Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ezekre ügyelj, hogy ne figyeljen a Nagy Testvér

A digitális biztonság és privátszféra védelme sokszor nem kap kellő figyelmet. Pedig nem árt az odafigyelés és az óvatosság. Írásunkban azokat a szempontokat mutatjuk meg, amikre nem árt ügyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy figyeljen minket a Nagy Testvér.

Jelszavak

Bár az utóbbi időben sok biztonsági lépést eszközöltek a gyártók – amiben nagy szerepe volt a törvényalkotók által felállított előírásoknak –, még mind a mai napig vannak a piacon nem megfelelő biztonságú eszközök. Ezek egyszerűen használatbavehetőek anélkül, hogy a gyári jelszavakat módosítani kellene. Ez akkor nagyon veszélyes, ha a jelszó nem egy véletlenül generált megoldás, hanem a gyártó/termék neve, esetleg az “admin” szó. Ezért kiemelten fontos minden esetben, hogy az új eszközök beüzemelésekor változtassuk meg az alapértelmezett jelszót. Ezzel ugyan még nem valósul meg a teljes biztonság, de nagy lépést tettünk felé, ugyanis a problémák forrása legtöbbször ez.

Megbízható termék

Bár rengeteg csábító ajánlat van, amiben sok jó dolgot ígérnek, nem érdemes a legolcsóbbat választani, főleg nem ismeretlen márkát, ismeretlen kereskedőtől. Érdemes a beszerzés előtt kikérni mások véleményét, illetve megnézni az árösszehasonlító oldalakon az értékeléseket. Sokszor tapasztaljuk, hogy nem mindig az olcsó lesz a legolcsóbb. Ha ugyanazokat a funkciókat egy termék jelentősen olcsóbban kínál, akkor meg kell nézni, hogy ezt minek az árán teszi. Legtöbbször ezt a minőség rovására tudja meglépni a gyártó.

Hol vásároljunk?

Sokan nem tudják, de a felhős szolgáltatással kínált termékeknél számíthat a beszerzés helye, ugyanis abba a régióba küld adatot a készülék. Ezért, ha EU-n kívülről rendelünk, már nem vonatkozik rá kötelezően a hatályos GDPR-előírás. Ebben az esetben a gyártó és szolgáltató nehezebben is vonható felelősségre, illetve a garanciális problémákat is nehezebben tudjuk eszközölni. Ezért legyen mindig a biztonság az első.

Fontos továbbá, hogy ezekkel a távoli szerverekkel a kommunikáció lassabb, így ez a felhasználói élmény rovására is mehet. Kamerák esetében ez könnyen jelentheti azt, hogy gyakorlatilag folyamatosan szakadozó képet kapunk, ami konkrétan használhatatlanná teszi a terméket.

Felhő, vagy helyi működés

Manapság a piacot elöntötték a legkülönfélébb termékek, amik szinte egytől egyig kínálnak mobilos távvezérlés funkciót. Ezeknél az eszközöknél a legnagyobb probléma, hogy sok funkció egy távoli szerver elérhetőségétől függ. Ilyen például az időzítés, ami ebben az esetben nem működik internet nélkül. Ez lehet csak apró kellemetlenség, ám ha kritikus funkciót bíztunk egy ilyen eszközre, akkor könnyen lehet belőle nagyobb baj is, elég csak belegondolni, ha nem csak a nappali lámpát nem tudjuk felkapcsolni, de a mozgásérzékelők sem indítják be a riasztót egy esetleges betörés esetén.

Persze ezek mellett a távoli szervertől való függés több más problémát is felvet. Ilyen a feltörhetőség kérdése is, amiről sokszor hallani különböző médiumokban. A felhős eszközök sajnos valóban érzékenyebbek a csak helyileg elérhető társaikhoz képest, így ha a szerver kompromittálódik, akkor könnyen lehet, hogy hozzáférnek az adatainkhoz, netán anyagi kárunk keletkezhet.

A távoli felügyelet mindezek mellett hasznos dolog, de csak kiegészítője legyen a rendszerünknek, ne pedig függősége. Jó példa erre a klasszikus épületautomatizálási rendszerek esete, ahol mind a mai napig a helyi működés az alap és csak plusz eszköz beiktatásával válik távolról menedzselhetővé.

Tervezzünk okosan

Alapvetően kijelenthető, hogy sok bajtól megóvhatjuk magunkat azzal, hogy az okoseszközeinket megfelelően használjuk, illetve helyezzük el. Legjobb példa erre a biztonsági kamera esete, mely hasznos, ha figyeli a ház körüli részeket, de a hálószobában már aggályos az alkalmazása. Kijelenthető, hogy sok esetben elég csak a potenciális veszélyforrásokat figyelni kamerával és jobb az élettereket megfigyelés nélkül hagyni. A kültéren elhelyezett kamera ráadásul elrettentő hatású is tud lenni. Ahol tehát nincs szükség kamerára, oda ne is tegyünk, hiszen léteznek egyéb alternatívák. Ha mégis kamera mellett döntünk, hasznos funkció lehet a zónakizárás. Ezzel a funkcióval el tudunk homályosítani a felvételen olyan részeket, amiknek a megfigyelése jogi szempontokból is problémás (köztér).

Szünetmentesítés, vandálvédelem

A nem jól megtervezett kamerarendszer rákfenéje az, ha elmegy az áram, ugyanis ekkor hiába a jó elhelyezés és megfelelő felbontás. Ha a kamerák nem rögzítenek, akkor nincs bizonyító erejű felvétel, ami segítené a hatóságokat. Ezért fontos a kamerarendszer állandó szünetmentes áramellátása.

Legegyszerűbb megoldás erre a rögzítő mellett elhelyezett szünetmentes tápegység, ami egyúttal a kamerák áramellátásáról is gondoskodik. És bár a legtöbb kamera rendelkezik memóriakártya foglalattal, a rögzítést ezenkívül is érdemes egy központilag elzárt (széf) helyen lévő felvevővel megoldani. Bizonyos kamerák esetén ráadásul van lehetőség ugyanazon a kábelen küldeni a működéshez szükséges tápfeszültséget és a videojelet. Ha módunkban áll, inkább ezt a megoldást válasszuk a vezeték nélküli megoldás helyett, mivel utóbbi sérülékenyebb. Ez igaz a többi okoseszközre is, azaz a kábeles megoldás mind sebességben, mind biztonság kérdésében jobb a vezeték nélküli technológiák jórészénél.

További hasonló cikkek az Okosotthon Magazinban >>

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!