Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Több mint 30-szoros különbség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között több mint 30-szoros volt a különbség. A listavezető Nyíregyháza 364 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Újdombrád 12 ezer forinttal. Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a nyíregyházi Fokos utca volt a legdrágább, ahol 448 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tavaly átlagosan 222 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 206 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek.

  “Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent.” 

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legdrágább utcái mind Nyíregyházáról kerültek ki. Az első helyet a Fokos utca szerezte meg 448 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A második helyen a Bethlen Gábor utca áll 430 ezer, a harmadikon pedig a Mák utca szerepel 428 ezres összeggel. 

A top 10-ben szerepel még a megyeszékhelyen található Csongor lakópark, Dandár utca, Szilvavölgy sétány, Nádor utca, Víz utca, Hunyadi utca és Ibolya utca 406-424 ezer forinttal.  

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly 29 és 41 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Szamosszeghez, Dögéhez, Pusztadoboshoz és Sonkádhoz köthetőek. 

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Nyíregyháza vezeti 364 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Nyírpazony 295 ezer, majd Kisvárda jön 259 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Mátészalka, Nyírbátor, Nyírtura, Újfehértó, Nyírtelek, Szamosbecs és Nagykálló, ezeken a településeken 201-250 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése Újdombrád 12 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Mánd, Hermánszeg és Bátorliget tartozik a legalacsonyabb árú települések közé, ahol  22-32 ezer forint között alakultak az árak. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!