Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ingatlanközvetítő feladata: miben segít az ingatlanközvetítő?

Hazánkban sokan tartózkodnak attól, hogy ingatlanközvetítő szakmai támogatását vegyék igénybe ingatlan adásvételkor. Ennek több oka is van: a fizetendő jutalék mértéke vagy egy-egy közvetítő szakmai felkészültsége. De miben segít egy profi ingatlanközvetítő és mit várjunk el tőle? Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mi feladata, mik lehetnek megbízásának előnyei és hátrányai, és választ adunk a témában felmerülő gyakori kérdésekre is.

Az ingatlanközvetítő végig mutatja a házat az új lakóknak.

Mi az ingatlanközvetítő feladata?

Az ingatlanközvetítő feladata az ingatlanpiacon fellelhető kereslet és kínálat összekapcsolása. Összeköti azokat a személyeket, akik lakásukat eladni vagy kiadni szeretnék és azokat, akik ingatlant vásárolni vagy bérelni kívánnak. Feladata nem merül ki a közvetítői feladatokban, mert ezek is a feladatai:

 • Szerteágazó ingatlanpiaci ismeretek elsajátítása, amelyekkel mind az eladónak mind a vevőnek segít az üzletkötésben
 • Az ingatlan értékének pontos megbecslése, mellyel elkerülhető a túl alacsony vagy magas ingatlanár meghatározása
 • Az ingatlan bemutatásához kapcsolódó szervezési feladatok teljeskörű ellátása
 • A vásárlók igényeinek pontos felmérése, az igények alapján eladó ingatlanok javaslása
 • Az eladásra szánt ingatlan bemutatása
 • Az érdeklődők megkeresésének kezelése, a lakásvásárláshoz kapcsolódó kérdések megválaszolása
 • Igény esetén a szükséges dokumentumok bemutatása az érdeklődők részére. A szükséges dokumentumok közé tartozhat: társasház alapító okirat, építési engedély, használatba vételi engedély, tulajdoni lap másolat, alaprajz, illetve a fenntartási költségeket igazoló számlák
 • Szükség esetén segít a home staging feladatok kivitelezésében, vagyis minimális ráfordítási igényű esztétikai változtatásokkal kívánatosabb megjelenésűvé alakítja a lakást
 • Elkészíti a lakáshirdetéshez szükséges célpiacra szabott leírást, és jó minőségű fényképeket készít
 • Feltölti az ingatlan hirdetést online portálokra. Kezeli az online megkereséseket és megválaszolja a felmerülő kérdéseket
 • Az ingatlan eladáshoz kapcsolódó komplex kérdések megválaszolásához szükséges szakemberekkel (jogász, építész, műszaki szakértő) összeköti az eladót és vásárlót

A fenti felsoroláson túl, egyéb feladatok is felmerülhetnek egy ingatlan adásvételi eljárás során, amelyekben hasznos segítséget nyújthat egy tapasztalt ingatlanközvetítő. 

Az ingatlanközvetítő megbízásának előnyei és hátrányai

A megfelelő és profi ingatlanközvetítő kiválasztásával nem csak rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg, de jelentős szakmai támogatásban is részesülhetünk. Például:

 • Speciális ismeretek: Egy tapasztalt ingatlanközvetítő jogi-, pénzügyi, marketing- és építészeti ismereteivel támogatja a sikeres üzletkötést. Amennyiben saját ismeretein és képességein túlmutat egy komplex kérdés megválaszolása, képes összekötni a megfelelő szakemberrel.
 • Időmegtakarítás: A hirdetéskezelés, az érdeklődői megkeresések menedzselése és lakás bemutatás rengeteg időt vehet igénybe. Sok esetben az ingatlanreferens megbízása nem opció, hiszen legtöbbünk számára napi 1-3 óra nehezen szánható az ingatlan adásvételi folyamat kezelésére.
 • Ingatlanpiaci ismeretek: A jelentős ingatlanpiaci ismeretek segíthetik azt, hogy az ingatlan keresleti és kínálati oldal gyorsan egymásra leljen. Egy tapasztalt ingatlanügynök tudja, hogy milyen képeknek és szövegnek kell szerepelnie a hirdetésben ahhoz, hogy a potenciális vásárló érdeklődését felkeltse. Tisztában van azzal, hogy mely digitális és offline csatornákon érhetőek el a megfelelő érdeklődők és tudja, hogy a lakásbemutatásnál melyek a sikeres adásvételt támogató szempontok. Ezek mind felgyorsíthatják az ingatlan adásvételi eljárást.
 • Ingatlan értékbecslése: Az ingatlan árazása döntő lehet az ingatlan értékesítésének sikerében. Egy ingatlanközvetítő segíthet az eladási ár meghatározásában, így elkerülhető a túl alacsony vagy túl magas ár megállapítása.

Ha kihasználjuk ezeket az előnyöket, akkor az pénzbeli előnyként is megmutatkozhat, ennek azonban ára van. Az ingatlanközvetítők díjazása Magyarországon általában 3-5% közötti jutalék között alakul, így egy 45.000.000 Forint értékű ingatlan eladásakor akár 2.250.000 forintot is fizethetünk az ingatlanközvetítő részére.

Gyakori kérdések az ingatlanközvetítői megbízás kapcsán

Milyen szakképzettségi előírásoknak kell megfelelni egy magyar ingatlanközvetítőnek?

Magyarországon az ingatlanközvetítői feladatok ellátása szakképesítéshez kötött. Ahhoz, hogy valaki ingatlanközvetítőként dolgozzon, OKJ 5234102 ingatlanközvetítő képzés teljesítése szükséges. A képzés során az ingatlanok állapotfelmérésére, az érdeklődők felkutatására, a törvényi előírásoknak megfelelő dokumentáció elkészítésére és egyéb hasznos képességek elsajátítására nyílik lehetőség.

Milyen típusú megbízási szerződéseket ajánlhat fel egy ingatlanközvetítő?

Két eltérő megbízási szerződést ajánlhat fel egy ingatlanügynök: félkizárólagos és nem kizárólagos szerződés. Korábban népszerű volt a közvetítők körében a kizárólagos szerződés is, amikor kizárnák a tulajdonost az értékesítésből.  Erről azonban már bebizonyosodott, hogy nem jogszerű. Mielőtt egy ingatlanbróker megbízása mellett döntesz, fontos, hogy megismerd a különböző megbízási szerződés típusokat. Ezek a szerződéstípusok nem polgárjogi kategóriák, ezek az elnevezések így terjedtek el a szakmában:

 • Nem kizárólagos szerződés: A nem kizárólagos szerződés jár a legkevesebb kötelezettséggel az eladó részére, hiszen a közvetítő részére kizárólag sikeres eladás esetén kell jutalékot fizetni. Nem kizárólagos szerződés kötése esetén, bárki értékesítheti az ingatlant, így gyorsabban találhat vevőt az eladó.
 • Félkizárólagos szerződés: Ennél a szerződés formánál az ingatlanközvetítő és az eladó hirdetheti az ingatlant. Kizárólag akkor kell a szakember számára jutalékot fizetni, ha ő adja el az ingatlant. Ha azonban a tulajdonos értékesíti az ingatlant, akkor a közvetítő kiköthet valamilyen költségtérítést, de erről a megbízási szerződésben egyértelműen rendelkezni kell.  
 • Kizárólagos szerződés: Erről a szerződéses formáról a Kúria több alkalommal is kimondta, hogy nem jogszerű, mert nem lehet kizárni a tulajdonost az értékesítésből. Korábban ugyanis bárki vette meg az ingatlant, az ingatlanbróker mindenképpen kapott jutalékot. A Kúria kimondta azt is, hogy a tulajdonost nem lehet kizárni abból, hogy a saját ingatlanját értékesítse. Ha egyetlen ingatlanközvetítőt szeretnénk megbízni, arra a félkizárólagos szerződés lehetőségét szokta a választott ingatlanközvetítő felajánlani.

Szeretnél megtudni többet az ingatlan adásvételhez kapcsolódó anyagi terhekről? Ebben a cikkben az ingatlanvásárlás költségeiről tudhatsz meg többet.

Akkor is fizetni kell az ingatlanközvetítőnek, ha nem sikerült eladni / kiadni a lakást?

A kérdés megválaszolásához a megbízási szerződés ismerete szükséges. Fő szabály, hogyha nem sikerült értékesíteni vagy kiadni az ingatlant, akkor nem kell fizetni az ingatlanügynöknek. Érdemes azonban mindig részletesen és figyelmesen elolvasnunk a szerződést, és ha ilyen kitétellel találkozunk a szerződésben, azt ne írjuk alá. Ha viszont a közvetítő teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit, akkor jár neki a jutalék.

Akkor is fizetni kell az ingatlanközvetítőnek, ha más adta el/adta ki az ingatlant?

Attól függ, milyen megbízási szerződést kötöttünk az ingatlanközvetítővel. A kizárólagos szerződésről bebizonyosodott, hogy nem jogszerű. Azonban, ha félkizárólagos szerződést kötöttél, akkor abban az esetben az ingatlanközvetítő kérhet költségtérítést, hiszen ő is fáradozott a sikeres eladás érdekében. Ha több ingatlanközvetítőt bíztál meg, akkor sikeres eladás esetén a jutalékot csak egyszer kell kifizetni, mégpedig annak, aki a vevőt hozta.

Hogyan választhatok megbízható ingatlanközvetítőt?

Ahhoz, hogy megbízható ingatlanközvetítőt találj, fontos, hogy szerződéskötés előtt felmérjük a képességeit. Intő jelként kezelendő, ha az alábbiak bármelyikét tapasztaljuk a leendő ingatlanközvetítőnél:

 • Nem hirdet azon a felületen, ahonnan a legnagyobb eséllyel érkezik meg a vevőd
 • Nincs tapasztalata olyan ingatlannal kapcsolatban, amit értékesíteni szeretnél
 • Nincs tisztában az ingatlanpiaci trendekkel
 • Pontatlan, nem érkezik meg időben a megbeszélt találkozókra
 • Rossz kommunikációs készségekkel bír, nem kielégítő interperszonális képességei vannak
 • A lakás bemutatásakor felületes

Hol találhatók megbízható ingatlanközvetítők?

Az ingatlan.com célja a hatékony és etikus ingatlanpiac megteremtése, aminek szerves részét képezik a szakmailag felkészült ingatlanközvetítők. Célunk eléréséért elindítottuk a Partner Programot. A programhoz való csatlakozás díjköteles, és csak azok a közvetítők vehetnek részt benne, és válhatnak Ellenőrzött Partnerré vagy Prémium Partnerré, akik vállalták, hogy az ingatlan.com munkatársai ellenőrzik a személyazonosságukat, és a profiloldalukon feltüntetett végzettségeiket, képesítéseiket és tagságaikat.

A programban olyan kiemelkedő szakértelemmel, tapasztalattal és rutinnal bíró közvetítőket találsz, akiket bátran merünk ajánlani számodra.

Jó, ha tudod: Az Ingatlanoskeresőbe csak az Ellenőrzött Partnerek és a Prémium Partnerek kerülnek be. Az Ingatlanoskeresőben értékesítési terület (települések, budapesti kerületek), név, illetve jutalékszint alapján is kereshetők ingatlanosok.

A programban résztvevő közvetítőket onnan is megismerheted, hogy profiljukon megjelenik az Ellenőrzött Partner, vagy a Prémium Partner embléma, valamint a “Dokumentumok ellenőrizve” szöveg, ami az egér ráhúzásával információt is megjelenít az érdeklődőknek arról, hogy a közvetítő milyen feltételeknek felel meg.

Ha bővebben is olvasnál a Partner Programról, kattints a cikkre: Itt megtalálod az ingatlanközvetítődet

Ingatlanközvetítő, ingatlanügynök, ingatlanbróker, ingatlantanácsadó, ingatlanreferens – mi a különbség?

Semmi, hiszen a fenti megnevezések mindegyike ugyanazt a munkakört jelölik. Így az ingatlanközvetítő, ingatlanügynök, ingatlanbróker, ingatlan tanácsadó és ingatlanreferens egymás szinonimái.

Az ingatlan.com partnerei

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!