Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Közel négyszeres bővülés az új lakások Fejér megyei piacán – mit hozhat a jövő?

  • 2021.05.17.

Majdnem négyszeresére nőtt a 10 ezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma Fejér megyében 2015 és 2020 között.

Első látásra felemás képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú országos és Fejér megyei adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt. Az ingatlan.com Fejér megyei újlakáspiacról szóló elemzése bemutatja, hogyan alakult a megyében az újlakásátadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Kiderül az elemzésből az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa miatt. 

Hatalmas bővülés

Magyarországon a múlt évben több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve ez 28,9 lakásátadást jelentett a 2015-ös 7,7 új lakással szemben. Azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakásátadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt. 

Az új lakóingatlanok Fejér megyei piaca visszafogottabban teljesített. 2020-ban 593 új lakást adtak át a megyében, ami elmarad a korábbi 755 lakás átadástól. Így tízezer lakosra 14,2 lakás jutott 2020-ban, ez majdnem négyszeres növekedésnek felel meg a 2015-ös 3,8 lakáshoz képest. A teljes megyei lakásállományra vetítve 0,09 százalékról 0,33 százalékra nőtt az új lakások aránya.  

Fejér megye a kivétel

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“2020 év adatait az ingatlanpiac elsősorban a járványhatás tükrében vizsgálja. Bár tavaly országszerte növekedett az újlakásátadások száma és csökkent a lakásépítési kedv, ez Fejér megyében pont fordítva volt. A megyében 1387 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, szemben az előző évre jellemző 800 feletti engedélyszámmal. Fejér megye országos trendektől eltérő helyzetét a Budapesthez való közelsége, a kertes házak iránti megnövekedett igények és a Velencei-tó népszerűsége okozza.”

 

Árak, megyék, jövőkép

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – iránti érdeklődők száma 262 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. Fejér megyében Székesfehérváron, Gárdonyban és Velencén volt jelentős az új lakóingatlanok kínálata május elején, ezeknek az átlagos négyzetméterára 596-702 ezer forint volt.

Az érdeklődők számának jelentős növekedése igaz sok más megye piacára is. Ez  összhangban van az elmúlt években kialakult trenddel: az utóbbi években ugyanis Budapest súlya csökkent az országos újlakáspiacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt, ez a folyamat pedig várhatóan a jövőben újabb lendületet kaphat.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!