Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Kisebb lakások túlsúlya jellemzi Békés vármegyét 

  • 2023. október 17.

Átalakult a használt lakóingatlanok piaca ebben az évben. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható, ám a következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Békés vármegyei piacon egyaránt – ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak”

– mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Árkörkép a Békés vármegyéből

Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14 százalékkal 370 ezer, illetve 13 százalékkal 277 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást. Az is látszik a vármegyei lakáspiacot jellemző árváltozáson, hogy sok településen az átlagos négyzetméterárak nagyobb mértékben nőttek, mint a lakóingatlanok átlagára, sőt utóbbiak egyes településeken csökkentek. Ez pedig azzal magyarázható, hogy a kisebb alapterületű lakások kerültek túlsúlyba a piacon.

Az elemzés szerint Békés vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 250 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 209 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 20,8 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 19,9 millió forint volt.

Békéscsabán az átlagos négyzetméterár 387 ezer forintot tett ki, ami növekedést jelent a tavalyi 359 ezer forinthoz képest. Az békéscsabai lakóingatlanok 28,5 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 29,6 millió forint volt, ebből is látszik, hogy jóval kisebb alapterületű ingatlanok kerültek a piacra. A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Gyulán, Szarvason, Orosházán az átlagos négyzetméterár 273-402 ezer forintra változott a tavalyi 220-368 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 20,3 – 31,9 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 22 – 37,8 millió forintról volt szó. 

Mi vár a piacra? Visszatérhetnek a csokos vevők

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nem csak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is. 

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!