Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mi történt az új lakások országos és Jász-Nagykun-Szolnok megyei piacán?

  • 2022. március 1.

Országszerte megugrott a lakásépítési kedv 2021-ben, a kiadott építési engedélyek száma 33 százalékkal növekedett éves szinten. Ugyanakkor az átadott új lakások száma 29 százalékkal csökkent.

Változást hozott a múlt év az új lakások piacán. 2021-ben összesen kevesebb mint 20 ezer lakást adtak át Magyarországon, 29 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. Ugyanakkor a lakásépítési kedv fokozódott, összesen közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 33 százalékos éves növekedésnek felel meg.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“A múlt év elején a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, valamint a járvány legsúlyosabb időszakából elhalasztott vásárlásoknak köszönhetően nőtt a lakásépítési kedv, amelynek további lökést adott a tavaly októberben elindult zöld otthon program, ennek keretében kedvezményes kamatozású lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos lakóingatlanok építésére, vásárlására.”

Hozzátette:

“Tavaly azért épülhetett kevesebb lakás, mert a szigorúbb energetikai szabályozások tervezett, de elhalasztott határideje miatt sok építtető már 2020-ban befejezte a megkezdett lakásépítéseket.”

Ahogy a korábbi években, az országon belül jelentős eltérések láthatóak a friss adatok szerint. A megyei jogú városokban majdnem 4200 új lakást adtak át 2021-ben, szemben a 2020-as 7900 lakással, vagyis majdnem 50 százalékos volt a visszaesés. A többi városban 33 százalékkal 5243-ra csökkent az átadott új lakások száma, a községekben pedig 3421 új lakóingatlant vettek használatba, ez pedig 45 százalékos visszaesnek felel meg.

“A lakásépítési engedélyek magas száma miatt valószínűsíthetően jó évekre számíthat az új lakások piaca. Igaz, fontos figyelembe venni, hogy nem mindegyik építési engedélyből lesz végül valódi lakás”

– tette hozzá a szakember.

Hogyan teljesített a piac a megyében?

Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 272 új lakóingatlan épült a múlt évben a hivatalos adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi több mint 357 ingatlannal, azaz 24 százalékos volt a csökkenés. Ezzel szemben a lakásépítési engedélyek száma kiugró mértékben, 58 százalékkal 391-re emelkedett.

Az ingatlan.com adatai szerint 2021-ben a megye újlakás-kínálata jelentősen bővült. Az egy évvel korábbihoz képest 129 százalékkal több új ingatlan várt gazdára. Balogh László azonban elmondta, hogy a kínálatban voltak úgynevezett “tervezőasztalos” lakások, azaz olyanok, amelyeknél még nem indult el az adott társasház építése vagy a kivitelezés még folyamatban volt.

A megyében egyelőre év elején csak Szolnokon alakult ki számottevő újlakás-kínálat: az ingatlan.com adatai szerint februárban új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 500 ezer forint körül volt.

Az ingatlan.com szakembere arra számít, hogy a kedvező folyamatoknak köszönhetően 2022-ben 25-30 ezer lakást adhatnak át országszerte.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!