Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A napelem telepítés előnyei és hátrányai

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 5 perc olvasási idő
  • 2022.03.09.

A 2022 szeptemberében második üteméhez érkező, a HET-program (Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv) keretében meghirdetett, vissza nem térítendő napelemes pályázat miatt egyre többen érdeklődnek a napelem rendszerek iránt. De mik lehetnek a napelem rendszer telepítésének előnyei és hátrányai? Most egy cikkben foglaljuk össze a pro és kontra jellemzőket.

Megtérülő befektetés?

Sok ingatlantulajdonos még most is hezitál, hogy érdemes-e belevágnia egy napelem rendszer kiépítésébe. Érthető is a kellő körültekintés, hiszen a befektetés nemcsak pénzügyileg jelenthet jelentős költséget, de bosszúsággal is járhat. Ha nem megfelelő kivitelezőt választ az ingatlantulajdonos, vagy ha ingatlana még elavult elektromos hálózattal felszerelt.

Fontos tudnunk mik lehetnek az előnyök és a hátrányok egy háztartási méretű kiserőmű – avagy lakossági felhasználásra tervezett napelemes rendszer – telepítése során. A HMKE-rendszerek nemcsak hosszútávú, megtérülő befektetésnek tekinthetőek, hanem olyan fenntartható, zöld, megújulóból előállított energiaforrásnak is, amelyek abban segítenek, hogy a jól méretezett rendszer évtizedekre mentesítsen bennünket az egyre magasabbra szökő energiaáraktól. Persze a napelemes rendszerek használatának – ahogy minden másnak is – vannak hátrányai. Ezért jó, ha minden tényezővel és jellemzővel tisztában vagyunk annak érdekében, hogy jó döntést hozhassunk.

A napelem rendszerek előnyei:

A saját igényeinkre szabhatjuk

A rendszert mindig saját fogyasztási adataink alapján tervezik, ezért a szakemberek általában olyan teljesítményű rendszert alakítanak ki, ami a jelenlegi (esetleg a jövőben tervezett) fogyasztásainkhoz alkalmazkodik. Ha azonban olyan rendszert választunk, amit később bővíthetünk, nem kell lemondanunk nagyobb fejlesztésekről vagy akár egy elektromos autótöltő állomásról sem: később ezeket is kialakíthatjuk otthonunkban.

Teljesen kiválthatjuk az áramszámlánkat

A Magyarországon elterjedt, az áramszolgáltatói hálózatba visszatápláló rendszer a felesleget a rendszerbe táplálja, ha pedig a HMKE nem termel elég energiát, akkor a hálózatból vételezve pótolhatjuk a hiányt. Így az évi fogyasztás elszámolásakor általában nem kell áramszámlát fizetnünk, sőt, sok esetben előfordul, hogy túltermeléssel számolhatunk, vagyis több áramot termelünk meg rendszerünkkel, mint amennyit elfogyasztunk az év alatt.

Évtizedekre gondoskodhatunk áramfogyasztásunkról

A rendszer kiépítési- és telepítési költsége egy család számára még mindig nagyobb kiadás, ez pedig sokakat eltántorít a befektetéstől. Azonban egy háztartási méretű kiserőmű 25-30 évig is képes áramot termelni. Ha pedig végiggondoljuk, hogy egy napelem rendszer felszerelésével évtizedekig áramszámla nélkül fedezhetjük fogyasztásunkat, ez igazán döntő érv lehet ahhoz, miért érdemes paneleket szereltetnünk ingatlanunk tetejére.

A rendszer bekerülési költségei a piac növekedésével egyre csökkennek

Bár a bizonytalansági tényezők közül az egyik legnagyobbat a rendszer kiépítésének ára jelenti, ezért jó, ha tudjuk, ma már van olyan panel, amiért 40-50 százalékkal kevesebbet kell fizetnünk, mint hét évvel ezelőtt. Így nemcsak a panelek, de a rendszerárak is egyre csökkennek. Ez a trend a szakértők szerint a jövőben is folytatódhat.

Tiszta energiát használunk fel, amivel védjük a környezetet

Szerencsére itthon is egyre több ingatlantulajdonos keres olyan megoldásokat otthona körül, amellyel nem szennyezi a környezetet, ami zöld és fenntartható – mint amilyen a napelemes beruházás is. Sokak számára nemcsak a költségek gyors megtérülése a fontos, hanem az is, hogy gondoljanak a jövő nemzedékeire. Ez pedig egy ilyen rendszer kiépítésével évtizedekre teljesülhet. Ráadásul az ingatlantulajdonos elbúcsúzhat az egekbe törő gázáraktól is, nem beszélve a fosszilis tüzelőanyagok égetésével járó környezetszennyezésről.

Támogatásokkal akár költségmentesen is telepíthető

Egyre több lehetőséget kapnak azok, akik szeretnének a rendszer beépítéséhez támogatásokat igényelni. A szeptemberben második ütemben elstartoló, vissza nem térítendő napelemes pályázat például az alacsonyabb jövedelmű családoknak segít. Ráadásul mikro- és kisvállalkozások is igényelhetnek támogatást a különböző GINOP-pályázatok segítségével, ha nincs elegendő önerejük a beruházás elvégzéséhez.

A napelem rendszer hátrányai:

Optimális adottságok mellett telepíthető

A napelemes rendszer csak ott működik jól, ahol optimálisak a körülmények. Így az ingatlan, pontosabban a tető tájolása, a tető mérete, valamint statikai állapota, illetve a tető dőlésszöge mind befolyásolja majd, hogy otthonunkra érdemes-e HMKE-rendszert telepítenünk. Ez egy előzetes állapotfelméréskor mindig kiderül, érdemes ehhez szakértőt hívnunk, aki felméri ingatlanunk adottságait.

Jól kell választunk telepítő céget

Ahogy minden más esetben, úgy a napelemes rendszer kiépítésének is egyik kulcsfontosságú tényezője, hogy megfelelő szakértelemmel rendelkező céget válasszunk a szerelési munkálatokhoz. Ha nem így teszünk, azzal számos problémát húzhatunk magunkra: gyakoribb meghibásodásokkal, de esetleges baleset- és tűzkárokkal is kell számolnunk ilyenkor. Ezért soha ne hagyjuk ki a lépést, és mindig szenteljünk időt arra, hogy átnézzük a cég adatait, weboldalát és referenciáit.

Az elavult villamos hálózat felújítása elengedhetetlen

Hiába szeretnénk fejleszteni otthonunkat, és megújuló energiaforrásokból fedezni áramfogyasztásunkat, ha ingatlanunk ehhez nem alkalmas. A régi, elavult villamoshálózat ugyanis tűz-és balesetveszélyes, ezért, ha ilyen villamos hálózattal rendelkezünk, számolnunk kell vele, mindegy, hogy vissza nem térítendő támogatást veszünk igénybe, vagy önerőből oldjuk meg a beruházást, az elektromos hálózat felújítása az első lépés, ami további költségeket jelent.

Rossz bekötés, gondatlan munka mellett baleset- és tűzveszélyes

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: a napelemes rendszerek telepítése komoly szakértelmet igényel. A szakszerűtlen telepítésből fakadó tűzesetek mind megelőzhetőek lettek volna, ha megfelelő minőségű anyagokkal – csatlakozókkal és kábelezéssel – szerelik a rendszert. Elengedhetetlen persze az is, hogy a kivitelező több éves telepítői tapasztalatot tudjon felmutatni. Így érezhetjük csak igazán biztonságban magunkat.

A saját rendszerünk karbantartásáról saját magunknak kell gondoskodnunk

Míg a hálózatból vételezett áram esetén nem gondolunk arra, hogy a rendszert karban kell tartani ahhoz, hogy folyamatos áramellátásunk legyen, egy napelemes rendszer telepítése után a rendszerelemek karbantartása. Felülvizsgálata és esetleges javítása a mi felelősségünk, ezzel – ahogy az ingatlanunk állagmegóvásával is – számolnunk kell a későbbiekben.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!