Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Meglódult a Hajdú-Bihar megyei albérletpiac – ilyenek a bérleti díjak és az eladási árak

  • 2021.08.11.

Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon. A fővároson kívüli albérletpiacon az idén 13 százalékkal nőtt a kereslet főként az egyetemvárosoknak köszönhetően. Hajdú-Bihar megyén belül Debrecenben a kiadó lakóingatlanok átlagos bérleti díja 110 ezer forint volt, az eladók esetében az átlagos négyzetméterár 532 forintot tett ki. A kiadásból adódó hozam pedig a befektetők számára is vonzóvá teheti a várost. 

Az albérletek piacán elindult a főszezon a felsőoktatási ponthatárok július végén történő kihirdetésével, ez pedig felélénkítette a járványhatás miatt tavaly mélypontra kerülő, ám az idén élénkülést mutató piacot. Ugyanakkor az országos albérletpiac az utóbbi évekhez képest megváltozott, a fővároson kívüli piac erősödött – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely az országos albérletpiaci trendek mellett a Hajdú-Bihar megyei helyzetet is ismerteti a kínálat alapján.

Élénkülő albérletpiac

“Az egyik legfontosabb változás az, hogy idén országosan csak 3 százalékkal nőtt az albérletpiaci kereslet, miközben a fővároson kívüli bérelhető lakóingatlanok iránti érdeklődés 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez a két számjegyű növekedés pedig elsősorban a megyeszékhelyek és az egyetemvárosok fokozódó népszerűségének köszönhető. Egy másik látványos adat szerint országos átlagban 2015 óta duplájára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti kereslet, ezzel szemben a fővároson kívüli piacon megtriplázódott”

– jellemezte a trendeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: További változás a korábbi időszakhoz képest, amely hozzájárul a kereslet erősödéséhez, hogy ma már a Budapesten kívüli piac a befektetők számára is vonzóbb célpont lehet, elsősorban az egyetemvárosokban, mégpedig a diákokhoz évről évre köthető kereslet és ezzel összefüggésben az elérhető hozamok miatt. Korábban a befektetési célú vásárlásoknak elsősorban Budapest adott helyet, de azzal, hogy sok megyeszékhelyen a lakóingatlanok eladási ára arányosan alacsonyabb, mint az elérhető bérleti díj, ezért ezek a nagyvárosok felkerülhetnek a lakásbefektetésben gondolkodók térképére. Emellett a gazdaság újraindulása miatt élénkülő munkaerőpiac is segítheti az különböző nagyvárosok albérletpiacának erősödését.

A bérelhető lakások piacának erősödésére utalnak az albérletpiaci mozgásokat 2020 augusztusa óta bemutató hivatalos KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb adatai is. Júniusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal nőttek országos szinten a bérleti díjak, sorozatban ez volt a harmadik hónap, amikor több mint 1 százalékos volt a havi növekedés. A Hajdú-Bihar megyét is magában foglaló észak-alföldi régióban az idén változatosan alakult a lakbérindex, januárban, márciusban és májusban 0,4-2,5 százalékkal csökkentek az átlagos bérleti díjak havi összevetésben, ezzel szemben februárban és áprilisban 1,1 illetve 1,5 százalékkal nőttek, majd júniusban, kiugró mértékben, 2,8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.

Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon. A fővároson kívüli albérletpiacon az idén 13 százalékkal nőtt a kereslet főként az egyetemvárosoknak köszönhetően. Hajdú-Bihar megyén belül Debrecenben a kiadó lakóingatlanok átlagos bérleti díja 110 ezer forint volt, az eladók esetében az átlagos négyzetméterár 532 forintot tett ki. A kiadásból adódó hozam pedig a befektetők számára is vonzóvá teheti a várost. 

Venni vagy bérelni?

Persze minden nagyvárosban, így a nagy egyetemvárosokban is felmerül a kérdés, hogy lakóingatlant bérelni vagy vásárolni érdemes-e, akár a hitelfelvétel lehetőségét is mérlegelve. Ugyanis, akinek van megfelelő saját forrása és hitelképes, az akár lakáskölcsönből is finanszírozhatja a vásárlást, a lakáskiadásból származó bevételből pedig fizetheti a törlesztéseket. Például a legkedvezőbb, piaci alapú 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű kölcsönöknél a havi törlesztés 65 ezer forint alatt marad.

Az inflációs kockázatok miatt a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklust indított júniusban, így emelkedés várható a hitelkamatoknál. Akik hitelfelvételben gondolkodnak, azoknak érdemes minél előbb lépniük, mert drágábbak lehetnek a hitelek.

Jobb a hozam mint Budapesten

Az ingatlan.com adatai szerint Hajdú-Bihar megyén belül Debrecenben a kínálatban szereplő eladó lakóingatlanok – lakások, iker-, sor- és családi házak – átlagos négyzetméterára júliusban 532 ezer forint volt. A bérelhető lakóingatlanokat pedig 110 ezer forintos havi díjért kínálták a tulajdonosok. A lakáskiadás Debrecenben és a megyében négyzetméterre vetítve 5-6 százalékos bruttó hozamot mutat a kínálati piaci adatok szerint, a megyében. Ez pedig – megfelelő helyi kínálat esetén – az ország más részeiben élő, lakáspiaci befektetésben gondolkodókat is lépésre késztetheti, mivel kedvezőbb hozamot jelent az 5 százalék alatti fővárosi hozamnál is. Mivel Debrecen egyetemváros és fejlődésben lévő régió központja, ezért hosszabb távon is élénkülő lakás-, ezen belül albérletpiacra lehet számítani.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!