Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Kétszeres bővülés az új lakások Borsod-Abaúj-Zemplén megyei piacán – mit hozhat a jövő?

  • 2021.05.17.

Több, mint kétszeresére nőtt a 10 ezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2015 és 2020 között.

Első látásra felemás képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú országos és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt. Az ingatlan.com Borsod-Abaúj-Zemplén megyei újlakáspiacról szóló elemzése bemutatja, hogyan alakult a megyében az újlakásátadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Kiderül az elemzésből az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa miatt. 

Duplázott a piac

Magyarországon a múlt évben több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve ez 28,9 lakásátadást jelentett a 2015-ös 7,7 új lakással szemben. Azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakásátadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az új lakóingatlanok piaca ennél visszafogottabban bővült. Tízezer lakosra 4,1 lakás jutott 2020-ban, ez több, mint kétszeres növekedésnek felel meg 2015-ös 1,8 lakáshoz képest.  

Mi a magyarázata a bővülésnek? És a csökkenésnek?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az, hogy a járvány évében ért el kiemelkedő eredményeket a megyei újlakáspiac annak köszönhető, hogy a múlt évben átadott lakások többségének építése jellemzően 1-2 évvel korábban indult.”

Hozzátette:

“A pandémia kedvezőtlen hatása tehát nem látszik az újlakásátadások számában, ám a lakásépítési kedven azonban nyomot hagyott. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 254 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, szemben az előző évekre jellemző 400 feletti engedélyszámmal. A csökkenésben a pandémia mellett szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa.”

Idén ugyanakkor újból életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra és várhatóan a jövőben is kitarthat a fejlődés, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a kedvezményes áfa tartósan megmaradjon. 

Árak, megyék, jövőkép

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – iránti érdeklődők száma 60 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolcon volt jelentős az új lakóingatlanok kínálata május elején, ezeknek az átlagos négyzetméterára 548 ezer forint volt.

Az érdeklődők számának jelentős növekedése igaz sok más megye piacára is. Ez  összhangban van az elmúlt években kialakult trenddel: az utóbbi években ugyanis Budapest súlya csökkent az országos újlakáspiacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt, ez a folyamat pedig várhatóan a jövőben újabb lendületet kaphat.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!