Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Egyre jobb befektetés a napelem: akár 5 éven belül is megtérülhet

gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 5 perc olvasási idő
  • 2022. október 10.

 A vissza nem térítendő napelemes támogatás körüli változások, az önerő megjelenése, és a támogatás elfogadásával együtt járó kötelező bruttó elszámolás vállalása sokak számára bosszúságokat okozott. Pedig a HMKE-beruházások még ma is jó üzletnek számítanak. A jelenlegi helyzetben a napelemes rendszer megtérülése akár már 5 éven belül is megtörténhet.

napelemes rendszer megtérülése

A rezsiárak brutális drágulása robbanást idézett elő a napelemes piacon, van olyan megye, ahol az érdeklődések száma megtízszereződött. A pandémiás helyzet okozta ellátási problémákból azonban még nem tért magához a fotovoltaikusok piaca. Így az ilyen mértékű érdeklődés önmagában is árfelhajtó hatású lenne. Azonban a euró-forint árfolyam, valamint a nyersanyagárak ütemes drágulása mellett a HMKE-rendszerekre elnyerhető vissza nem térítendő támogatások is egyre nagyobb mértékű drágulást okoznak a piacon. Hiszen az eddig érkező mennyiségű rendszerelemekért súlyos árverseny érzékelhető. Ráadásul a telepítést végző, megbízható és kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek száma is véges. Ez a jelenség pedig abban mutatkozik meg, hogy a bérek növekedését is ki kell gazdálkodniuk a telepítő cégeknek. 

Hiába a napelemes rendszer alapanyag drágulása, az energia ára ennél is gyorsabban növekszik

Miközben a panelek 35-45 százalékkal többe kerülnek, mint egy éve, a kínai alapanyagokra, így az az alumíniumra kivetett 40 százalékos vám sem segíti elő a háztartási méretű kiserőművek egyre olcsóbb árszínvonalát. Mégis aki most, támogatások nélkül fog bele a telepítésébe, azzal számolhat, hogy felgyorsult a napelemes rendszer megtérülése. Hogyan lehetséges ez? A válasz az energiaárakban keresendő. Hiszen az energiaárak a világpiacon egyetlen év alatt többszörösükre nőttek. Az áram ára az ötszörösére, a gáz ára pedig hatszorosára-hétszeresére. Ez utóbbi helyzetét pedig jelentősen befolyásolják a gázszankciók. Az már most látszik, hogy a világpiaci történéseket a lakossági árak is követni fogják. Így a napokban-hetekben újabb gázár drágulást jelentettek be. Októbertől az ország leggyengébb, 28,6 MJ-s fűtőértékű gáza köbméterenként 747 forint helyett 767 forint, míg a többi területen a 34,87 MJ-s fűtőértékű gáz köbméterenként 614 forint helyett 631 forint lesz.

Vagyis az energia díja tovább emelkedik, jóval gyorsabban és nagyobb léptékben, mint a napelemes rendszerek bekerülési költsége. Így a napelemes rendszer megtérülése a korábbi 9-10 éves átlagos időről már nemcsak a felére eshet vissza, de a jövőben akár 5 évnél rövidebb megtérülési idővel is kalkulálhatunk. A szakemberek szerint az energiaárak most észlelt tendenciája mellett – támogatások és kedvezmények igénybevétele nélkül – a napelemes rendszer megtérülése akár öt év alatt is megvalósulhat a jövőben. Ez pedig jelentős érv lehet azok számára, akik eddig vonakodtak a telepítéstől éppen annak jelentős forrásigénye miatt.

Számoljunk utána

Hiszen elég csak utánaszámolnunk az áramdíjaknak az MVM Next weboldalán található, jelenlegi árlista alapján: 

  • A1-A2 díjszabásban a kedvezményes árszabás (vagyis fogyasztási határértékig, ami jelenleg 2523 kWh/év/felhasználási hely) áfával, valamint elosztási és átviteli díjakkal 35-43 forint körül mozog attól függően, hogy az ország mely területén kapjuk az áramszolgáltatást.
  • Amint meghaladjuk a kedvezményes ár fogyasztási határértékét, egységesen 70 forintot kell fizetnünk kilowattóránként. 

Vagyis havi 350 kilowattóra elfogyasztása mellett az MVM Next kalkulátora szerint éves szinten nagyjából 211 ezer forint lehet csak az áramszámlánk, így a fogyasztási határérték fölött éppen az eddigi egységár dupláját fizethetjük, nem beszélve a jelentősen megnövekedett rendszerhasználati alapdíjról sem. Vagyis 5 év alatt több mint egymillió forintot fizethetünk ki az áramszámlára.

napelemes rendszer megtérülése

Igaz, ez az összeg még nem elég egy teljes áramszámlát kiváltó napelemes rendszer felszereléséhez, de azt még nem tudjuk, a következő 5 évben hogyan alakul majd az áramköltség. Hiszen, előfordulhat, hogy 1-2 éven belül a jelenlegi áramdíj jelentősen növekedni kezd. Így az ötévnyi áramszámlánk elég lehet ahhoz, hogy csak nekünk termelő, fenntartható áramtermelő rendszert telepítsünk ingatlanunk tetőszerkezetére. Sőt, ha most döntünk, azzal további pénzt spórolhatunk. Mivel támogatások nélkül még 2023-ig igénybe vehetjük a szaldó alapú elszámolást. Ez azért fontos, mert így nincs szükségünk energiatárolókra. A megtermelt felesleges energiát a szolgáltató tárolja nekünk, hogy azt a fényszegényebb időszakokban további többlet terhek nélkül felhasználhassuk.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Mutass napelemes házakat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!