Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hatottak a szigorítások és a harmadik hullám Zala megye lakáspiacára

  • 2021.03.25.

Március második hetében jelentősen, 24 százalékkal nőtt a kereslet az eladó lakóingatlanok iránt az előző héthez képest. 

Megbolygatták az országos, ezen belül a Zala megyei piacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. Az eladó lakóingatlanok – azaz lakások és házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de a következő napokban már élénkülni kezdett a piac. Legújabb elemzésünk a Zala megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot ismerteti, egyúttal a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat is bemutatja.

Mi várható?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak a lakáskeresők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető. A mostani kilátások alapján nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Zala megyei lakáspiac idei teljesítményét, összességében pedig erős év várható részben az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt. A kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek szintén segíthetik a lakáspiaci élénkülést. Az is valószínűsíthető, hogy sokan az idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.”

Fontos tényező Balogh László szerint az is, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon. “Ha pedig felívelő pályára áll a gazdaság, javulnak a munkaerőpiaci mutatók, nő a foglalkoztatottság és emelkednek a bérek, akkor extra lökést kap a lakáspiac” – tette hozzá.

Mi a helyzet a megyei piacon?

Elemzésünk szerint a szigorítások bejelentése miatt visszaeső kereslet március második hetében az elsőhöz képest kiugró mértékben, 24 százalékkal nőtt. A megyében közel több mint 3600 lakóingatlant kínáltak eladásra március közepén. A legnagyobb lakáskínálattal rendelkező településeken az átlagos négyzetméterárak széles sávban szóródtak. A megyei lakáspiacon belül érdemes különválasztani a balatoni és a gyógyfürdők miatt népszerű településeket a többiektől. Az üdülő települések iránt ugyanis országos szinten is jelentős kereslet mutatkozik, így az árak is magasabbak. A megye legdrágább települései közé tartozik Cserszegtomaj és Gyenesdiás, mindkét településen 500 ezer forint felett volt az átlagos négyzetméterár március közepén a kínálati piacon. Keszthelyt 412 ezer forintos négyzetméterár jellemezte, Zalaegerszegen és Nagykanizsán ugyanez 321 ezer, illetve 272 ezer forintot tett ki. A nagyobb kínálattal rendelkező megyei települések közül az egyik legolcsóbb Letenye, ahol 122 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Hirdess eladó/kiadó ingatlantKeress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!