Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? – Legek, árak Veszprém megyéből

 • 2022.01.19.

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően – áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Veszprém megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára, valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján. 

Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt.

“A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Veszprém megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly több mint 16 ezer hirdetést adtak fel a megyében, ami 13,8 százalékkal több mint 2020-ban.

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Veszprém megyében összesen több mint 153 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 585 ezer forintot tett ki, ez 33,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Veszprémben 38,3 százalékkal 625 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

 • Balatonfüreden 26,6 százalékkal 861 ezer forintra,
 • Balatonalmádiban 24,8 százalékkal 771 ezer forintra,
 • Alsóörsön 25,5 százalékkal 1,1 millió forintra,
 • Pápán 12,6 százalékkal 277 ezer forintra
 • Várpalotán pedig 26,7 százalékkal 408 ezer forintra emelkedett a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

 • 1,96 milliárd forintos árral Monoszló áll a rangsor élén, itt egy kastélyt hirdetnek borbirtokkal együtt.
 • A második helyet Balatonrendes szerezte meg 988 millió forinttal egy újszerű, balatoni panorámás kúriával, amely 420 négyzetméteres, a hozzá tartozó telek pedig 27 ezer négyzetméter alapterületű.
 • A harmadik pedig Dörgicse 925 millió forinttal, ahol egy 1500 négyzetméteres lakóépület eladó, 45 ezer négyzetméteres telekkel.

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik

 • 800 ezer forintos árral Ősi településen található, ez egy 40 négyzetméteres, felújítandó ház a hozzá tartozó telekkel.
 • Emellett Külsővat-Bánhalmán és Zalaerdődön 1 millió és 2 millió forintért kínálnak eladásra egy-egy ingatlant. Az előbbi 20, az utóbbi 56 négyzetméteres.

Mire lehet számítani 2022-ben? 

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján – akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené.

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés.

“Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott – lakáscélú – hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon”

– tette hozzá Balogh László.

A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben – rövidebb megingásoktól eltekintve – fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!