Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Költözések Magyarországon, fókuszban maradtak az agglomerációs települések – mi történt Vas vármegyében?

  • 2023. április 5.

Folytatódott a korábbi években erősödő tendencia, így a főváros mellett a legtöbb vármegyeszékhelyen csökkent az állandó lakosok száma. Közben pedig az legtöbb agglomerációs körzetben található település keresett költözési célpont volt – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében. Kiderül belőle az is, hogy Vas vármegyét milyen változások jellemezték és a különböző településeken a költözések következtében hogyan alakultak az átlagos négyzetméterárak.

Települések és négyzetméterárak

Az ingatlan.com elemzése szerint Vas vármegyében Szombathelyen 383 fővel, 0,5 százalékkal mérséklődött a lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan a vármegyeszékhely átlagos négyzetméterára 17 százalékkal 581 ezer forintra nőtt a kínálati piacon.

A vármegyén belül a szombathelyi vonzáskörzethez tartozó Táplánszentkereszt, mellett Meggyeskovácsi, Püspökmolnári, Rum és Horvátzsidány lakosságszáma 29-59 fővel, 1,3-7,6 százalékkal nőtt, közben az átlagos négyzetméterárak 2-64 százalékkal 142-508 ezer forintra emelkedtek.

Miért olyan népszerű az agglomeráció?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos trendekről azt mondta:

“A drágább lakásokkal rendelkező nagyobb városokban csökkent a népesség, ezzel szemben azok vonzáskörzetében lévő legtöbb településen viszont nőtt. Sokan ugyanis kiköltözéssel válaszoltak az adott nagyváros viszonylag magas lakásáraira, a folyamatot erősítette az is, hogy a kamatok emelkedése miatt drágábbak lettek a lakáshitelek. Egy-egy nagyvároshoz képest annak vonzáskörzetében ugyanakkora összegért nagyobb lakóingatlant lehet vásárolni. Ezt a lehetőséget pedig továbbra is sokan kihasználják. Emellett sok kistelepülés a falusi CSOK-nak köszönhetően ért el bővülést.”

Fontos azonban, hogy egy-egy település lakosságszám-változásánál nemcsak a be- és kiköltözésekről van szó, hanem a népesség természetes alakulásáról: azaz a születések és halálozások különbsége, valamint az egyéb okokból történő lakcím-bejelentkezések is szerepelnek az adatokban.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!