Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Több mint 12-szeres különbség Tolna megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

A Tolna megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között  több mint 12-szeres volt a különbség. A listavezető Paks 377 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Udvari és Mőcsény egyaránt 30-30 ezer forinttal.  Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a paksi Szent János utca volt a legdrágább, ahol 444 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Tolna megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Tolna megyében tavaly átlagosan 240 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 212 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 13,2 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek.

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent. “

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Tolna megye legdrágább utcái mind Paksról kerültek ki. Az első helyet a Szent János utca szerezte meg 444 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A második helyen Ifjúság útja, a harmadikon Pollack Mihály utca, előbbit átlagban 429 ezer, utóbbit 428 ezer forintos négyzetméterár jellemezte. A top 10-ben szerepel a paksi Kossuth Lajos utca, Rózsa utca, Kishegyi út, Rosthy utca, Tolnai út, Wigner Jenő utca, Újtemplom utca, ahol 361-421 ezer forintot adtak a lakások négyzetméteréért.   

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly 26 és 51 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Lengyelhez, Hőgyészhez, Gyönkhöz tartoztak.  

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Paks vezeti 377 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Szekszárd és Kakasd 330 ezer, illetve 267 ezer forintos árral. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Bátaapáti, Kisdorog, Szálka, Németkér, Dunaföldvár, Medina, Tamási, ezeken a településeken 221-260 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése holtversenyben Udvari és Mőcsény egyaránt 30 ezres összeggel. Emellett még Lengyel, Pörböly, Fürged tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 32-35 ezer forinttal. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!