Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Nagyobb lett a kínálat a kisebb lakásokból Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 

  • 2023. október 17.

Átalakult a használt lakóingatlanok piaca ebben az évben. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható, ám a következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei piacon egyaránt – ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak”

– mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14 százalékkal 370 ezer, illetve 13 százalékkal 298 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást. 

Árkörkép a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből 

Az elemzésből kiderül, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az elmúlt egy évben a kisebb alapterületű lakások vették át a főszerepet. Ugyanis szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 284 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 252 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 22 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 21,9 millió forint volt.

Szolnokon az átlagos négyzetméterár 447 ezer forintot tett ki, ami drágulást jelent a tavalyi 423 ezer forinthoz képest. Az szolnoki lakóingatlanok 26,9 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 29,3 millió forint volt. A vármegyében és a Szolnokon látható ellentét – vagyis a négyzetméterárak drágulásával az ingatlanok átlagára csökkent – azzal magyarázható, hogy a kínálatban jelentősebb lett a kisebb lakások aránya mindkét piacon. 

A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Tiszafüreden, Abádszalókon, Törökszentmiklóson, Karcagon és Jászberényben az átlagos négyzetméterár 248-423 ezer forintra változott a tavalyi 217-407 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 20,3-40,5 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 20-39 millió forintról volt szó. 

Mire lehet számítani a jövőben?

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nem csak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is. 

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!