Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így néz ki Fejér vármegye albérletpiaci bizonyítványa

  • 2023. szeptember 7.

Ahogy az országos és budapesti átlagos lakbérek, úgy a Fejér vármegyei albérletdíjak is jelentősen nőttek az elmúlt időszakban az ingatlan.com elemzése szerint. Az összeállítás a felsőoktatási tanévet megelőző nyári albérletszezon apropóján bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárak változását és ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti díjait. 

Körkép a vármegyéből 

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a Fejér vármegyét magában foglaló közép-dunántúli régióban júliusban 116 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint 2015-ben. Ez az érték jóval meghaladja az országos lakbérindexet, amely 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben a régiós lakbérek 10 százalékkal nőttek, szemben az országos 13 százalékos emelkedéssel.

Augusztusban pedig a vármegyében kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 160 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 150 ezer forinttal. A vármegyeszékhely, Székesfehérvár fontos egyetemvárosnak számít az országban, ám az országos trendekkel ellentétben itt csökkent a bérleti díj 170 ezer forintról 150 ezer forintra. Ez kivételnek számít a vármegyeszékhelyek albérletpiacait tekintve, hiszen többségükben emelkedtek a bérleti díjak. A székesfehérvári árcsökkenésben pedig szerepet játszik, hogy a kínálat több mint 20 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. A vármegyén belül Dunaújvárosban 105 ezerről 135 ezer forintra nőtt a bérleti díj.

 

Mitől különleges az idei albérletszezon? 

“Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a trendeket bemutatva. Hozzátette:

Már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent. A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.  

Az elemzés szerint a legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Győrben augusztusban 160 ezer forintért, Pécsen 140 ezer forintért, Szegeden is 140 ezer forintért, Debrecenben 180 ezer forintért, Miskolcon 100 ezer forintért, Nyíregyházán 135 ezer forintért, Kecskeméten és Szombathelyen egyaránt 130 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!