Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Több mint 8-szoros különbség Komárom-Esztergom megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

A Komárom-Esztergom megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között  8-szoros volt a különbség. A listavezető Tata 462 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Ete 55 ezer forinttal. Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a tatai Váralja utca volt a legdrágább, ahol 664 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Komárom-Esztergom megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Komárom-Esztergom megyében tavaly átlagosan 292 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 263 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 10,8 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek.

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Komárom-Esztergom megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent.2

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során a megye legdrágább két legdrágább utcája Tatán található: az első helyen a Váralja utca 664 ezer forinttal áll, Csever utca a második 474 ezer forintos négyzetméterárral, a harmadik pedig az esztergomi Kis Duna sétány 471 ezres összeggel. A top 10-ben szerepel még 424-445 ezer forintos árral 

  • a tatai Bartók Béla utca, Egység utca, Skoflek István utca;
  • a tatabányai Szende Lajos utca;
  • az esztergomi Aranyhegyi út, 
  • a dorogi Bécsi út, 
  • valamint a Nyergesújfaulban található Vadkörtefa utca.

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly 42 és 60 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Pilismaróthoz, Szákszendhez, Ácsteszérhez és a tatabányai Csarnok utcához tartoznak. 

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Tata vezeti 462 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Tatabánya, 405 ezer, majd Gyermely jön 389 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Komárom, Dorog, Esztergom, Leányvár, Vértessomló, Szomor, Vértestolna, ezeken a településeken 341-387 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

Ebben az összevetésben a megye legolcsóbb települése Ete 55 ezer forinttal. emellett még Réde, Tárkány, Ácsteszér sorolható a legalacsonyabb árú települések közé 116-121 ezer forinttal. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!