Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A biztosítás a legrosszabbkor jöhet a legjobban

Beázás, zárlatos vezetékek, viharkárok, betörés – ezek sajnos bárkivel előfordulhatnak és rengeteg kellemetlenséggel, sokszor pedig igen komoly anyagi kárral is járnak. A megoldást a biztosítások jelentik, amelyek akár milliós kiadásoktól is mentesíthetnek.

Annak ellenére, hogy mindenki bízik abban, semmi gond nem történhet az otthonával, sajnos károk bárhol keletkezhetnek. Erre pedig érdemes előre felkészülni és lakásbiztosítással védeni az értékeket. Mutatjuk, mire kell figyelned!

Ne a biztosítási díjon spórolj! 

A lakásbiztosítás ingatlanokra és ingóságokra (például tévé, laptop, mosógép) vonatkozhat. Biztosítótársaságoktól függ, hogy milyen káreseményekre fizet egy biztosító, így érdemes alaposan elolvasni a kiválasztott szolgáltató szerződési feltételeit. Általánosságban azonban elmondható, hogy a lakásbiztosítás a különböző tűzkárokra – például villámcsapás -, a vízkárokra – például árvíz, felhőszakadás -, a földrengésre, vagy éppen a vihar okozta károkra nyújt fedezetet. 

Ezen felül vannak kiegészítő biztosítások is, amelyek például betörés vagy éppen rablás esetén segíthetnek. Ezekkel teljesen a saját igényeidre szabhatod  a biztosítást, akadnak például olyan lakásbiztosítások is, amelyek egy-egy gyakori probléma – elázás, kazánhiba, csöpögő csap – esetén szakembereket is biztosítanak, akiket éjjel-nappal ki lehet hívni. Ez az autóknál már évtizedek óta elérhető az assistance-szolgáltatás keretében. A hasznossága mellett persze arra figyelj, hogy ez az extra mennyivel dobja meg a biztosítási számlát.

Természetesen ezek a biztosítók csak akkor fizetnek egy-egy káreseményre, ha a kárt – nem szándékosan vagy súlyos gondatlanságból – te vagy a veled egy háztartásban élő- okozta. 

Fontos, hogy megfelelő összegre biztosítsd az ingatlant, azaz ne a biztosítási díjon spórolj. A biztosítások ugyanis a károk bekövetkezése esetén különböző összegig térítenek. A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja, hogy mindenki olyan összegre biztosítsa az ingatlant, ami fedezi az újjáépítést, ha az megsemmisül. A megfelelő konstrukció kiválasztása előtt érdemes elolvasnod a Magyar Biztosítók Szövetsége lakásbiztosítási útmutatóját.

Mire vonatkozik a lakásbiztosítás?

A szerződési feltételek szintén tartalmazzák, hogy pontosan milyen vagyontárgyakra terjed ki egy-egy lakásbiztosítás, azaz például egy vihar miatti ablakbetörés esetén fizet-e a biztosító. Általánosságban a lakásbiztosítás vonatkozik a saját tulajdonú lakóépületre, nyílászárókra.

Az is nagyon fontos, hogy az ingatlan mellett az ingóságokra is nyújtson fedezetet a biztosításod, azaz egy betörés esetén ne csak a megrongált ajtóra, hanem az ellopott tévére és laptopra is fizessen a biztosító kártérítést. Érdemes tudni, hogyha valakinél nagyobb értékű műtárgy is van a lakásban, akkor arról külön szólni kell a biztosítónak.

Bérlők, figyelem!

Lakásbiztosításra a bérelt lakásokban élőknek is szüksége van. Ha albérletbe költözöl, akkor érdemes tisztáznod a tulajdonossal, hogy kötött-e az ingatlanra biztosítást, és az kiterjed-e az ingóságokra is. Amennyiben az ingóságokra nem terjed ki a védelem, akkor érdemes ezekre egy biztosítást kötnöd. Így például a műszaki eszközök, bútorok, sporteszközök is védve vannak egy betörés esetén.

Mi a helyzet a társasházakkal?

Társasházakban bérlőként előfordulhat, hogy a tulajdonosok arra hivatkozva nem kötnek saját lakásbiztosítást, hogy a társasház már rendelkezik azzal. Azonban a kettő nem zárja ki egymást, sőt, együtt nyújtanak kellő védelmet. Nézzük, mi a különbség a kettő között!

Ha a társasháznak nem lenne biztosítása, akkor a lakóknak kellene kifizetniük, amikor például a vihar kárt tesz a tetőben. A társasházi biztosítások azonban nem feltétlenül fedezik az egyes lakásokban található ingóságokban keletkezett károkat. Például, ha egy csőtörés miatt beázott több lakás, akkor nem biztos, hogy a társasházi biztosítás fedezi az egyik lakásban található tévé kárát, amire ráfolyt a víz. Lakóparkokban, társasházakban érdemes tehát rákérdezni a közös képviselőnél, milyen biztosítása van a háznak és az pontosan milyen károkat fedez.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!