Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ötszorös bővülés az új lakások Somogy megyei piacán – mit hozhat a jövő?

  • 2021.05.17.

Közel ötszörösére nőtt a 10 ezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma Somogy megyében 2015 és 2020 között.

Első látásra felemás képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú országos és Somogy megyei adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt. Az ingatlan.com Somogy megyei újlakáspiacról szóló elemzése bemutatja, hogyan alakult a megyében az újlakásátadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Kiderül az elemzésből az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa miatt. 

Hatalmas bővülés

Magyarországon a múlt évben több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve ez 28,9 lakásátadást jelentett a 2015-ös 7,7 új lakással szemben. Azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakásátadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt. 

Az új lakóingatlanok Somogy megyei piaca jobban teljesített. 2020-ban 1373 új lakást adtak át a megyében, ez több éves csúcsot és 89 százalékos növekedést jelentett 2019-hez képest. Így tízezer lakosra 45,8 lakás jutott 2020-ban, ez majdnem ötszörös növekedésnek felel meg 2015-ös 9,7 lakáshoz képest. A teljes megyei lakásállományra vetítve 0,21 százalékról 0,94 százalékra nőtt az új lakások aránya.  

Mi a magyarázata a bővülésnek? És a csökkenésnek?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az, hogy a járvány évében ért el kiemelkedő eredményeket a megyei újlakáspiac annak köszönhető, hogy a múlt évben átadott lakások többségének építése jellemzően 1-2 évvel korábban indult.”

Hozzátette:

“A pandémia kedvezőtlen hatása tehát nem látszik az újlakásátadások számában, ám a lakásépítési kedven nyomot hagyott. Somogy megyében 919 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, szemben az előző évekre jellemző 1000 feletti engedélyszámmal. A csökkenésben a pandémia mellett szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa.”

Idén ugyanakkor újból életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra és várhatóan a jövőben is kitarthat a fejlődés, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a kedvezményes áfa tartósan megmaradjon. 

Árak, megyék, jövőkép

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – iránti érdeklődők száma 345 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. Somogy megyében a Balaton-parti településeken volt jelentős az új lakóingatlanok kínálata május elején. Siófokon, Balatonföldváron, Zamárdiban és Balatonlellén 744 ezer- 1,2 millió forint volt az átlagos négyzetméterár.

Az elmúlt években kialakult trend szerint Budapest súlya csökkent az országos újlakáspiacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt. Különösen igaz ez a balatoni megyékre. A nyaralóövezetek, amelyek az ország többi területéhez képest mindig is sokkal keresettebbek voltak továbbra is megőrzik kiemelt szerepüket az újlakáspiacon is.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!