Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? – Legek, árak Bács-Kiskun megyéből

  • 2022.01.19.

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően – áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Bács-Kiskun megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára, valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján.

Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt.

“A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Bács-Kiskun megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly több mint 12 ezer hirdetést adtak fel a megyében.

Eladnál Kecskeméten? Hirdess itt!

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Bács-Kiskun megyében például a kereslet 7,1 százalékkal nőtt a 2020-as szinthez képest, összesen közel 118 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 360 ezer forintot tett ki, ez 14,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Kecskeméten 16,4 százalékkal 483 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

  • Baján 24,1 százalékkal 288 ezer forintra,
  • Kiskunhalason 10,3 százalékkal 235 ezer forintra,
  • Kiskunfélegyházán 21,1 százalékkal 299 ezer forintra,
  • Tiszakécskén pedig 20,2 százalékkal 268 ezer forintra emelkedett a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

  • 820 millió forintos árral kecskeméti 800 négyzetméteres luxus családi ház áll a rangsor élén.
  • A második helyet szintén egy kecskeméti 1500 négyzetméteres kúria szerezte meg 500 millió forinttal.
  • A harmadik pedig egy Lajosmizsén található, több hektáros területen lévő 529 négyzetméteres lakóház, 480 millió forinttal.

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik

  • 410 ezer forintos árral Mélykút településen található 40 négyzetméteres felújítandó ház.
  • Emellett Madarason lévő 100 négyzetméteres, ugyancsak korszerűsítésre szoruló ház 980 ezer forint.

Mire lehet számítani 2022-ben?

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján – akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené.

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés.

“Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott – lakáscélú – hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon”

– tette hozzá Balogh László.

A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez valószínűsíthető forgatókönyv például Kecskemét vonzáskörzetében, így Ballószögön, Városföldön, Nyárlőrincen.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben – rövidebb megingásoktól eltekintve – fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

Kecskeméti ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!