Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A legolcsóbb napelemes rendszer titka

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 6 perc olvasási idő
  • 2022.07.18.

A napelemes rendszerek árával foglalkozó cikksorozatunk első részében megismertük azokat a tényezőket, amik leginkább kihatnak a költségekre. Mostani írásunkban azt járjuk körbe, hogy miként lehet egy új napelemes rendszer telepítését olcsón megúszni. Nem a silány minőségű rendszerelemek kiválasztásával, nem a „csináld magad” szereléssel és még csak nem is a használt elemek apróhirdetésből való összevásárlásával érhetjük el, hogy a megújuló energiát a lehető legolcsóbban állítsuk elő. De akkor hogyan? A megoldás egyszerűbb, mint hinnénk.

Nincs két egyforma árajánlat

Egyre többen tapasztalhatják, hogy nincs két egyforma árajánlat, ha háztartási méretű kiserőművet (HMKE), vagyis napelemes rendszert szeretnének telepíteni. Hiszen az árat nemcsak a modulok száma, vagy az inverter minősége határozza meg. Az árajánlatokon sokszor az egész rendszer teljesítménye is eltér: van, aki 3, míg mások 4 kWp rendszerre adnak nekünk ajánlatot.

De vajon melyik a jó megoldás, melyikre mondjunk igent? A nagyobb méretűre vagy a kisebb, de olcsóbbra? A válasz egyszerű: azt válasszuk, amit saját fogyasztásunkhoz szabtak. Mert a napelem rendszer akkor a legolcsóbb, és akkor térül meg leggyorsabban befektetésünk, ha nemcsak arra képes, hogy megtermelje energiaigényünket, de arra is, hogy ne termeljen felesleget. Erre azért van szükség, mert a túlméretezett HMKE esetén a felesleget nem tudjuk elfogyasztani. Azt a szolgáltatónak adjuk át, ugyanakkor a nagyobb teljesítményű rendszer beépítési költségének egésze a miénk.

Jelen körülmények között az éves áramfogyasztásunk mértékéig még ugyanolyan áron adhatjuk el, mint amennyiért megvásároljuk az energiát (ez a szaldó elszámolás lényege). A bruttó elszámolás folyamán a jövőben csak a vásárolt áram kétharmadáért, rosszabb esetben feléért veszi majd át tőlünk a felesleget a szolgáltató. Vagyis nem éri meg fogyasztásunkon túl termelni. Igaz, a túltervezés sokszor tudatos: tervezhetünk például későbbi fogyasztók üzembehelyezésével, például elektromos autó vásárlásával, de további fogyasztók nélkül nincs értelme pénzt fektetnünk a nagyobb rendszerbe. Ezért a legjobb módszer ahhoz, hogy a legolcsóbb napelem rendszert telepítsük az, ha aktuális és jövőbeli fogyasztási elvárásainkat pontosan átbeszéljük a telepítést végző cég szakembereivel, és segítségükkel testre szabott rendszert telepítünk.

A napelem rendszerek tervezésekor ezért jó, ha lépésről lépésre az alábbi szempontok szerint haladunk:

Fogyasztási igény meghatározása

Kiindulási értéknek jó, ha villanyszámlánk fogyasztási adataiból indulunk ki. A precíz tervezéshez egy évnyi áramszámlát nézzünk át, hiszen nem ugyanannyi áramot fogyasztunk a téli időszakban, mint a nyáron. Ne sajnáljuk rá az időt, ez a tervezési fázis legfontosabb része, ezért tervezzünk körültekintően. Jó, ha azt is végiggondoljuk, tervezünk-e a jövőben olyan beruházást, amely az áramigényünket befolyásolhatja. Ilyen lehet a fűtés vagy a melegvíz előállításához használt eszközök cseréje, a különböző rendszer-, például fűtéskorszerűsítés, új, kényelmi eszközök beépítése (szauna, medence, garázsfűtés stb.), vagy akár új elektromos közlekedési eszköz, e-motor, e-autó beszerzése is.

Az ingatlan és a helyszín adottságainak figyelembevétele

Ha meghatároztunk igényünket, ismernünk kell a helyszín adottságait, hogy lássuk, milyen körülmények között tudjuk a szükséges árammennyiséget előállítani. Az ingatlantulajdonosok ugyanis csak ritkán rendelkeznek optimális adottságokkal. Az ingatlan tájolása, a tető dőlésszöge, különböző árnyékhatások negatívan befolyásolhatják az áramtermelést, a rendszer teljesítményét. Ezért, – ha ragaszkodunk a fogyasztás mennyiségéhez, – nagyobb hatásfokú, nagyobb méretű (például több panelből álló rendszer), illetve új technológiájú modulokkal kell számolnunk. Ez pedig nagyobb árat, magasabb költséget jelent.

A napelem rendszer teljesítményének meghatározása

Ha ismerjük a befolyásoló tényezőket, és tudjuk, milyen árammennyiséget szeretnénk megújuló forrásból fedezni, ki kell választanunk a megfelelő rendszerelemeket, a modulokat és azok számát. A példa kedvéért tételezzük fel, hogy áramigényünk éves szinten 1200 kWh körül mozog. (Ez rendkívül kevés, egy átlagos családi házban akár 4-5000 kWh körül is alakulhat az éves fogyasztás.) Ezt a mennyiséget optimális helyzetben – amikor tökéletes a tájolás, a beeső fény szöge, és árnyékhatástól mentes a terület – 1 kWp névleges teljesítményű napelem rendszerrel termelhetjük meg. Ennek tudatában már mi magunk is kiszámolhatjuk, hogy hozzávetőlegesen melyik az az árajánlat, ami a saját adottságainkból és igényeinkből kiindulva a legtestreszabottabb rendszert kínálja nekünk.

Az inverter kiválasztása

Bár sokan azt gondolják, az áramtermelésért elég csak a panelekre összpontosítani, ez nem így van. Az inverter minősége, hatásfoka épp olyan fontos, mint a felhasznált moduloké. Hiszen az inverter alakítja át a panelekből érkező egyenáramot váltóárammá. Vagyis az árajánlatok esetén fordítsunk külön figyelmet az inverterekre. A minőség, a méret és a hatásfok mellett az is fontos szempont, hogy a rendszerünk hány „napelemes láncból”, vagyis sztringből épül fel, ez ugyanis jelentősen befolyásolja az árat. Egy-egy sztring megközelítőleg 20-22 modulból állhat, ha több panelt szeretnénk a tetőre, multisztringes inverterre lesz szükségünk. Akkor is ilyen típusú eszközt kell választanunk, ha más-más tájolású napelemcsoport van a tetőnkön, ilyen esetekben érdemes ezeket is külön-külön sztringekre kötni, hiszen a teljesítményt mindig a „legrosszabbul” termelő egység határozza majd meg.

Láthatjuk: a napelemes rendszerek árát nagyban befolyásolja a fogyasztás, az ingatlan adottságai és a megfelelő méretezés. Ezért mindig konzultáljunk több szakemberrel, és kérjünk több telepítőtől ajánlatot, hogy a számunkra leginkább megfelelő rendszert válasszuk, ami majd sok éven át szolgál minket.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!