Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mi történt a Velencei-tó környékén? – Kiugró eredmények a Fejér megyei lakáspiacon

  • 2021.06.03.

Miközben a fővárosban és a megyeszékhelyeken 0,4-1,9 százalékkal csökkent a lakosok száma, Fejér megyén belül számos településen nőtt a népesség, köztük a Velencei-tó partján.

A nagyobb városok zsugorodásával párhuzamosan a vonzáskörzetükben lévő települések növekedést értek el, ez lényegében az egész országra jellemző – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a hivatalos adatok alapján megvizsgálta, melyik településen  mennyivel nőtt a lakosok száma az egy évvel korábbihoz képest és ennek fényében hogyan alakultak az eladásra kínált használt lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – átlagos négyzetméterárai. 

Lakosok, városok és települések

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“az országos adatok szerint a legnagyobb népességnövekedést elérő települések között fölényben vannak a fővároshoz közeli, vagyis a budapesti agglomerációba tartozó települések. Fontos azonban, hogy a bővülés az odaköltözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születések és halálozások különbségét, valamint az egyéb okokból történő lakcím bejelentkezés eket is magában foglalja.” 

Hozzátette a Fejér megyei települések Budapest és a Velencei-tó közelsége miatt kivételes helyzetben vannak, amit a járványhatás csak még jobban felerősített. A megye több települése ugyanis része a tágan értelmezett fővárosi agglomerációs körzetnek. 

Miközben Székesfehérvár népessége 0,7 százalékkal közel 95 ezer főre csökkent, a Velencei-tó déli partján elhelyezkedő Velencén és Gárdonyban közel 4, illetve több mint 2 százalékkal emelkedett a népesség 2020 és 2021 januárja között. Az ingatlan.com adatai szerint a Velencén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyeztméterára idén májusban 591 ezer forint volt, Gárdonyban ugyanez 585 ezer forintot tett ki, ami 22 illetve 2,3 százalékos drágulásnak felel meg 2020 januárjához képest. A tó északi részén lévő Sukorón 5 százalékos volt a népességbővülés, az eladásra hirdetett ingatlanok átlagos négyeztméterára az említett időtávon 16 százalékkal 470 ezer forintra emelkedett. A szomszédos Pákozdon 2,5 százalékkal nőtt a lakosok száma, a négyzetméterár pedig 20 százalékkal 469 ezer forintra emelkedett.

Fejér megyében jelentős mértékű népességbővülést ért el többek között Nadap, Rácalmás, Úrhida is, ezeken a településeken az átlagos négyzetméterár a kínálati piacon 7-34 százalékkal 239-453 ezer forintra nőtt.

Mi vár a piacra?

Balogh László elmondta azt is, hogy a karanténhatás is hozzájárult a Fejér megyei települések növekedéséhez. Valamint azt, hogy voltak, akik a kijárási korlátozások alatt átjelentkeztek a nagyobb városokból a kisebb, például a tóparti településekre.

Balogh László arra számít, hogy a tavalyinál jobb évet zár az országos lakáspiac, mind a használt, mind az új lakásoknál élénkülés várható. Többek között a járvány alatt elhalasztott lakásvásárlások és költözések pótlása, az állami lakásprogram különböző elemeinek – például a lakásfelújítási támogatásnak és a kedvezményes lakásáfa újbóli bevezetésének – köszönhetően. A járványt követően várhatóan fellendülő turizmus miatt extra keresletre lehet számítani a Velencei-tó mellett. 

Keress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!