Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

3+1 opció a napelemes rendszerek finanszírozására

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 4 perc olvasási idő
  • 2022.09.28.

Ahogyan emelkedik a rezsi, úgy növekszik a napelemes rendszerek iránti érdeklődés is. Persze a finanszírozás kérdése a hazai viszonylatban rendkívül fontos tényező még a gyors megtérülés figyelembevételével is. Hiszen a családok saját, önerős finanszírozására csak ritkán van lehetőség. Nézzük, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik önerővel nem, de elég motivációval rendelkeznek, hogy a közeljövőben saját napelemes rendszert telepítsenek ingatlanuk tetőszerkezetére.

napelemes rendszerek

Miközben nemcsak az energia ára, hanem az alapanyagok, így például az Ukrajnából származó acél ára is kitartó emelkedésbe kezdett, a napelemes rendszerek megkezdték rendkívüli drágulásukat, amely nemcsak a szomszédban zajló orosz-ukrán háború számlájára írható. Befolyásolja a még nem helyreállt szállítási töredezettség, valamint a kínai kormány válságstratégiája, de a széndioxid-kibocsátást csökkentő intézkedéseik is tovább drágítják a rendszer bekerülési költségeit. Azonban még az áremelkedések mellett is megfontolandó a rendszer kiépítése, hiszen nem tudhatjuk, mit hozhat a jövő. De hogyan finanszírozzuk háztartási méretű kiserőművünk kiépítését? Íme néhány, még idén elérhető lehetőség, amit érdemes megfontolnunk.

Otthonfelújítási támogatás

Az Otthonfelújítási támogatás még most is, egészen 2022. december 31-éig igényelhető. Vagyis azok, akik még nem igényelték, – ha gyorsan pályáznak – még élhetnek ezzel a lehetőséggel. A támogatás igénybevételével pedig a napelemes rendszerek költségeinek akár a felét is finanszírozhatjuk. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy a támogatás utófinanszírozású. Vagyis előzetesen nekünk kell kifizetnünk a rendszer kiépítését, aztán a számlák benyújtásával utólagosan igényelhetjük vissza annak összegét az államtól. Bár mindez sokak számára megnehezíti a finanszírozást, ha önerő híján vagyunk, érdemes áthidaló megoldásnak felújítási célú személyi kölcsönt igényelnünk, esetleg ingatlanfedezettel jelzálog alapú hitelhez is juthatunk, amit a támogatás elnyerésével visszafizethetünk. 

Jelzálog alapú hitel

Ha szabad felhasználású jelzálog mellett döntünk, az igényelt összeget korlátozás nélkül, bármire elkölthetjük. Ennél a konstrukciónál választhatunk hosszabb futamidőt is, így a támogatás megérkezéséig alacsonyabb törlesztőrészlettel kalkulálhatunk. Ráadásul ez a hiteltípus előtörleszthető, vagyis a támogatás elnyerésével rögtön elő- vagy végtörleszthetjük a felvett összeget. Így bár lesz valamennyi extra kiadásunk az addig fizetendő banki költségek miatt, még mindig jobban megéri ez a megoldás, mint támogatás nélkül, saját erőforrásokból finanszírozni a rendszer kiépítését. 

Személyi kölcsönök

Ha nem rendelkezünk ingatlanfedezettel, vagy nem szívesen terheljük meg ingatlanunkat, a személyi kölcsön kínálhat számunkra megoldást. Azonban azzal érdemes számolnunk, hogy a bank által vizsgált jövedelem ennél a típusú hitelnél a legfontosabb fedezeti érték. 

Vissza nem térítendő, napelemes támogatás

Bár a 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes, állami támogatás első szakaszáról sincs még végeredmény, vagyis a Technológiai és Ipari Minisztérium még nem értékelt minden beérkező pályázatot, az alig egy hónap múlva esedékes, második szakaszra már most sokan készülnek. Nekik rossz hír lehet, hogy az ITM Kommunikációs Osztálya a napokban jelezte, hogy a támogatás második fordulója idén már nem várható, annak megnyitását a kormány jövő tavaszra halasztotta. A Technológiai és Ipari Minisztérium sajtóközleményében elárulta még, hogy az eddigi pályázati felhívást is a közeljövőben módosítják majd, abból derül majd ki a mindenre kiterjedő, a pályázat beadásához elengedhetetlen részlet, így a beadási határidők, a pályázók köre és minden bizonnyal a pályázat forrásösszege is, amiből a kormány fedezi majd a vissza nem térítendő napelemes támogatást.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes házak

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!