Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Országszerte nehéz helyzetben az albérletkeresők – hol tart a Bács-Kiskun megyei albérletpiac?

  • 2022.05.31.

A korábbi évekhez képest nehezebb helyzetben lesznek azok, akik albérletben szeretnék megoldani a lakhatásukat a jövőben, köztük az érettségi után egyetemre tartó vagy munkát vállaló diákok.

A legolcsóbb kiadó lakások ugyanis már “elkeltek”, a választék szűkebb lett, a bérleti díjak pedig feljebb mentek – áll az ingatlan.com elemzésében, amely ismerteti az országos albérletpiaci trendeket. Emellett bemutatja, hogy Bács-Kiskun megyében és a megyeszékhelyen mennyiért lehet lakást bérelni, hogyan alakult az ottani kínálat az utóbbi egy évben és milyen hozamokat lehet elérni a lakáskiadással.

Felszívta a kereslet az olcsóbb kínálatot, nyárra változhat a helyzet

Az országos kínálatban elérhető albérletek bérleti díja hónapok óta fokozatosan emelkedik. Ennek eredményeként a fővárosban például május közepén 175 ezer forint volt az átlag, ami 35 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ezzel párhuzamosan a tizennyolc megyeszékhelyen az összesített átlagos bérleti díj 18 százalékkal 118 ezer forintra nőtt. Persze az országon belül jelentősek az eltérések: a nyugat-magyarországi megyeszékhelyeken 120-135 ezer forint, a kelet-magyarországiakban pedig 100-120 ezer forint volt az átlagos bérleti díj május közepén.

“Az albérletpiaci drágulásban szerepet játszik, hogy a kereslet felszívta az olcsóbb albérleteket a piacról, azaz szűkült a kínálat. Egy éve még 20 ezer lakás volt a kínálatban, idén májusban viszont alig több mint 10 ezer albérlet várta a bérlőket, vagyis 49 százalékos csökkenés következett be”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A budapesti és Pest megyei kínálat több mint 50 százalékos csökkenésével párhuzamosan a fővároson kívül visszafogottabban szűkült a piac. Az ingatlan.com adatai szerint ugyanis összesítve a megyeszékhelyeken 44 százalékkal mérséklődött a bérelhető lakások száma, a többi településen pedig mindössze alig több mint 10 százalékos volt a csökkenés.

Hozzátette:

A lakáseladásokat nagyban befolyásoló kamatemelkedés az albérletpiacot is érinti. A drágább hitelek miatt kevesebben vágnak bele a kölcsönből történő lakásvásárlásba, ez pedig visszafogottabb drágulást vetít előre, ami a befektetőket eltántoríthatja. Az elmúlt években a lakások árának emelkedése ellensúlyozta a lakáskiadással elérhető hozamok csökkenését.

Az ingatlan.com szakértője szerint a kínálat júliusban kezdhet el ismét növekedni, amikor kihirdetik az egyetemi ponthatárokat. ezt követően ugyanis növekedhet a kiadó lakások száma, a fiatalok pedig megrohanják az ingatlanhirdetési portálokat.

Mi a helyzet a megye albérletpiacán? 

Az ingatlan.com elemzése szerint Bács-Kiskun megyében május közepén

  • 303 lakóingatlant várt bérlőre, ami 10 százalékos visszaesésnek felel meg.
  • A megyei átlagos bérleti díjak 105 ezer forintra, azaz 5 százalékkal nőttek.

A legerősebb albérletpiaccal a megyeszékhely rendelkezik a megyén belül. Kecskeméten 241 darab albérletből válogathattak a bérlők, ez 19 százalékkal marad el az egy évvel korábbi kínálattól. Idén májusban havonta 110 ezer forintra rúgtak az átlagos bérleti díjak, ez 16 százalékos drágulásnak felel meg éves összevetésben. A megyeszékhelyen a lakáskiadással 4,91 százalékos hozamot lehet elérni.

Mi várható az albérletpiacon rövid távon? 

Balogh László azt is elmondta, hogy a már említett kamatemelkedés miatt sokan későbbre halasztják a lakásvásárlást, egy részük ideiglenesen az albérletet választja. Ugyanakkor a szakember úgy látja, ha valaki most is hitelképes és hosszú távon biztosan tudja törleszteni a hitelét, akkor érdemes a vásárlás mellett döntenie az albérlet helyett. Ha a kamatok lejjebb mennek, akkor olcsóbb hitelekkel kiválthatóak a drágább kölcsönök. Amennyiben pedig a kamatok hosszabb távon sem kerülnek lejtőre, akkor az albérletek drágulása miatt nehezebb lesz előteremteni a megvásárlandó lakáshoz szükséges önrészt.

Az ingatlan.com elemzése szerint az albérletpiac jövője szempontjából kulcskérdés, hogy a befektetők mennyire látnak fantáziát a lakáskiadásban. Ha ez számukra nem nyújt megfelelő hozamot, akkor a megfizethető albérletek kínálata tovább szűkülhet, ezzel pedig a bérlők járnak rosszabbul. Volt ez másként is, a pandémia hatására másfél évvel ezelőtt rekordszintre bővült a kínálat az albérletpiacon, ami a bérleti díjakat is negatív irányba tolta. A jelenlegi helyzetben az egyre kisebb kínálat drágulást idéz elő, miközben a lakóingatlanok árának emelkedése miatt a lakáskiadás hozama nem növekszik.

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!