Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Több mint 200-szoros különbség Bács-Kiskun megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

A Bács-Kiskun megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között  211-szeres volt a különbség. A listavezető Kecskemét 422 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Dunatetétlen 2 ezer forinttal.  Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a kecskeméti Simonyi utca volt a legdrágább, ahol 500 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Bács-Kiskun megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Bács-Kiskun megyében tavaly átlagosan 230 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 221 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 4,2 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek. 

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Bács-Kiskun megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent.”

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Bács-Kiskun megye legdrágább utcái mind Kecskeméről kerültek ki. Az első helyet a Simonyi utca szerezte meg  500 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A második helyen holtversenyben a Csokonai utca és a Gyenes Mihály tér áll 490-490 ezer forinttal, a harmadikon pedig Vágó utca 474 ezer forintos összeggel. A top 10-ben szerepel még a megyeszékhely Munkácsy, Horog, Fehér, Szent-Györgyi Albert, Domby Lajos és Görbe utcája 460-472 ezer forinttal.  

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly 21 és 33 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Madarashoz, Katymárhoz, Bácsalmáshoz, Miskéhez, valamint – nemcsak a megye, hanem az ország legolcsóbb településének számító – Borotához köthetőek. 

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Kecskemét vezeti 422 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Kunadacs, ahol 410 ezer forint, majd Helvécia 403 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Ballószög, Jakabszállás, Lajosmizse, Felsőlajos, Tass, Nyárlőrinc, Városföld, ezeken a településeken 276-391 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése Dunatetétlen 2 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Kunbaja, Bácsbokod, Rém, Bácsszentgyörgy tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 15-36 ezer forinttal. 

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!