Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Majdnem 139-szeres különbség Békés megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

A Békés megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között közel 139-szeres volt a különbség. A listavezető Békésszentandrás 416 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Dombiratos 3 ezer forinttal. Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a gyulai Tiborc utca volt a legdrágább, ahol 406 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Békés megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Békés megyében tavaly átlagosan 174 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 155 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 12,3 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek.

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén viszonylag élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent. “

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Békés megye legdrágábbja a Gyulán található Tiborc utca volt 406 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A második helyen és harmadik helyen a békéscsabai József Attila utca és Justh Gyula utca áll, előbbi 383 ezer, utóbbi 382 ezer forintos összeggel. A top 10-ben szerepel még a megyeszékhely Gyóni Géza, Kinizsi, Török Ignác és Petőfi utcája, valamint az Andrássy út és Wlassics sétány, továbbá a gyulai Patócsy Ferenc utca 290-368 ezer forinttal.   

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly Kötegyánban volt a legalacsonyabb a négyzetméterár, 33 ezer forintot tett ki. Utána következik a körösladányi Kossuth Lajos út, Battonya Molnár C. Pál  lakótelep, valamint az okányi ingatlanok, amelyek 34-35 ezer forinttal szerepelnek a statisztikában.  

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a idén mely békési településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Békésszentandrás vezeti 416 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Gyula, ahol 270 ezer forint, majd Békéscsaba 261 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Orosháza, Szarvas, Békés, Szeghalom, Szabadkígyós, Gyomaendrőd, Újkigyós, 123-187 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése Dombiratos 3 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Nagykamarás, Mezőgyán, Kisdombegyház tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 20-22 ezer forintos árral. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!