Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Meglódult a Bács-Kiskun megyei albérletpiac – ilyenek a bérleti díjak és az eladási árak

  • 2021.08.11.

Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon. A fővároson kívüli albérletpiacon az idén 13 százalékkal nőtt a kereslet főként az egyetemvárosoknak köszönhetően. Bács-Kiskun megyén belül Kecskeméten a kiadó lakóingatlanok átlagos bérleti díja 100 ezer forint volt, az eladók esetében pedig az átlagos négyzetméterár 421 ezer forintot tett ki. A kiadásból adódó hozam pedig a befektetők számára is vonzóvá teheti a várost. 

Az albérletek piacán elindult a főszezon a felsőoktatási ponthatárok július végén történő kihirdetésével, ez pedig felélénkítette a járványhatás miatt tavaly mélypontra kerülő, ám az idén élénkülést mutató piacot. Ugyanakkor az országos albérletpiac az utóbbi évekhez képest megváltozott, a fővároson kívüli piac erősödött – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely az országos albérletpiaci trendek mellett a Bács-Kiskun megyei helyzetet is ismerteti a kínálat alapján. 

 Élénkülő albérletpiac

“Az egyik legfontosabb változás az, hogy idén országosan csak 3 százalékkal nőtt az albérletpiaci kereslet, miközben a fővároson kívüli bérelhető lakóingatlanok iránti érdeklődés 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez a két számjegyű növekedés pedig elsősorban a megyeszékhelyek és az egyetemvárosok fokozódó népszerűségének köszönhető. Egy másik látványos adat szerint országos átlagban 2015 óta duplájára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti kereslet, ezzel szemben a fővároson kívüli piacon megtriplázódott”

– jellemezte a trendeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: További változás a korábbi időszakhoz képest, amely hozzájárul a kereslet erősödéséhez, hogy ma már a Budapesten kívüli piac a befektetők számára is vonzóbb célpont lehet, elsősorban az egyetemvárosokban, mégpedig a diákokhoz évről évre köthető kereslet és ezzel összefüggésben az elérhető hozamok miatt. Korábban a befektetési célú vásárlásoknak elsősorban Budapest adott helyet, de azzal, hogy sok megyeszékhelyen a lakóingatlanok eladási ára arányosan alacsonyabb, mint az elérhető bérleti díj, ezért ezek a nagyvárosok felkerülhetnek a lakásbefektetésben gondolkodók térképére. Emellett a gazdaság újraindulása miatt élénkülő munkaerőpiac is segítheti az különböző nagyvárosok albérletpiacának erősödését. 

A bérelhető lakások piacának erősödésére utalnak az albérletpiaci mozgásokat 2020 augusztusa óta bemutató hivatalos KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb adatai is. Júniusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal nőttek országos szinten a bérleti díjak, sorozatban ez volt a harmadik hónap, amikor több mint 1 százalékos volt a havi növekedés. A Bács-Kiskun megyét is magában foglaló dél-alföldi régióban is a bérleti díjak emelkedésére utal a lakbérindex, áprilisban 3,3, májusban 0,8, júniusban pedig 1,5 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak az előző hónaphoz képest. 

Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon. A fővároson kívüli albérletpiacon az idén 13 százalékkal nőtt a kereslet főként az egyetemvárosoknak köszönhetően. Bács-Kiskun megyén belül Kecskeméten a kiadó lakóingatlanok átlagos bérleti díja 100 ezer forint volt, az eladók esetében pedig az átlagos négyzetméterár 421 ezer forintot tett ki. A kiadásból adódó hozam pedig a befektetők számára is vonzóvá teheti a várost. 

Venni vagy bérelni?

Persze minden nagyvárosban, így a nagy egyetemvárosokban is felmerül a kérdés, hogy lakóingatlant bérelni vagy vásárolni érdemes-e, akár a hitelfelvétel lehetőségét is mérlegelve. Ugyanis, akinek van megfelelő saját forrása és hitelképes, az akár lakáskölcsönből is finanszírozhatja a vásárlást, a lakáskiadásból származó bevételből pedig fizetheti a törlesztéseket. Például a legkedvezőbb, piaci alapú 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű kölcsönöknél a havi törlesztés 65 ezer forint alatt marad. 

Az inflációs kockázatok miatt a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklust indított júniusban, így emelkedés várható a hitelkamatoknál. Akik hitelfelvételben gondolkodnak, azoknak érdemes minél előbb lépniük, mert drágábbak lehetnek a hitelek.

Jobb a hozam mint Budapesten

Az ingatlan.com adatai szerint Bács-Kiskun megyén a kecskeméti kínálatban szereplő eladó lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak -, átlagos négyzetméterára július közepén 421 ezer forintra rúgott. A bérelhető lakóingatlanokat pedig átlagban 100 ezer forintos havi díjért kínálták. 

Ezekből adódóan a lakáskiadás Kecskeméten és a megyében négyzetméterre vetítve 6-9 százalékos bruttó hozamot mutat a kínálati piaci adatok szerint. Ez pedig – megfelelő helyi kínálat esetén – az ország más részeiben élő, lakáspiaci befektetésben gondolkodókat is lépésre késztetheti, mivel kedvezőbb hozamot jelent az 5 százalék alatti fővárosi hozamnál is. Kecskemét tempósan fejlődő város és felsőoktatási intézménnyel is rendelkezik, ezért hosszabb távon is élénkülő lakóingatlan-, ezen belül albérletpiacra lehet számítani. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!