Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Négyszeres bővülés az új lakások Veszprém megyei piacán – mit hozhat a jövő?

  • 2021.05.17.

Több, mint négyszeresére nőtt a 10 ezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma Veszprém megyében 2015 és 2020 között.

Első látásra felemás képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú országos és Veszprém megyei adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt. Az ingatlan.com Veszprém megyei újlakáspiacról szóló elemzése bemutatja, hogyan alakult a megyében az újlakásátadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Kiderül az elemzésből az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa miatt. 

Óriási bővülés

Magyarországon a múlt évben több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve ez 28,9 lakásátadást jelentett a 2015-ös 7,7 új lakással szemben. Azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakásátadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt. 

Az új lakóingatlanok Veszprém megyei piaca hasonlóan jól teljesített. 2020-ban 799 új lakást adtak át a megyében. Tízezer lakosra 23,4 lakás jutott 2020-ban, ez több, mint négyszeres növekedésnek felel meg 2015-ös 5,6 lakáshoz képest. A teljes megyei lakásállományra vetítve 0,13 százalékról 0,52 százalékra nőtt az új lakások aránya.  

Mi a magyarázata a bővülésnek? És a csökkenésnek?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“A pandémia kedvezőtlen hatása tehát az újlakásátadások számában észlelhető, azaz csökkent az előző évhez képest, míg a lakásépítési kedvet ebben a megyében nem csökkentette. Ennek oka a Balaton népszerűsége, amelyhez az eddigi turisztikai előnyök mellett a kertes házak iránti fokozódó kereslet is hozzájárult. Veszprém megyében 1100 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, ami az egész megyére nézve csak 23 darabbal haladja meg az egy évvel korábbit.”

Árak, megyék, jövőkép

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – iránti érdeklődők száma 184 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. A megyén belül Veszprémben, Balatonalmádiban és Alsóörsön volt jelentős az új lakóingatlanok kínálata május elején, ezeknek az átlagos négyzetméterára 709 ezer – 1,2 millió forint volt.

Az elmúlt években kialakult trend szerint Budapest súlya csökkent az országos újlakáspiacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt. Különösen igaz ez a balatoni megyékre. A nyaralóövezetek, amelyek az ország többi területéhez képest mindig is sokkal keresettebbek voltak továbbra is megőrzik kiemelt szerepüket az újlakás piacon is.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!