszabaduló energiaárak számos háztartásban okoznak fejfájást. Sokan érzik úgy, hogy kénytelenek lesznek csökkenteni az energiafelhasználásukat, de érthető módon senki sem szeretne hideg nappalikban dideregni.

A legokosabb megoldást az jelenti, ha az energiapazarlást csökkentjük. Vagyis arra vigyázunk, hogy a lehető leghatékonyabban használjuk fel az erőforrásainkat, és ne fizessünk azért a gázért, amivel az utcát vagy az üres szobákat fűtjük. Most néhány olyan energiatakarékos megoldást ajánlunk, amelyekkel még így, ősz derekán is érdemes foglalkozni.

A nyílászárók cseréje

Az ablakok és ajtók lecserélése kétségtelenül egy nagyobb költségvetésű munka. Viszont kevesen tudják, hogy a tényleges csere akár néhány óra alatt is megvalósítható. Így akár késő ősszel is kivitelezhető, a befektetett pénz pedig néhány fűtésszezon alatt meg is térülhet.

Márpedig az ablakok cseréje megtérülő befektetés lehet. Már a két- és háromrétegű ablakok között is nagy a különbség: egy átlagos kétrétegű üveg hővezetési tényezője Ug=1,0 W/m2K, a háromrétegű üvegszerkezeté viszont Ug=0,5 W/m2K, vagyis 50%-kal jobb hőszigetelő felületet ad egy ilyen ablak, ami már jelentős különbséget jelenthet a gázfogyasztásunkban is. A nyílászárók kiválasztásakor érdemes figyelni az ablakok U-értékére, az mutatja ugyanis az ablakok hőáteresztő képességét. Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobban szigetel az ablak. Ennél is fontosabb szempont azonban az energiaegyensúly, ami lehetővé teszi, hogy kihasználjuk az ablak hőszigetelő készségét, de ne veszítsük el a napfény melegét, ami az üvegen keresztül a lakásba jut, és ingyen fűti az otthonokat.

gázfogyasztás

Az ablakcserét még hatékonyabbá teszi, vagy meglévő ablakaink szigetelését is javíthatja, ha külső árnyékolókat, redőnyöket szerelünk fel. A fűtési időszakban ezeket napközben érdemes nyitva tartani, hogy beengedjük a napsugarak hőjét, éjjel viszont leengedni, hogy még egy plusz szigetelő réteget biztosítsanak az ablakokon.

Kapcsoljuk be a klímát!

Elsőre talán szokatlan gondolatnak tűnhet, de a klíma az átmeneti időszakokban abban is segíthet, hogy spóroljunk a fűtési költségeken. A legtöbb modern készülék ugyanis már nemcsak hűtésre, de fűtésre is képes. Ha csak némi kiegészítő hőre van szükségünk, takarékosabb lehet ezek használata, mint a gázfogyasztás. Az inverteres klímák képesek a kompresszor teljesítményét a hőfoknak megfelelően szabályozni. Vagyis, ha csak 1-2 fokot emelnénk a szoba hőmérsékletén, akkor erre ezek a berendezések energiatakarékos megoldást jelenthetnek. Szintén nagy előnyük, gyakorlatilag gombnyomásra fűteni kezdik a szobát, nincs szükség a víz felmelegítésére vagy a kemence felfűtésére, így minden egyes elhasznált energiaegység valóban hasznosul is.

Az őszi és tavaszi időszakokban ezért érdemes lehet gázfogyasztás helyett inkább klímával fűteni néhány órát, hogy ha például hazaérkezéskor vagy a gyerekek fürdetése előtt kicsit fel kell melegítsük a lakást.

Okoseszközök használata

Az okoseszközök nem csupán egyszerűbbé teszik az életünket azzal, hogy például kinyitják nekünk a garázsajtót, de ténylegesen segíthetnek a spórolásban is. Az olyan egyszerű megoldások mellett, mint például az okosvilágítást távolból is lekapcsoló alkalmazások, amikkel elkerülhető, hogy égve felejtsük a villanyt, a mesterséges intelligenciát már meglepően modern módon használó kiegészítők is segítenek abban, hogy otthonunkat energiahatékonyabbá és kényelmesebbé tegyük.

A már említett árnyékolók, sőt akár az ablakok is vezérelhetőek alkalmazáson keresztül, és akár olyan szenzorokkal is kiegészíthetőek, amelyek a külső hőmérsékleti tényezőknek megfelelően nyitják és zárják az ablakokat és árnyékolókat. Így a lehető leghatékonyabb hővédelem mellett oldják meg a szellőztetést, és megelőzik, hogy otthonunk túlságosan felmelegedjen vagy lehűljön. Ez azért is fontos, mert mint tudjuk, a meglévő hőmérsékletet megőrizni sokkal kevesebb energiát igényel, mint a szoba felmelegítése vagy lehűtése. Az okostermosztátok segítségével szintén megoldható, hogy ne pazaroljuk a fűtést, amikor senki sincs otthon, ám ne hideg lakásba érjünk haza – egy ilyen okoseszközzel becslések szerint akár a fűtésre használt energia 8–31%-kal is csökkenthető.

Némi tervezéssel és a megfelelő eszközök használatával tehát visszafogható a gázfogyasztás és a rezsiköltségek csökkenthetőek vagy kordában tarhatóak. Sokan nem számítottak ilyen jellegű beruházásokra idén, a fűtésszezon pedig már el is kezdődött, ezért számukra segítséget jelenthet egy gyorsan rendelkezésre álló, akár online is igényelhető, szabad felhasználású fix törlesztőrészletű finanszírozási lehetőség például az UniCredit Banktól.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!