Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ingatlanvásárlásra készülsz? – Ezekkel a költségekkel kell számolnod 2022-ben

Ha rábukkantál álmaid otthonára, akkor a nulladik lépést kipipáltad. Azonban mindenképp érdemes figyelembe venned ingatlanvásárlásnál, hogy nemcsak a vételár jelentkezik, mint költség. Számos más fizetnivalód lesz, melyek együttesen akár a milliós nagyságrendet is elérhetik. Éppen ezért fontos, hogy a jelzáloghitel megválasztása mellett az egyéb költségekkel is számolj, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, és biztosan meglegyen rá a szükséges keret.

Alábbiakban nyújtunk egy gyors áttekintést, hogy milyen költségekkel kell számolnod, a példaszámításokkal kiegészített részletes anyagot pedig a money.hu ismertetői közt találod: Az ingatlanvásárlás költségei 2022-ben: ezekkel a költségekkel számolhatunk a vételáron felül

Vagyonszerzési illeték

Ingatlanvásárlásánál a vevő vagyont szerez, ezért vagyonszerzési illetéket kell fizetnie az államnak. A vagyonszerzési illeték 2022-ben a vételár 4 százaléka.

Ügyvédi költség

Az adásvételi szerződés csak akkor érvényes, ha azt vagy egy ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzi. Az ügyvédi díj általában a vételár 0,5-3 százaléka között alakul.

Földhivatali illeték

A földhivatali illeték az ingatlan nyilvántartásának eljárási díja. A földhivatali illeték 2022-ben ingatlanonként, normál eljárásrendben 6600 forint.

Közjegyzői költségek

A jelenleg érvényben lévő magyarországi szabályozás szerint a lakáshitel szerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, ami szintén költséggel jár.

Költöztetéssel járó költségek

A piaci árak nagyon változóak, de jelenleg a 6-10 ezer forint/óra az általános díja egy költöztető cégnek.

Ingatlanközvetítő jutaléka

Általában a vételár 2-6 százalékát kérik el közvetítői díjként.

Lakáshitel költségei

Amennyiben hitelből vásárolod az ingatlant, akkor pénzintézetenként változó, de általában kalkulálni kell értékbecslési, folyósítási, szerződésmódosítási, vagy előtörlesztési díjjal.

Felújítás költségei

Még ha egy jó állapotú ingatlanról is van szó, akkor is előfordulhat, hogy költeni kell a felújításra. Ugyanakkor a rejtett hibákról sem szabad megfeledkezni egy használt ingatlan vásárlásánál, ezért sem ajánlott teljesen kicentizni magunkat.

A lakásvásárlás a legtöbb ember életében az egyik legnagyobb kiadás, ezért célszerű felkészülni, tájékozódni és kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek által pénzt tudunk megspórolni. A lakáshiteleknél például nagyon fontos, hogy összehasonlítsuk a hiteleket, hiszen a banki ajánlatok között akár milliós különbségek is lehetnek a visszafizetendő összeget tekintve. De természetesen a legtöbb költségen faraghatunk megfelelő körültekintéssel, ezáltal pedig jelentős mennyiségű kiadástól óvhatjuk meg a családi kasszát.

Teljes cikk a money.hu-n

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!